Žvilgsnis iš arčiau – futsal rinktinės varžovai Euro 2022 atrankoje

Sausio 29 dieną Jonavoje prasidės vienas iš atrankos į Europos 2022 metų futsalo čempionatą etapų. Iš viso šiame etape dalyvaus 35 komandos suskirstytos į 9 grupes. Šešiose grupėse varžysis po keturias komandas, likusiose trijose – po tris ekipas. Jonavos etape be mūsiškių dar dalyvaus Vengrijos, Turkijos bei debiutantai tokio formato varžybose Šiaurės Airijos futbolininkai.

„Mūsų tikslas nesikeičia – turime patekti į pagrindinę kvalifikaciją. Kad įvykdytumėm šį tikslą, darsyk Lietuvos žmones sausio pabaigoje noriu pakviesti į Jonavą“, - sakė rinktinės vyriausiasis treneris Jevgenijus Ryvkinas.

VENGRIJA

Favoritai šiame ture, be abejo, yra vengrai, turintys aukščiausią reitingą FIFA futsal lentelėje (šiuo metu jie yra 28 – ti). Savo rimtus ketinimus šiame atrankos cikle vengrai įrodė neseniai vykusiose dvejose draugiškose rungtynėse su viena elitinių pasaulio komandų Rusijos rinktine. Vienose rungtynėse galingiesiems varžovams jie nusileido po atkaklios kovos rezultatu 2:3, tačiau kitose šventė pergalę 2:1.

2010 metais vykusiame finaliniame čempionato etape vengrams teko dalyvauti šeimininkų teisėmis. Lemiamoje kovoje dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas, savo grupėje jie po permainingų rungtynių 5:6 pralaimėjo būsimiems bronzos medalininkams Čekijos futbolininkams.

Labai apmaudžiai vengrai likdavo už čempionatų bortų ir kitose pirmenybėse. Pavyzdžiui, kovojant dėl patekimo į 2018 – ųjų Europos futsalo čempionatą, dėl likusių vieno iš keturių kelialapių jie susitiko su Lenkijos rinktine. Rungtynes namuose Vengrijos ekipa laimėjo 2:1, tačiau atsakomajame mače turėjo pripažinti lenkų pranašumą didesniu skirtumu (4:6).

Dar apmaudžiau vengrams pasibaigė kova dėl patekimo į 2016 metų Europos čempionatą, kur po lygiųjų namuose su rumunais, tokį pat rezultatą užfiksavo žaisdami išvykoje, tačiau ir vėl patyrė pralaimėjimą.. šį kartą žaisdami pratęsimą. Ne ką apmaudesnis buvo ir pralaimėjimas tame pačiame etape kovojant dėl patekimo į 2014 metų čempionatą. Rungtyniaujant su Ukrainos rinktine komandos pasidalino po pergalę minimaliais skirtumais, tačiau ukrainiečiai pateko toliau dėl daugiau svečiuose pelnytų įvarčių.

TURKIJA

Turkijos rinktinė FIFA reitinge šiuo metu užima 69 vietą. Ji taip pat vieną kartą dalyvavo finaliniame Europos futsal čempionato etape. Tai įvyko 2012 metais Kroatijoje. Tiesa, savo pasirodymą turkai baigė grupių etape 0:5 pralaimėdami rusams bei 1:3 italams.

Kitose atrankose komanda buvo toli nuo pagrindinio etapo. Beje, Turkijos futbolininkai kartą akis į akį susitiko su būsimais savo varžovais šiame etape Vengrijos futbolininkais. Antrajame 2012 metų Europos čempionato kvalifikaciniame etape juos įveikė rezultatu 3:2.

Besirengdama atrankos rungtynėms Jonavoje, Turkijos ekipa 2019 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais sužaidė ketverias draugiškas rungtynes su Kirgistano ir Turkmėnistano rinktinėmis. Kirgistanui dukart nusileista rezultatais 3:5 ir 3:8. Turkmėnistanas vieną kartą nugalėtas 4:3, tačiau kitose rungtynėse patirtas pralaimėjimas 1:5.

Turkijos ekipoje pirmais smuikais griežia broliai Cemas ir Berkanas Mahnutas Keskinai. Jie rungtynėse su Kirgiztano ekipa pasižymėjo po du kartus. Smogiamąją jėgą taip pat sudaro Omuras Mengi bei Burkanas Ozdemiras.

ŠIAURĖS AIRIJA

Žemiausią 106 – ąjį reitingą šio atrankos ciklo ture turi Europos futsal varžybų debiutantai Šiaurės Airijos futbolininkai. Vis tik, jie pakankamai įtemptai ruošiasi būsimai šventei Jonavoje. Sausio 10 bei 12 dienomis šiaurės airiai sužaidė dvejas draugiškas rungtynes su Gibraltaro futbolininkais. Pirmose rungtynėse savo varžovus sutriuškino 8:1, tačiau antrosiose turėjo pripažinti jų pranašumą rezultatu 4:3.

Šiaurės Airijos komandoje galime išskirti Conorą Glenholmą pirmose rungtynėse su Gibraltaru pasižymėjusiu hat-triku bei Craigą Taylorą antrosiose – pelniusį dublį.

TVARKARAŠTIS

2020 m. sausio 29 d. 16:00 val. Vengrija – Šiaurės Airija

2020 m. sausio 29 d. 18:30 val. Turkija – Lietuva (SPORT1 TV)

2020 m. sausio 30 d. 16:00 val. Turkija – Vengrija

2020 m. sausio 30 d. 18:30 val. Lietuva – Šiaurės Airija (SPORT1 TV)

2020 m. vasario 1 d. 17:00 val. Šiaurės Airija – Turkija

2020 m. vasario 1 d. 20:00 val. Lietuva – Vengrija (SPORT1 TV)