Lietuvos rinktinės rungtynių su Ukraina reitingai © Eurofootball.lt
Vienuoliktoje Lietuvos rinktinės žaidėjų reitingavimo rubrikos dalyje išanalizavęs rungtynių įrašą EuroFootball.lt pabando įvertinti rinktinės žaidimą mače prieš Ukrainą balais nuo 1 iki 10.

Lietuvos rinktinė – 9 (Viena iš įsimintiniausių visų laikų Lietuvos rinktinės pergalių namuose. Nors Ukrainos rinktinė ir neatvyko pajėgiausios sudėties ir ne didžiausios motyvacijos, lietuviai taip pat negalėjo remtis stipriausiais žaidėjais, o atsidavimu, ryžtu ir darniais komandiniais veiksmais pavyko įrodyti, jog mažytės Lietuvos rinktinė gali parklupdyti ir prie Europos stipriausiųjų priskiriamą, į Pasaulio čempionato ketvirtfinalį patekusią, futbolo šalies Ukrainos komandą. Be abejo, prireikė ir Fortūnos paramos, tačiau vargu ar kas galėtų ginčytis, jog pagal žaidimą ir atliktą darbą Lietuvos rinktinė nenusipelnė pergalės. Juk, kaip sakoma, sekasi geriausiems.)

Startinė sudėtis

Žydrūnas Karčemarskas – 7 (Išskyrus vienintelę klaidelę, kai po kampinio nesugraibė kamuolio, rungtyniavo patikimai. Nesunkiai susidorojo ir su keliais ne itin pavojingais smūgiais, gaudė į baudos aikštelę siųstus kamuolius, pora kartų gelbėjo savo vartus nuo įvarčių – po Andrejaus Ševčenkos smūgio iš baudos aikštelės preigių nukreipė kamuolį virš skersinio, o antrajame kėlinyje sutrukdė įmušti baudos aikštelėje laisvam atsidūrusiam Andrejui Milevskiui. Tiesa, darbo, palyginus su praėjusiomis rungtynėmis Prancūzijoje, turėjo mažokai.)

Gediminas Paulauskas– 5.5 (Į startinę sudėtį po ilgesnės pertraukos grįžęs kairiojo krašto gynėjas sužaidė ne prasčiausias savo rungtynes, tačiau ir nepademonstravo tokio efektyvaus žaidimo, kuris leistų jam dažniau žaisti rinktinėje. Pirmajame kėlinyje savo krašte ne kartą nespėjo paskui Olegą Gusevą, taip pat suteikė šansą Ruslanui Rotaniui smūgiuoti į virpstą. Pagyrų nusipelnė tik už laiku pakištą koją po varžovų perdavimo iš krašto, tačiau panašu, kad būtent šią progą varžovams ir suteikė padėjęs išvengti nuošalės. Nemažai kartų, ypatingai antrajame kėlinyje, per dažnai atlikdavo netikslius perdavimus, mačui baigiantis leido O.Gusevui prasiveržti kraštu ir atlikti aštrų perdavimą.)

Tomas Žvirgždauskas– 6.5 (Dažnai karaliavo antrajame aukšte ir per daug neklydo gynyboje, nors galėjo kiek tiksliau žaisti pradedant atakas. Jo klaida per daug išbėgant į priekį suteikė laisvo ploto A.Milevskiui gauti kamuolį baudos aikštelėje ir susikurti puikų šansą įmušti. Vis tik dažniau žaidė sėkmingai, pora kartų svarbiais momentais išmušė kamuolį po varžovų perdavimų.)

Andrius Skerla – 7 (Rugsėjį ir spalį rinktinėje žaidė nelabai sėkmingai, tačiau šį kartą buvo nepramušamas. Išskyrus prasiveržimą paskutinėmis rungtynių akimirkomis visiškai uždarė pavojinguosius varžovų puolėjus A.Ševčenką ir Andrejų Voroniną bei nesuteikė jiems realesnių progų įmušti. Sėkmingai kovojo tiek "antrajame aukšte", tiek ant žemės. Ypač puikus gynybos pavyzdys buvo antrajame kėlinyje, kai iš pradžių sustabdė A.Ševčenkos smūgį, o po kelių akimirkų užstojo ir dar vieną ukrainiečių bandymą smūgiuoti. Bene geriausias patyrusio vidurio gynėjo pasirodymas šiame atrankos cikle.)

