J. Nevoina: "Norėdami tobulinti A lygą – turime bendradarbiauti tiek su klubais, tiek su LFF"

Ketvirtadienį įvyko Lietuvos futbolo A lygos asociacijos valdybos narių susirinkimas, kurio metu buvo išrinktas naujasis valdybos pirmininkas, užimsiantis ir A lygos prezidento pareigas. Juo tapo Vilniaus futbolo klubo „Riteriai“ prezidentas Janas Nevoina.

Susirinkimo metu buvo patvirtintos dvi kandidatūros į A lygos vadovo poziciją – J. Nevoinos bei V. Venslovaitienės. Balsavimo metu 4 balsai pasisakė už J. Nevoinos kandidatūrą, „prieš“ – 1 balsas, „susilaikė“ taip pat 1 balsas. Tuo tarpu 1 balsas pasisakė „už“ V. Venslovaitienės kandidatūrą, 0 balsų – buvo „prieš“, 5 balsai – „susilaikė“.

„Tai yra didelis iššūkis bei atsakomybė, tačiau suprantu, kur esame ir kur norime būti. Džiaugiuosi išreikštu palaikymu tiek iš klubų, tiek iš federacijos, šioje situacijoje turime būti vieningi ir kurti bendrą futbolo ateitį. Futbolo žmonių solidarumas suteikia viltį, kad ateityje bus tik geriau. A lygos vairą perėmiau išties sudėtingu laikotarpiu. Prieš neriant į vandenį, reikia sužinoti gylį. Dabar yra analogiška situacija, reikia įvertinti padarytus darbus ir tuomet žinosime, kur reikia kreipti savo dėmesį.

Šiuo metu jau renkame profesionalų komandą, kuri ateis į pagalbą bei padės analizuoti bendrą paveikslą. Turime suformuoti aiškią struktūrą, pratintis prie sklandžios vidinės komunikacijos. Šiuo metu diskutuojame su LFF ir neatmetame varianto, kad federacijos darbuotojas taip pat galėtų dirbti ir A lygoje. Mums reikia platesnio spektro, norint sukurti gerą produktą. Tokiu atveju su LFF galėtume dalintis vidine informacija, lengviau komunikuoti bei kurti A lygos strategiją ateičiai. Norime rasti žmones, kurie pagerintų mūsų produkto kūrimo procesą bei padarytų jį patrauklesniu investuotojams. Mums svarbiausia – žmogaus kvalifikacija“, - pirmomis įžvalgomis dalinosi naujasis A lygos vadovas.

Pagrindinis tikslas – bendrystė ir futbolo palaikymas valstybės mastu

Paklaustas, ar jau diskutavo su LFF vadovais apie A lygos perspektyvas, J. Nevoina teigė, kad ryšys su federacija yra glaudus ir bendri tikslai tą ryšį tik stiprina.

„Jau kalbėjome su LFF vadovais apie lygos esamą situaciją ir jos perspektyvas. Sutarėme, kad turime ieškoti geriausio sprendimo tiek A lygai, tiek lietuviškam futbolui. Kartu su LFF žiūrime plačiau – A lyga yra tik vienas iš futbolo produktų, todėl turime skirti jam pakankamai dėmesio bei resursų, siekdami kelti bendrą šalies lygį. Vietinis čempionatas turi stiprėti, kad galėtume būti konkurencingi Europoje, čia mūsų požiūris su federacija ypač sutampa. Kitas klausimas – kaip padaryti lygą patrauklia investuotojams. Tai iššūkis ir tikiu, kad tik bendromis jėgomis rasime atsakymus“, - pabrėžė J. Nevoina.

