Lietuvos efutbolo rinktinė įveikė Liuksemburgą ir sutriuškino Šiaurės Airiją

Lietuvos futbolas oficialiai žengė istorinį žingsnį į virtualią erdvę. Šalies esporto futbolo rinktinė debiutavo UEFA organizuojamame „eEuro 2020” turnyre. Europos čempionato kvalifikacijos starte lietuviai pasiekė dvi pergales.

„Pirmasis blynas neprisvilo – pasiekėme įsimintinų įvarčių ir Lietuvos efutbolo istoriją pradėjome pergalingai. Dramatiškas triumfas prieš Liuksemburgą nuteikė pozityviai prieš kitas kovas, ir nors jose teko suremti pultelius su pajėgiais varžovais, patyrę mūsų žaidėjai visuomet kovojo iki galo bei po pralaimėjimų išliejo visą savo pyktį akistatoje su Šiaurės Airija.“, - reziumuodamas pirmą ratą kalbėjo Lietuvos esporto rinktinės treneris Martynas Bendikas.

Istorinis debiutas lietuviams baigėsi taikiai, sužaista lygiosiomis su Liuksemburgu 3:3, tačiau antrose rungtynėse lietuviai pasiekė įtikinamą pergalę rezultatu 2:0. Susumavus bendrą dviejų rungtynių rezultatą lietuviai pranoko varžovus 5:3 bei įsirašė pirmąją pergalę turnyre.

Trečiosios rungtynės lietuviams buvo sunkios. Varžovai iš Sakartvelo aikštėje nedominavo, tačiau išnaudojo mūsiškių klaidas bei iškovojo pergalę minimaliu rezultatu 1:0. Atsakomosiose rungtynėse lietuviai vėl dominavo, tačiau greituose išpuoliuose rezultatyviai savo progas išnaudojęs Sakartvelas iškovojo pergalę 3:2.

Susitikimas su Kosovo rinktine klostėsi panašiu scenarijumi kaip ir su Sakartvelu. Nuo pirmų minučių aikštę kontroliavę lietuviai nesugėbėjo sukontroliuoti greitų Kosovo išpuolių ir pralaimėjo triuškinamu rezultatu 1:8.

Įpykusių lietuvių laukė šiaurės airiai. Šį kartą lietuviai beveik neklydo – nuo pirmų minučių okupavę varžovų baudos aikštelę lietuviai iškovojo puikią pergalę, bendru rezultatu 8:1 įveikę Šiaurės Airijos atstovus.

Paskutiniais lietuvių varžovais buvo Baltarusijos esportininkai. Tiek pirmosios, tiek atsakomosios rungtynės parodė, kad abi komandos yra panašaus pajėgumo, tačiau pirmojo susitikimo metu puikiai išnaudotos baltarusių progos padovanojo jiems pergalę bendru rezultatu 4:2.

„Mūsų pasirodymas kvalifikaciniame turnyre įpusėjo. Dabar peržvelgsime vaizdo įrašus, analizuosime klaidas bei po dviejų savaičių sieksime dar geresnių rezultatų. Išsaugojome visus šansus varžytis dėl vietos pagrindiniame turnyre, o labiausiai šiuo metu džiugina tai, jog Edgaras ir Donatas demonstruoja kovingumą – žaidėjai supranta, jog yra pajėgūs įveikti visus varžovus. Būtent to ir tikimės antrajame rate – penkių pergalių. Mūsų žaidėjai yra pakankamai pajėgūs, tačiau, žinoma, prireiks ir sėkmės, kurios debiutiniuose mačuose neretai pritrūkdavo, ypač akistatoje su Kosovu. Kartu su skautu Aleksu Stankevičiumi aptarsime, kokius pakeitimus galime atlikti norėdami realizuoti savo stiprybes, o tuomet įgytą patirtį mėginsime paversti taškais“, - pabrėžė treneris Martynas Bendikas.

F grupės rikiuotė po pirmo rato:

1. Sakartvelas 12 taškų; 4-0-1;

2. Baltarusija 7 taškai; 1-4-0;

3. Lietuva 6 taškai; 2-0-3;

4. Liuksemburgas 5 taškai; 1-2-2;

5. Kosovas 4 taškai; 1-1-2;

6. Šiaurės Airija 4 taškai; 1-1-2;

„Smagu, jog nevykstant sporto renginiams pasiūlėme futbolo sirgaliams alternatyvą ir per vakarą transliavome net 10 efutbolo susitikimų, kuriuose mūsų atstovai pasirodė sėkmingai. Itin džiaugiamės triuškinančia pergale prieš Šiaurės Airiją, būtent šį mačą savo paskyroje transliavo ir oficiali UEFA paskyra, todėl parodėme savo sugebėjimus visos Europos akivaizdoje“, - sakė Edgaras Abromavičius.

Kvalifikacijoje komandos yra suskirstytos į dešimt grupių bei žais tarpusavyje dvejas rungtynes – „namuose“ ir „išvykoje“. Kiekvienos rungtynės susideda iš dviejų „vienas prieš vieną“ rungtynių, o nugalėtojas nustatomas pagal bendrą rezultatą.

Dešimt grupių nugalėtojų gaus tiesioginius bilietus į finalinį etapą. Likusios šešios komandos paaiškės tarp dešimties antras vietas grupėse užėmusių rinktinių.