Arūnas Klimavičius – 6 (Šiose rungtynėse po kelių mačų pertraukos vėl pastumtas į dešinįjį gynybos krašte ir šį kartą jame jautėsi visai neblogai. Neretai sėkmingai pasirodydavo žaisdamas galva, stabdydamas varžovų prasiveržimus, beveik neklydo perdavinėdamas kamuolį. Tiesa, žaidimo krašto gynėjo pozicijoje patirties trūkumas veikiausiai dar atsiliepė – retkarčiais klysdavo poziciškai palikdamas savo kraštą laisvą, priimdavo ne teisingiausius sprendimus. Tai suteikė du šansus A.Ševčenkai prieš pat pertrauką ir pačioje rungtynių pabaigoje, taip pat vieną pirmųjų rungtynių progų R.Rotaniui smūgiuoti galva. Nepaisant to, vienos sėkmingiausių rungtynių vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius.)

Tadas Papečkys– 6 (Debiutavo rinktinėje oficialiose varžybose ir žaidimo negadino. Praktiškai neklydo perdavinėdamas kamuolį, tik šiek tiek trūko tikslesnių aukštų perdavimų iš krašto. Deja, buvo priverstas palikti aikštę vos po 17 minučių dėl traumas ir rimčiau pasireikšti nespėjo.)

Ignas Dedura– 6.5 (Po nevienareikšmiško pasirodymo Prancūzijoje vidurio gynėjo pozicijoje šį kartą dėl traumų išretėjus komandai buvo bandomas sau neįprastoje atraminio saugo vietoje, ir pasirodė visai neblogai. Žaidė kiek ir retkarčiais klysdavo perduodamas kamuolį, ne visada spėjo paskui varžovus, tačiau sėkmingai atliko gynybinius veiksmus, be to"karštais" momentais prie Lietuvos vartų rungtyniavo patikimai ir sugebėdavo palaikęs kamuolį surasti laisvesnį komandos draugą. Pagirtinai atliko sau neįprastą vaidmenį.)

Mantas Savėnas – 7 (Kaip ir kitas Panevėžio "Ekrano" žaidėjas G.Paulauskas, grįžo į startinę sudėtį po ilgesnės pertraukos ir ne iš "gero gyvenimo". Vis dėlto parodė, kad nesėkmingą sezonas klube yra praeitis ir atgavęs sportinę formą jis gali būti naudingas komandai. Veikiausiai nesusitvarkė su startiniu jauduliu ir rungtynių pradžioje dažniau klydo, bet vėliau įsižaidė ir padėjo tiksliau konstruoti atakas, tiksliu perdavimu į priekį padėjo sukurti progą Edgarui Jankauskui. Šaltakraujiškai pasinaudojo ukrainiečių suteikta "dovanėle" ir pelnė įvartį. Įgavęs pasitikėjimo savo jėgomis po pertraukos rungtyniavo vis sėkmingiau ir trumpais perdavimais aikštės viduryje padėjo Lietuvos rinktinei išlaikyti žaidimo "vadžias" savo rankose, dalyvavo atakoje įmušant antrąjį įvartį. Tiesa, šiek tiek atsipalaidavo ir klydo pabaigoje, kai svarbu buvo palaikyti kamuolį.)

Marius Stankevičius– 7 (Po traumos į rinktinę grįžęs žaidėjas nebuvo toks aktyvus kaip įprastai, tačiau pakankamai svarbus komandai. savo užtikrintu žaidimu aikštės viduryje. Pirmajame kėlinyje lietuviams dažniau žaidžiant kairiuoju kraštu buvo priverstas kiek atsitraukti į vidurį ir nebuvo toks pavojingas varžovų vartams, ne visada spėjo ir apsiginti. Antrajame buvo labiau pastebimas rezgant atakas ir puolant varžovų vartus, atliko rezultatyvų perdavimą Tomui Danilevičiui.)

Tomas Danilevičius – 7 (Paskutiniuose rinktinės mačuose žaidžiant su E.Jankausku priekyje kiek palengvėjo jo užduotis ir gali kiek dažniau atsidurti labiau atakuojančiose pozicijose, kas padėjo įmušti trečiąjį įvartį per paskutines ketverias rungtynes atrankoje. Pirmajame kėlinyje retkarčiais klydo, ir nebuvo labai pastebimas antrojo kėlinio pradžioje, bet vis tiek buvo svarbi figūra aikštės viduryje pradedant atakas, nevengdavo ir padėti komandai gintis. Kapitono įvartis, su kuriuo pagerino rinktinės visų laikų rezultatyvimo rekordą, neabejotinai yra geriausių per visą komandos istoriją, ir vertas atskiro paminėjimo. Nors Dariaus Miceikos smūgis į škotų vartus atrankos ciklo starte buvo pakankamai sudėtingas ir gražus, šis įvertinus įvairius faktorius turbūt buvo dar nuostabesnis – puolėjas įbėgo į laisvą plotą, gavęs perdavimą nepaisydamas ne geriausios aikštės kokybės puikiai susitvarkė su kamuoliu, pamatė iš savo vartų šiek tiek išbėgusį vartininką, ir technišku smūgiu sukta trajektorija iš maždaug 18 metrų šaltakraujiškai pasiuntė kamuolį praktiškai idealiai į tolimąjį kampą. Tiesiog aukščiausia klasė, ir svarbiausia – padėjo užtikrinti tris taškus Lietuvai.)