Kalbėdamas apie skaudžiausias A lygos problemas, prezidentas buvo tiesmukas – visur svarbų vaidmenį atlieka finansiniai ištekliai ir tai yra užburtas ratas.  „Šiais metais futbolo gerbėjai buvo nusivylę sumažėjusiu A lygos komandų skaičiumi ir aš juos suprantu, tačiau reikia atsižvelgti ir į realią ekonominę situaciją, kurią šis faktas puikiai atspindi. Žaidėjai reikalauja išties daug investicijų. Norint išauginti stiprius vietinius žaidėjus – reikia kvalifikuotų trenerių visoje Lietuvoje, o norint gauti aukštą jų kvalifikaciją, reikia susimokėti.

Dabar mes turime entuziastų lygą, lygą, kurioje žmonės praranda daugiau nei uždirba. Sudėjus čempionate žaidžiančių klubų biudžetus suma siekia apie 7 mln. eurų, ko pasekoje visi per metus sumokame valstybei apie 1 mln. eurų mokesčių. Norėdami žengti žingsnį į priekį, turime plėsti aukščiausios lygos žemėlapį. Retai kas akcentuoja, kiek LFF investuoja į asociaciją bei prisideda prie jos veiklos, esame dėkingi už šią pagalbą, tačiau to neužtenka. Norint sustiprinti lygos statusą, reikia valdžios institucijų įsitraukimo ir pagalbos. Yra daugelis pavyzdžių, kuomet valdžios pasitikėjimas futbolu neša rezultatus. Jeigu valdžios institucijos pradėtų investuoti į futbolą, tai būtų geras ženklas verslininkams ateiti iš paskos“, - tęsė daug metų pats verslus vystantis J. Nevoina.

Tikisi bendruomenės supratimo ir investicijų pritraukimo

Pasak naujojo lygos vadovo, klubų atstovai savo konkurencingumą įrodė darbais, o ne žodžiais. „Noriu padėkoti jiems už atiduotą širdį ir pastovų tobulėjimą. Įvertinus, kokiais resursais klubai pasiekia rezultatus, neįmanoma nesižavėti. Taip pat norėčiau kreiptis į sirgalius ir paprašyti jų kantrybės bei supratingumo. Sirgaliai ir yra labai svarbi futbolo bendruomenės dalis, kurie gali nuveikti daug gerų darbų. Vienas jų – savo mylimo klubo palaikymas. Bilietų įsigijimas bei dalyvavimas varžybose yra be galo svarbus kiekvienai komandai ir jos augimui.

Žinoma, šešios komandos aukščiausioje šalies lygoje nėra geras rodiklis, tačiau jeigu mes kartu su A lygos specialistais tinkamai atliksime mums patikėtus darbus – tikimės situaciją pagerinti. Idealiu atveju, norėtume sukurti A lygos finansinį fondą, kurį pasidalintų visi A lygos klubai – atsirastų stabilumas, lyga taptų patrauklesne, o joje žaidžiančių komandų gretos pildytųsi“, - pabrėžė J. Nevoina.

Aptartas krizės valdymas ir čempionato tęstinumo scenarijus

LFKA A lygos vaizdo konferencijos metu buvo aptarti ir šiuo metu visame pasaulyje vyraujančios krizės valdymo etapai.

Nuotoliniu būdu vykusio A lygos susirinkimo metu LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius patvirtino, kad federacija prisidės prie A lygos darbų organizavimo ir procesų valdymo, siekiant optimizuoti lygos veiklą. Vienas pirmųjų numatytų bendrų darbų – raštų dėl pagalbos profesionaliems futbolo klubams atitinkamoms institucijoms rengimas.

Atsižvelgiant į mūsų šalies ir futbolo, kaip profesionalaus sporto, situaciją, nuspręsta kreiptis į Vyriausybę ir kitas institucijas dėl asociacijų įtraukimo į įstaigų sąrašą, kurioms bus teikiama subsidija darbo užmokesčio padengimui. Taip pat aptartas siūlymas kreiptis į UEFA dėl paramos suteikimo klubams.

Susirinkime taip pat aptartas A lygos čempionato atnaujinimo klausimas. Buvo nuspręsta A lygos čempionatą pasibaigus karantinui pradėti po 3 sav. ir išlaikyti savaitinį ciklą.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...