M.Zubas: noriu ateityje pamatyti kaip "Žalgiris" įgyvendina savo svajonę

Vilniaus “Žalgirį” paliekantis treneris Marekas Zubas mintimis dar ilgai gyvens Lietuvos sostinėje. Futbolo specialistas iš Lenkijos neslepia, jog karjeros etapas Vilniuje buvo vienas geriausių jo gyvenime.

Per dvejus su pusę metų Lietuvoje visus įmanomus titulus net po kelis kartus iškovojęs treneris pradeda naują kelionę. Ne kartą Vilnių ir “Žalgirį” antraisiais savo namais įvardijęs lenkas ryžosi sudrumsti ramų gyvenimą vardan dar geresnio rytojaus.
 
“Atėjo laikas pokyčiams. Sunku palikti vietą, kurioje buvau labai laimingas, bet noriu ieškoti naujų galimybių. Metas išeiti iš komforto zonos, nes joje amžinai būti tiesiog negaliu”, - kalbėjo į gimtinę išvykęs M. Zubas.
 
Pastaraisiais metais įprastą trenerio maršrutą Vilnius – Varšuva, Varšuva – Vilnius netrukus pakeis primiršta veikla. Futbolo specialistas pasiners į naujo darbo paieškas, kurios pasibaigus šiam Lietuvos čempionatui į trenerio gyvenimą įneš naujų vėjų.
 
“Vilniuje praleistas laikas buvo nuostabus. Kartu su komanda Lietuvoje pasiekėmė visus išsikeltus tikslus. Mus supo puikūs žmonės, todėl galėjome pateisinti lūkesčius.
 
Žinojau, ko iš manęs visi tikėjosi. Norėjau suteikti klubui kitokį impulsą ir manau, kad tai padariau. Tikiuosi, jog nenuvyliau “Žalgirio” gerbėjų, nes man buvo didžiulė garbė dirbti dėl jų.
 
Galutinis rezultatas – tai svarbiausias kriterijus, atspindintis Lietuvoje praleistus mano darbo metus”, - karjeros etapą žaliai baltų gretose reziumavo M. Zubas.
 
Nors trenerio ir futbolininkų atostogos oficialiai prasidėjo tik šią savaitę, 50-metis vyras jau netrukus vėl bus pasiruošęs kibti į darbą. Šventes su artimaisiais Lenkijoje praleisiantis M. Zubas neketina ilgai mėgautis laisvalaikiu.
 
“Intensyvus Lietuvos čempionatas ne vienerius metus diktavo mano gyvenimo tempą, kuriuo gyvenu iki šiol. Dirbdamas ir nuolat matydamas šalia savęs itin darbščius žmones atpratau nuo ilgo poilsio. Tiesą sakant, man jo beveik nebereikia”, - kalbėjo trumpas atostogas planuojantis treneris.
 
Lietuvos čempionu dukart su “Žalgiriu” tapęs M. Zubas į šalį iš užsienio atvykstantiems treneriams ir žaidėjams linkėjo kantrybės. Vilnių paliekantis specialistas nuogąstavo, jog dauguma trenerių ir legionierių į šalį atvyksta nesuvokdami tikrojo čempionato bei klubų pajėgumo.
 
“Visuomet jausdavausi keistai, kuomet sulaukdavau prašymų palyginti Lietuvos ir Lenkijos futbolo lygį. Sugretindami skirtingų finansinių galimybių čempionatus iškreipiame tikrąjį vaizdą. Aš atvykau į Lietuvą žinodamas, ką joje rasiu.
 
Tačiau pastebėjau, jog užsieniečiams būdinga iš Lietuvos futbolo tikėtis per daug. Ne visi sugeba adaptuotis ir susitaikyti su esamomis sąlygomis. Reikia savo darbe ieškoti pozityvo, skatinti progresą treniruočių proceso metu, o ne pasirinkti paprasčiausią kelią - nuleisti rankas”, - savo patirtimi dalijosi M. Zubas.
 
Pačiam treneriui Lietuvoje buvo iškeltas pagrindinis tikslas - atvesti žalgiriečius ant aukščiausios A lygos pakylos. Šiai užduočiai įgyvendinti M. Zubui prireikė pusantrų metų, nors 2012-ųjų sezono pabaigoje prie “Žalgirio” ekipos vairo stojęs treneris dar tais pačiais metais vos neišplėšė aukso iš Panevėžio “Ekrano” rankų.
 
M. Zubo diktuotas tempas iki pat 2013 m. sezono pradžios buvo daugiau nei įspūdingas – 17 pergalių iš eilės. Tačiau net ir tokio galingo “Žalgirio” žaidimo neužteko 2012 m. sezono finiše, kuriame vilniečių konkurentai išsaugojo vieno taško pranašumą.
 
Vėliau savo valandos sulaukęs treneris aukso medaliais džiaugėsi net dvejus metus iš eilės, savo laimėjimų kolekciją taip pat papildydamas dar penkiais titulais. Tačiau “Žalgirio” vedliui į atmintį labiausiai įsirėžė ne šis, bet pirmasis iškovotas titulas – LFF Supertaurė.
 
2013 m. sezono išvakarėse M. Zubo treniruojama ekipa Marijampolėje vykusiame Supertaurės finale po pratęsimo palaužė tuometinį šalies čempioną Panevėžio “Ekraną” ir parvežė į Vilnių trofėjų.
 
“Puikiai atsimenu kaip šventėme, džiaugėmės kartu su fanais. Man tai buvo labai emocingas vakaras”, - šyptelėjo M. Zubas.
 
Vis tik treneriui didžiausiu iššūkiu tapo ne tikslas Lietuvoje laimėti viską, bet “Žalgirio” puoselėjamą svajonę žaisti Europos turnyrų grupių etape paversti realybe.
 
“Europos lygos ir Čempionų lygos atrankos varžybų metu atsidurdavome kitame pasaulyje. Jautėme elitinio futbolo aplinką, aukštą priešininkų lygį. Kiekvienoms rungtynėms ruošdavomės su neįtikėtinai didele motyvacija. Tai buvo neįkainojama patirtis. Turėtume visi pasidžiaugti tuo, ką pasiekėmė per tokį trumpą laiką.
 
Lietuviams ir visiems be išimties šalies komandų treneriams dalyvavimas tarptautinėse varžybose yra neabejotinai sunkiausias, bet tuo pačiu ir pats įdomiausias darbas”, - pasakojo su “Žalgiriu” vienas skambiausių pergalių savo karjeroje pasiekęs M. Zubas.
 
Į Lietuvą ateityje norintis sugrįžti treneris svajoja, jog po kelių metų jis čia ras tai, ko labiausiai jam trūko pastaraisiais metais dirbant “Žalgiryje”.
 
“Noriu vieną gražią dieną atvykti į Vilnių, patogiai įsitaisyti naujo stadiono tribūnose ir stebėti, kaip “Žalgiris” savo namuose įgyvendina svajonę žaisdamas Čempionų lygos grupių etapo rungtynes”, - atsisveikindamas su Lietuva kalbėjo M. Zubas.

zalgiris-vilnius.lt

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...