Edgaras Jankauskas – 8 (Tituluočiausias Lietuvos rinktinės žaidėjas įvarčio nepelnė, tačiau pademonstravo tai ką geriausiai sugeba, tai, dėl ko jį vertino tokie treneriai kaip Jose Mourinho, ir dar kartą parodė, jog jį "nurašyti" daug kas paskubėjo. Puikiai žaidė atsitverdamas kamuolį nuo gynėjų, reikiamu momentu palaikydamas kamuolį ir perduodamas jį komandos draugams, prieš varžovus laimėjo daug oro dvikovų, tarp jų ir vieną, po kurios kamuolys atiteko I.Morinui ir toliau sekė pirmasis įvartis. Buvo aktyvus, praktiškai neklydo perdavinėdamas kamuolį ir buvo neįkandamas "riešutas" ukrainiečių gynybai - ant jo rėmėsi didelė dalis rinktinės žaidimo. Bene vienintelis nepasisekęs epizodas – kai pirmajame kelinyje atsidūręs vienas prieš varžovą baudos aikštelėje nesugebėjo jo pergudrauti. Be savo veiksmų puolime nevengdavo ir pasiginti, o kaip reikia nepasiduoti parodė, kai sugebėjo griūdamas praktiškai beviltiškoje situacijoje atkovoti komandai į užribį riedėjusį kamuolį. Geriausias savo komandoje ir apskritai rungtynių žaidėjas.)

Atsarginiai

(17') Igoris Morinas – 6.5 (Netikėtai mestas į kovą net neįpusėjus pirmajam kėliniui ir buvo naudingas komandai. Ne visada sužaisdavo tiksliai ir pakankamai greitai, bet.dalyvavo pavojingiausiose lietuvių atakose pirmajame kėlinyje, įskaitant ir įvartį. Antrajame kėlinyje žaidė gana efektyviai ir rodė kovingumo pavyzdį ginantis, padėjo atimti ne vieną kamuolį iš varžovų.)

(81') Andrius Velička- 6 (Išbėgo į aikštę ukrainiečiams turint iniciatyvą ir nors buvo gana aktyvus nieko konkretesnio nuveikti neturėjo galimybių.)

(89') Mindaugas Kalonas – 6 (Žaidė tik keletą minučių ir vos pora kartų buvo prisilietęs prie kamuolio.)


Vyr. treneris

Algimantas Liubinskas – 7.5 (Po nenusisekusių rungtynių su Prancūzija daugiausiai darė turėjo daryti priverstinius keitimus ir turėjo nemažai galvosūkių. Sunku vertinti, ar pasiteisino sprendimas netikėtai mesti į aikštę T.Papečkį, tačiau visi kiti pasirinkimai daugiau ar mažiau pasiteisino. Grąžintas į vidurio gynėjo vietą sėkmingai sužaidė A.Skerla, pastarojo mače su prancūzais užimtoje dešinio gynėjo vietoje neblogai pasirodė A.Klimavičius, o kairėje praktiškai nebuvo pasirinkimo. Pasiteisino sprendimas spragą atraminio saugo vietoje užpildyti I.Dedura, suteikti šansą M.Savėnui. Pasitikėjimą nepaisant skeptikų nuomonės atpirko ir abu puolėjai. Pavyko taktiškai apriboti ukrainiečių veiksmus ir tuo pačiu išlaikyti pozityvų žaidimą didelę rungtynių dalį, po pirmojo įvarčio nebuvo atsitraukta į gynybą. Jei treneris po atrankos ciklo vis tik pasitrauks iš savo pareigų, šį mačas turėtų būti geras pavyzdys atsikirsti savo kritikams ir vienas tų, kurį prisiminti bus labai malonu.)

-

Tai buvo subjektyvus EuroFootball.lt įvertinimas. Norėtume sužinoti ir Jūsų nuomonę.

Kaip žaidėjų reitingavimo gaires siūlome tokią skalę:

10: Fantastiškai - Absoliučiai nepakartojamas, idealus pasirodymas.
9: Puikiai - Aukščiausios klasės žaidimas, vertas rungtynių geriausiojo titulo.
8: Labai gerai - Žaidė įspūdingai ir patikimai.
7: Gerai - Rungtyniavo gerai ir beveik neklydo.
6: Vidutiniškai - Pradinis balas. Neklydo, bet ir neatliko nieko ypatingo.
5: Prastai - Darė klaidų ir žaidė nelabai sėkmingai.
4 ir mažiau: Blogai - Darė daug klaidų ir nusipelno kritikos.