2008-ieji Europos futbole: patrauklaus futbolo sėkmė ir naujos jėgos © Eurofootball.lt
Prabėgę 2008-ieji Europos futbole veikiausiai bus prisiminti kaip metai, kuriais nugalėjo patrauklus futbolas. Jei prieš ketverius metus Senajame žemyne sensacingai triumfavo pragmatinis Graikijos ir „Porto“ žaidimas, tai šiemet džiaugėsi puristai – populiariausią pasaulyje sportą regintys kaip greitą ir technišką žaidimą. Be to, šiemet futbolo mėgėjus nemažai intrigavo ir staigmenos, kurias pateikė iki tol dažniau nuošalyje buvusių valstybių komandos.

Anglų klubų dominavimas

Prestižiniame Europos klubų turnyre Čempionų lygoje ketvirtus metus iš eilės dominavo Anglijos ekipos, kurios sėkmingai naudojosi savo finansine galia ir varžovų problemomis.

Nuolatiniai kandidatai į klubinio futbolo viršūnę „Barcelona“ ir Madrido „Real“ eilinį kartą tarpusavyje išsisprendė, kas taps stipriausiu Ispanijoje, tačiau savo gerbėjų žaidimu pernelyg nedžiugino netgi nacionaliniame čempionate. Italijoje nepralenkiamas Milano „Inter“ tarptautinėse varžybose vėl buvo tik savo paties šešėlis, tituluotasis „Milan“ visą sezoną varė į neviltį savo sirgalius, o Turino „Juventus“ dar tik bandė atsigauti po sugrįžimo į aukščiausiąją lygą.

Todėl nedaugelis nustebo, kai anglų „Liverpool“, Londono „Chelsea“ ir „Man Utd“ antrus metus iš eilės pateko į stipriausiųjų ketvertą. Prie jų prisijungė ir „Barcelona“, tačiau jai nepavyko sustabdyti darniai legendinio škoto Alekso Fergusono sureguliuotos ir talentingojo Cristiano Ronaldo vedamos „Man Utd“ mašinos. Kitame pusfinalyje „Chelsea“ išvengė nelemtų ankstesnių baudinių nesėkmių ir parklupdė „Liverpool“ per pratęsimą.

Žodį tarė likimas

Gegužės 21-oji Maskvos „Lužnikų“ stadione tapo anglų suvažiavimo vieta - „raudonieji“ Mančesterio „velniai“ susitiko su „mėlynaisiais“ ruso Romano Abramovičiaus „Chelsea“. Pagrindinis laikas ir pratęsimas komandų neišskyrė (1-1), o dramatiškoje baudinių serijoje „Chelsea“ kapitonas Johnas Terry nepasinaudojo proga nulemti triumfą savo komandai.

Praėjus 50 metų nuo Miuncheno tragedijos, kurioje žuvo daugelis klubo narių, bei 40 metų nuo pirmojo triumfo Europoje, nugalėtoju buvo karūnuotas „Man Utd“. „Savo žodį tarė likimas“, - po finalo ištarė ketvirtą dešimtmetį trenerio darbe įpusėjęs A.Fergusonas.

Europos futbolo fiesta

Metų futbolo ir apskritai vienas didžiausių pasaulio sporto įvykių buvo 2008 metų Europos čempionatas Austrijoje ir Šveicarijoje.

Turnyro pradžioje įspūdingiausią žaidimą demonstravo „oranžiniai“ Olandijos talentai, savo kelyje nušlavė Pasaulio čempionato finalininkus prancūzus ir italus. Užtikrintai žaidė ir prie favoritų priskiriamos Portugalijos, Ispanijos rinktinės, staigmenų pateikė Kroatija, pranokusi Vokietiją, ir Turkija, per dvi minutes įsimintinose rungtynėse su čekais pavertusi neigiamą rezultatą į pergalingą.

Tačiau turnyro netikėtumu tapo Rusija, kuri įspūdingai eliminavo olandus ir sudrebino futbole pastarąjį dešimtmetį nusistovėjusį Vakarų dominavimą. Rusų žaidimas buvo toks įspūdingas, kad iki tol rinkoje nelabai vertinti šios šalies žaidėjai Europoje vasarą staiga tapo itin geidžiama preke – nors ir nebe tokia lengvai įperkama dėl sumažėjusio finansinių galių skirtumo.

Iš „nevykėlių“ - čempionai

Be rusų sėkmės, kiekvieno futbolo mėgėjo žadą prikaustė Turkija, neįtikėtinai laimėjusi, atrodė, pralaimėtas rungtynes Kroatijai. Tiesa, turkai taip pat dramatiškai pusfinalyje nusileido Vokietijai, o kitą finalo vietą iškovojo Ispanija, stipriausiųjų aštuonete baudiniais palaužusi italų pasipriešinimą ir pusfinalyje sustabdžiusi rusų žygį.

Europos čempionato finalas Vienoje greičiausiai nepateks į rungtynių klasiką dėl savo grožio. Bet minimali pergalė 1:0 prieš Vokietiją leido Ispanijai pasiekti ilgai, nuo 1964-ųjų lauktą triumfą Europoje ir tuo pačiu atsikratyti „nevykėlių“ etiketės. „Viva futbolui, tegyvuoja Ispanija“, - gražiausią žaidimą rodžiusių ispanų pergalę pelnyta vieningai tada pripažino Senojo žemyno žiniasklaida.

Rusijos renesansas

Nors prestižiniai titulai atiteko favoritams, 2008-aisiais metais staigmenų netrūko. Minėtas Rusijos pasirodymas buvo vienas iš netikėtumų, tačiau didžiosios valstybės atstovai, padedami specialistų iš Olandijos ir milžiniškų investicijų, demonstravo savo naują pajėgumą jau anksčiau.

Guusas Hiddinkas dar pernai nudžiugino rusus jau vien rinktinės nužengimu iki „Euro 2008“ finalinio turnyro. Bet prie Rusijos futbolo renesanso prisidėjo ir kitas olandas Dickas Advocaatas – jo vedamas Sankt Peterburgo „Zenit“ UEFA taurės turnyre pranoko Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Škotijos ekipas bei iškovojo Rusijai antrąjį tokį patį prizą po 2005 metų Maskvos CSKA pergalės.

Čempionų lygos išsišokėliai

Sėkmė šiemet aplankė ne tik rusus, bet ir kaimyninę Baltarusiją, kurios klubas Borisovo BATE pirmą kartą pateko į Čempionų lygos grupių etapą. Naujame sezone Europą drebino ir Kipro klubas Famagusto „Anorthosis“ bei rumunų „Cluj“, kurie ne tik išsikovoję teisę pasigrumti su stipriausiais, bet grupių varžybose dar įnešė ir sumaišties pasiekdami bent po vieną sensacingą pergalę.

Tiesa, metų pabaiga tarsi viską sudėliojo į savo vietas – išsišokėliai, kuriuos taip būtų galima įvardinti ne blogąja prasme, vis tik liko „už borto“.

Tokie buvo šie metai Europos futbole. Naujų 2009 metų pavasarį komandos vėl tradiciškai dalinsis Europos klubinius trofėjus, o rudenį bus sudėlioti visi taškai dar šiemet prasidėjusiose 2010 metų Pasaulio čempionato kvalifikacinėse varžybose.