Pietų Afrikos futbolininkas sudomino Lietuvos futbolo rinktinę

Lietuvos futbolo rinktinės vadovus suintrigavo žinia apie Lietuvos pilietybę gavusį Pietų Afrikos Respublikos (PAR) futbolininką Larry Coheną.

PAR aukščiausios lygos klubui „Maroka Swalows“ atstovaujantis gynėjas prieš 27 metus gimė Johanesburge.

Jam Lietuvos pilietybė oficialiai buvo atkurta Lietuvos Respublikos Vidaus Reikalų ministro įsakymu praėjusių metų lapkričio 21 dieną.

Tuo pačiu nutarimu Lietuvos pilietybė buvo atkurta dar 17 žmonių, gimusių Izraelyje, Rusijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje.

L.Cohenui lietuviškas pasas suteiktų galimybę įsitvirtinti Europoje be darbo vizos – praėjusį rugsėjį nedaug trūko, kad jis būtų persikėlęs rungtyniauti į Izraelį.

Žinia apie PAR rungtyniaujantį futbolininką sudomino Lietuvos futbolo rinktinės vadovą Robertą Tautkų.

„Reikėtų pasižiūrėti kas tai per talentas. Pagal amžių tai nėra senas žaidėjas, – svarstė R.Tautkus. – Pietų Afrika turi aukšto lygio futbolo rinktinę, didelius stadionus – ten vyko 2010 metų pasaulio čempionatas.

Reikia manyti, kad ir šios šalies pirmenybės yra gero pajėgumo.“

R.Tautkus iki šiol yra girdėjęs tik apie JAV filmų prodiuserį ir scenarijų autorių Larry Coheną.

Apie futbolininką L.Coheną jis ketina daugiau sužinoti Sankt Peterburge, kur po savaitės Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinė dalyvaus Sandraugos taurės turnyre. Ten grupės rungtynėse lietuvių varžovais bus PAR jaunieji futbolininkai.

L.Coheno tėvas Martinas Cohenas yra buvęs profesionalus žydų futbolininkas, rungtyniavęs JAV ir PAR klubuose.

R.Tautkaus teigimu, į Lietuvos futbolo federacijos akiratį pastaraisiais metais buvo pakliuvę keli Lietuvos išeivių Anglijoje ir Airijoje sūnūs, bet tikrų futbolo talentų tarp jų nepasitaikė.

„Jiems kartais sunku pritapti ir dėl kalbos barjero, – sakė Lietuvos vyrų ir jaunimo rinktinių vadovas. – Tačiau, jei žaidimo lygis būtų tinkamas, mes pasirengę suteikti šansą.“

L.Cohenas pilietybės reikalus tvarkėsi be Lietuvos futbolo federacijos (LFF) žinios.

LFF yra tarpininkavusi ir padėjusi tik Markusui Palioniui 2003 metais atgauti mūsų šalies pilietybę.

Lietuvoje gimęs, Vokietijoje nuo 8 metų augęs ir Miuncheno „Bayern“ jaunimo ekipoje rungtyniavęs M.Palionis žaidė mūsų šalies rinktinėje dvejas rungtynes 2008 metais.

Vokietijoje Markusu, o Lietuvoje Mindaugu vadinamas 27 metų Palionis šiuo metu rungtyniauja Regensburgo „Jahn“ klube Vokietijos trečioje lygoje.

Lietuvos pilietybė L.Cohenui Migracijos departamento prie VRM Pilietybės reikalų skyriaus vedėja Daiva Vežikauskaitė Lrytas.lt teigė, kad L.Cohenui Lietuvos pilietybė buvo atkurta Vidaus reikalų ministro 2014 m. lapkričio 21 dienos įsakymu Nr. 1V-800.

Pagal įstatymus, asmenys, iki 1940-06-15 turėję Lietuvos pilietybę, ir jų palikuonys (vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai) turi neterminuotą teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę.

Minėti asmenys Lietuvos Respublikos pilietybę gali atkurti, jeigu jie nėra kitos valstybės piliečiai.

Reikalavimas atsisakyti kitos valstybės pilietybės netaikomas asmenims, kurie gali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės piliečiai , t.y. asmenys, ištremti iš okupuotos Lietuvos Respublikos iki 1990-03-11, taip pat asmenys, pasitraukę iš Lietuvos iki 1990-03-11, taip pat ištremtų ar pasitraukusių asmenų palikuonys (Pilietybės įstatymo 7 straipsnio 2,3, ir 4 punktai).

Kęstutis Rimkus, lrytas.lt