Susipažinkite – "Žalgirio" naujokas D. Ngogas

Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo naujoko Davido Ngogo karjeros istorija – išskirtinė. Kviečiame išsamiai susipažinti su žaidėju, kuris yra rungtyniavęs tokiuose klubuose kaip „Liverpool“ ir PSG.

Praėjusią vasarą Budapešte UEFA Europos lygos atrankos turnyre kamuolį į „Žalgirio“ vartus smūgiu galva pasiuntė žaidėjas, kuriam prieš kelerius metus dar buvo įprastos ne Vengrijos, o Anglijos ir Prancūzijos čempionatų batalijos. Tai tuo metu „Honved“ ekipai atstovavęs buvęs „Paris Saint-Germain“ (PSG) ir „Liverpool“ klubų puolėjas Davidas Ngogas. Žaidėjas, kuris dabar pasirašė sutartį su „Žalgiriu“ ir artėjančiame sezone žais Vilniaus ekipos gretose.

Jis kadaise laikytas vienu didžiausių Prancūzijos futbolo jaunųjų talentų.

D. Ngogo istorija panaši kaip ir ne vienos futbolo žvaigždės - jis užaugo Paryžiaus priemiesčių rajonuose, kur kamuolį vaikystėje spardė ir tokie žaidėjai kaip Thierry Henry, Nicolas Anelka, ar Kylianas Mbappe. Jaunystėje šalia Paryžiaus apsigyveno Davido tėvas - emigrantas iš Kamerūno. Jis Prancūzijos sostinėje studijuodamas transporto inžineriją sukūrė šeima su prancūze – D. Ngogo motiną.

Vos dvylikos metų Davidas iš savo namų persikėlė į PSG akademiją, kur praleisdavo nuo pirmadienio iki penktadienio, ir namo grįždavo tik savaitgaliais. „Buvo sunku, ypač mamai. Bet žinojau, kad reikia stengtis. Treneriai visuomet spaudė. Tikimybė ką nors pasiekti klube buvo turbūt apie 20 procentų“, - apie tą laikotarpį yra pasakojęs žaidėjas.

Jis turėjo gerą pavyzdį. Tėčio antros eilės pusbrolis Jeanas-Alainas Boumsongas (būsimas Prancūzijos rinktinės gynėjas) tuo metu jau buvo profesionalus futbolininkas ir pasižymėjo inteligencija aikštės ribų – dar žaisdamas baigė matematikos studijas universitete. Boumsongų ir N’Gogų šeimos dažnai atostogaudavo kartu.

 Nuo 15 iki 21-erių D. Ngogas atstovavo Prancūzijos jaunių ir jaunimo rinktinėms, ten kartu žaidė su tokiais anglų „Premier“ lygoje žinomais futbolininkais kaip Morganas Schneiderlinas, Moussa Sissoko, Mamadou Sakho, Gabrielis Obertanas.

Sėkmingas pasirodymas turnyre atstovaujant Prancūzijos jaunių U-16 rinktinei padėjo D. Ngogui atverti kelią į profesionalų pasaulį. Būdamas 17-os, 2006 metais, jis debiutavo PSG gretose Prancūzijos čempionate ir anksti sulaukė daug dėmesio, buvo lyginamas su šioje komandoje kelią pradėjusiu N. Anelka.

 Tačiau Paryžiuje Davidas spėjo sužaisti vos keliolika rungtynių. Tuo metu PSG buvo visai kitoks nei dabar - klubas neturėjo tiek finansų ir kurį laiką netgi kovojo dėl išlikimo lygoje. Jauną 19-metį žaidėją vos už porą milijonų eurų į Angliją persiviliojo „Liverpool“. Buvęs tuometinis PSG yra išreiškęs nuomonę, kad D. Ngogas išvyko per anksti.

 Liverpulyje jis buvo pasmerktas būti šešėlyje - Rafaelio Benitezo treniruojamoje komandoje pagrindiniais puolėjais buvo Dirkas Kuytas ir Fernando Torresas. Prancūzas dažniausiai aikštėje pasirodydavo po keitimo. Pirmaisias savo metais jis su „Liverpool“ tapo Anglijos vicečempionu.

Iš viso per tris sezonus Liverpulyje D. Ngogas sužaidė 63 rungtynes „Premier“ lygoje ir 23 Europos turnyruose, įmušė 19 įvarčių. Įsimintiniausia jo karjeros Anglijoje akimirka – svarbiose rungtynėse su amžinu priešininku „Manchester United“ „Anfield“ stadione pergalę įtvirtinęs įvartis.

2011 m. D. N’Gogą už 5 mln. eurų įsigijo kitas „Premier“ lygos klubas „Bolton Wanderers“, bet jis netrukus iškrito iš aukščiausiojo diviziono. Puolėjui teko du sezonus praleisti „Championship“ pirmenybėse.

Į „Premier“ lygą jis grįžo 2014-ųjų sausį „Swansea“ trenerio Michaelio Laudrupo kvietimu. Tačiau aplinkybės susiklostė nepalankiai – praėjus vos savaitei po atvykimo klubas atleido trenerį. D. Ngogas ekipoje sužaidė vos 43 minutes.

Prancūzas grįžo namo ir pasirašė sutartį su „Stade Reims“ ekipa. „Ligue 1“ jis sužaidė du sezonus, bet kaip ir anksčiau savo karjeroje, daug įvarčių nepelnė.

Kita puolėjo karjeros stotele tapo Graikija. „Panionios“ ekipoje sezono viduryje jis patyrė sunkią kelio traumą ir daugiau nei 7 mėnesiams iškrito iš rikiuotės.

Išsigydęs traumas 2018-ųjų pradžioje kiek netikėtai D. Ngogas išdygo Škotijoje, „Ross County“ ekipoje. Ja treniravo puolėjui nuo „Bolton“ laikų pažįstamas strategas Owenas Coyle’as.

Atgavęs fizinę ir sportinę formą prancūzas pasirašė sutartį su „Honved“. Vengrijos čempionate praėjusį sezoną jis per 23 rungtynes įmušė 6 įvarčius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir padėjo komandai iškovoti kelialapį į Europos lygą.

Dabar 30-metis puolėjas sieks kartu su Vilniaus „Žalgiriu“ kovoti dėl titulų ir įrodyti, kad vis dar yra pajėgus demonstruoti aukščiausio lygio futbolą.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...