J.Kvedaras: sprendimus priima treneriai ir jie už viską atsakys (interviu)

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Julius Kvedaras šaldo praėjusią savaitę šalies sporto padangėje kilusias aistras.

LFF vadovas portalui "EuroFootball.lt" pakomentavo jo kritikų išsakytus teiginius, taip pat išsakė savo nuomonę apie trenerio Valdo Ivanausko ir atakuojančio saugo Arvydo Novikovo žodžių mūšį.

- Kaip vertinate Lietuvos rinktinės startą Europos čempionato atrankoje?

- Kaip maždaug ir tikėjausi. Aišku, visada norisi geriau, bet tai ir atitinka realijas.

- Teigiama, kad rinktinės treneris Igoris Pankratjevas dėl į aikštę leidžiamų žaidėjų turi pasitarti su federacijos atstovais.

- Kas galėjo tokią nesąmonę pasakyti? Su kuo jis gali pasitarti? Neįsivaizduoju. Jus jo pačio paklauskite, ar taip buvo. Jeigu kas teigia, kas?

- Apie tai savo straipsnyje užsiminė žurnalistas G.Reklaitis.

- Kaip galima rašyti nesąmones? Treneris mato visą procesą kaip vyksta treniruotės. Jis žino, kaip atrodo ir jaučiasi žaidėjai, kaip atstovauja savo klubams. Žurnalistas turėtų įvardinti, o ne užsiiminėti lietuviškais "pletkais". Čia vėl Lietuva, čia vėl svarbiausia, kad pas kaimyną namas dega.

- Straipsnyje taip pat rašoma, kad jei žaidėjas nepasirenka su federacija siejamo agento, jis neturi šansų patekti į rinktinę.

- Federacija net nežino, kas kokį agentą turi. Jei atvirai pasakius, net nežinau kas su kokiu agentu dirba.

Vakar pirmą kartą sužinojau, kad Valdui Ivanauskui ir Arvydui Novikovui atstovauja tas pats agentas. Žaidėjai mūsų neinformuoja ir niekas jų neklausia su kokiais agentais jie dirba. Teiraujamės, kaip tau sekasi, ar gauni klube žaisti. Viskas. Čia jau iš pasakų.

- Kaip vertinate trenerio V.Ivanausko žodžius - kritiką Lietuvos rinktinei ir pasakymus, kad šalyje futbolas neturi perspektyvų.

- Aš prieš tokius dalykus. Galime savo rate pasišnekėti kaip atrodo. Viską atspausdino prieš rungtynes išleistoje vadinamoje programoje, kurią neseniai aš pamačiau. Apie savo šalį nėra gražu taip kalbėti. O šiaip, jei nori, galima sakyti, juk žodžio laisvė. Galbūt tik nereikėjo kalbėti, kad "aš pats geriausias žaidėjas".

Jei su visu straipsniu sutikčiau, o tą eilutę išmesčiau, tada būtų normalu, nes aš išsakiau savo nuomonę. Tada kas čia blogo? Vienas pasakė, kitas atsakė pasikarščiavęs. Aš jų vietoje nesinervuočiau ir nesimėtyčiau žodžiais. O jeigu aš matau blogus dalykus, man niekas nedraudžia tai pasakyti, teisingai?

- Kodėl į rinktinę nekviečiami M.Stankevičius, D.Šemberas, Ž.Karčemarskas, o vieta atsiranda patyrusiam M.Kalonui?

- Nežinau, klauskite trenerių. Jie atsakys už rezultatą. Aš vienoje rinktinės treniruotėje pamačiau, kad atsigavęs G.Sirgėdas. Paklausiau, ar jį planuojama leisti į aikštę ir man atsakė, kad dar vertins treniruočių metu.

Treneriai sprendžia, jų klauskite. Jie prieš visus atsakys už tai, ką prisižadėjo - surinkti daugiau taškų taškų, geriau sužaisti ir taip toliau. Jie turi visišką laisvę. Treneriai tik pasako, kokių sąlygų jiems reikia, pavyzdžiui, savaitė Šveicarijoje ar Miunchene ir mes priversti viską įvykdyti.

- G.Reklaičio straipsnyje taip pat klausiama, kokį vaidmenį Lietuvos futbolo federacijoje atlieka Stasys Stankus, jis buvo įvardijamas kaip "pilkasis kardinolas".

- Jis yra techninis direktorius, atsakingas Kaune už akademijos darbą. Gali su treneriais pasikalbėti apie žaidėjus. Niekas niekam nedraudžiama. Treneriams gali pasiūlyti, jei mato iš U-21 rinktinės žaidėją, ar iš U-19 į U-21 tinkamą futbolininką. Jis turi teisę rekomenduoti žaidėjus.

Tačiau jo kompetencijoje yra ir daugiau - jis turi apibūdinti fizines ir kitas futbolininko savybes, kad treneriams būtų lengviau. Tuo pačiu (Stankus - aut.past.) turi nešti ir atsakomybę, jei rekomendavo iš vienos jaunimo rinktinės į kitą.

Tačiau treneris gali jam atsakyti, kad nemato jo siūlomuose žaidėjuose perspektyvų. O kardinoliai... Tai kas čia tie kardinolai? Rišeljė buvo kardinolas "Trijuose muškietininkuose“.