Nuo tragedijos iki triumfo: Velso rinktinės atsigavimas ir pakeista istorija (straipsnis)

Jau rytoj Europos čempionate debiutuojanti Velso rinktinė išbėgs į aikštę pirmenybių pusfinalyje prieš Portugaliją, o toks jų pasiekimas prieš keletą metų buvo sunkiai įsivaizduojamas. Goal.com nori visiems priminti ir atkreipti dėmesį į visą Chriso Colemano vadovaujamos ekipos sunkų kelią nuo pirmųjų jo vadovimo rinktinei akimirkų iki Europos čempionato pusfinalio.


Colemanas tampa rinktinės treneriu. 2012 metų sausio mėnesį Velso rinktinės treneriu tapo Chrisas Colemanas, kuriam šis postas buvo patikėtas dėl tragiškai susiklosčiusių aplinkybių. Prieš tai rinktinei vadovavęs Gary Speedas, prieš keletą mėnesių savo namuose buvo rastas negyvas. 42-ejų metų treneris pasitraukė iš gyvenimo savo noru.

Sunki pradžia. Pirmosiose savo rungtynėse vadovaujant Velso rinktinei Colemanas nesugebėjo pasiekti pergalės – jo vadovaujama ekipa draugiškame mače 0-2 nusileido Meksikos rinktinei. Kiek vėliau Velsas patyrė nesėkmę ir oficialiose rungtynėse, taip pat 0-2 nusileidę belgams.

Žemiausias taškas. Netrukus Velso rinktinė pasiekė žemiausią tašką per tą laikotarpį, kai komandai vadovauja Colemanas. 2012 metų rugsėjį, Velso rinktinė net 1-6 buvo sutriuškinta rungtynėse prieš Serbiją. Velso rinktinės treneris vėliau pripažino, jog po tų rungtynių dėl didžiulės kritikos jis buvo labai arti pasitraukimo, tačiau galiausiai nusprendė pasilikti savo poste.

Pagaliau pasiekta pirmoji pergalė. Tapęs pirmuoju treneriu Velso istorijoje, kuris šiame poste startavo penkiomis nesėkmėmis iš eilės, Colemanas pagaliau galėjo džiaugtis. Garethas Bale`as pelnė du įvarčius, o jo vedama rinktinė 2-1 palaužė Škotiją.

Prarastos viltys patekti į Pasaulio čempionatą. Namuose 1-2 pralaimėję kroatams, Velso rinktinės žaidėjai prarado visas viltis patekti į 2014 metų planetos pirmenybes. Šiose rungtynėse „drakonai“ pirmavo, tačiau kroatams pavyko išlyginti rezultatą, o Eduardo įvartis pačioje susitikimo pabaigoje nutraukė bet kokias viltis patekti į finalinį Pasaulio čempionato etapą Brazilijoje.

Pergalinga pradžia. Velsas kvalifikaciją į Europos čempionatą pradėjo pergale prieš Andorą, nors šis mačas nebuvo toks lengvas, kaip dauguma prognozavo. Jie pirmieji praleido įvartį ir juos nuo žeminančio rezultato išgelbėjo tik Garethas Bale`as, kurio du įvarčiai atnešė rinktinei tris taškus.

Pirma vieta grupėje. Po pirmosios pergalės, valai vėliau sužaidė lygiosiomis su bosniais ir 2-1 įveikė Kiprą, ko užteko, kad po trijų rungtynių jie būtų pirmojoje savo grupės vietoje.

Lyderių šou. Aaronas Ramsey ir Garethas Bale`as tęsė savo puikų pasirodymą, o jų įvarčiai padėjo Velso rinktinei 3-0 sutriuškinti Izraelio rinktinę ir dar kartą sugrįžti į atrankos grupės viršūnę.

Nugalėti belgai. Colemano auklėtiniai pasiekė nuostabią pergalę prieš Belgiją, taip sutvirtindami savo galimybes patekti į Europos pirmenybes. 50-ąsias rungtynes rinktinėje žaidęs Bale`as pelnė pergalingą įvartį, taip atnešdamas komandai tris taškus ir dar kartą užkeldamas Velso rinktinę į pirmą vietą grupėje.

Velsas patenka į Europos čempionatą. Iškovoję pergalę prieš Kiprą ir lygiąsias prieš Izraelį, Belgijos rinktinė kelialapį į čempionatą galėjo iškovoti Bosnijoje ir Hercegovinoje. Nors patys valai 0-2 nusileido varžovams, jiems pagelbėjo Kipro rinktinė, kuri iškovojusi pergalę prieš Izraelį užtikrino tai, kad Velsas pirmą kartą dalyvaus Europos pirmenybėse.

Stilingas finišas. Velsas pabaigė atrankos varžybas namuose 2-0 įveikdami Andorą, o Cardiffe gerbėjai šventė visas rungtynes. Įvarčius ir vėl pelnė Ramsey bei Bale`as, taip padėdami sėkmingai užbaigti puikų atrankos ciklą, kuriame jie užėmė antrąją vietą atrankos grupėje.

Puikus debiutas. Velso rinktinei ilgai laukti pirmosios pergalės Europos čempionate nereikėjo – jau pirmąjame mače jie 2-1 palaužė Slovakijos pasipriešinimą. Įvarčius pelnę Bale`as ir Halas Robsonas-Kanu atnešė rinktinei istorinę pergalę ir dar vieną džiaugsmingą šventę gimtinėje.

Agonija prieš anglus. Po puikaus starto prieš slovakus, Velso rinktinė buvo arti panašaus pasiekimo ir prieš Angliją. Bale`o sėkmingai atliktas baudos smūgis leido „drakonams“ pirmauti, tačiau antrąjame kėlinyje anglai išlygino rezultatą, o per pridėtą laiką Danielis Sturridge`as pelnė pergalingą įvartį, palikusį Velso rinktinę šiame mače be taškų.

B grupės viršūnė. Velso rinktinė greitai pamiršo nuviliančias rungtynes su anglais, įtikinamai įveikdami rusus 3-0. Ši pergalė leido jiems aplenkti Anglijos rinktinę ir laimėti B grupės kovas.

Pažįstami priešai. Kaip grupės laimėtojai, Colemano auklėtiniai aštuntfinalyje susitiko su Šiaurės Airijos rinktine. Šiose rungtynėse jiems prireikė Garetho McAuley įvarčio į savo vartus, o iškovoję pergalę derbyje, jie pateko į ketvirtfinalį, kur jų laukė Belgijos barjeras.

Dar kartą įveikti belgai. Nors prieš rungtynes Belgijos rinktinė buvo laikoma akivaizdžia favorite, Velso rinktinė pademonstravo nuostabų žaidimą ir nepaisant to, jog pirmieji praleido įvartį, į tai atsakė trimis tiksliais smūgiais ir iškovojo puikią pergalę bei kelialapį į pusfinalį.

Pusfinalis prieš Portugaliją. Europos čempionato pusfinalyje Velso laukia portugalų barjeras. Šiame mače valai privalės verstis be diskvalifikuoto Aarono Ramsey, tad likusių žaidėjų laukia dar sunkesnė užduotis. Ar pavyks Velso rinktinei dar kartą paneigti išankstines prognozes pamatysime jau rytoj 22:00 val.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...