Europos lygos finalas: "Chelsea" – "Arsenal" (apžvalga)

Trečiadienį futbolo gerbėjai sulauks inauguracinės šventės prieš UEFA Čempionų lygos finalą. Šį vakarą dėl Europos lygos trofėjaus susikaus dvi Londono komandos – "Chelsea" ir "Arsenal".

Pirmą kartą šio turnyro istorijoje finale susitinka komandos iš to pačio miesto. Tiek vieniems, tiek kitiems tai neabejotinai yra svarbiausios sezono rungtynės, kuriose spręsis, ar vieniems pavyks sezoną užbaigti su bent vienu trofėjumi rankose.

"Arsenal" komandai ši dvikova yra ypatingai svarbi – nuo jų sprendžiasi ne tik čempiono vardas, bet ir jų galimybės kitą sezoną varžytis Čempionų lygoje. "Chelsea" bilietą į minėtą turnyrą jau turi, todėl jų laukia kova tik dėl trofėjaus.

Susitikimas Azerbaidžano sostinėje (Baku) startuos 22 valandą Lietuvos laiku.


Abi komandos nuėjo itin tolimą kelią šiame turnyre. Tiek "Arsenal", tiek "Chelsea" savo pasirodymą Europos lygoje pradėjo nuo grupių etapo, kuriame nei vieni, nei kiti nepatyrė nė vieno pralaimėjimo bei finišavo pirmose pozicijose.

"Arsenal" atkrintamųjų etape peržengė Barysavo BATE, "Rennes", "Napoli" ir "Valencia" barjerą. Įdomu tau, kad pralaimėjimus "kanonieriai" patyrė prieš pirmus du varžovus, o ne tuomet, kai susitiko su bene tame pačiame lygyje esančiomis "Napoli" ir "Valencia" komandomis.

Didžiausia grėsmė pasitraukti iš turnyro buvo iškilusi mače su "Rennes", kai po pirmojo susitikimo varžovai turėjo dviejų įvarčių pranašumą. Visgi "Arsenal" atsitiesė antroje dvikovoje ir nuo jų iki pat šiol skynė tik pergales. "Kanonieriai" prieš "Napoli" laimėjo bendru rezultatu 3:0, prieš "Valencia" – 7:3.

"Chelsea" komanda, kaip ir grupių varžybose, atkrintamųjų etape žygiavo be pralaimėjimų. "Mėlynieji" iki pusfinalio taip ir nesulaukė didelio pasipriešinimo – jie užtikrintai susitvarkė su tokiomis komandomis kaip "Malmo", Kijevo "Dynamo" ir Prahos "Sparta".

Pusfinalyje "Chelsea" atiteko Frankfurto "Eintracht" ekipa, kuri per dvi rungtynes taip ir nenusileido "aristokratams". Visgi "Chelsea" pakako ir dviejų lygiųjų – jie į finalą žengė varžovus iš Vokietijos nugalėję po 11 metrų baudinių serijos.

Sezoną abi komandos Anglijos "Premier" lygoje užbaigė skirtingomis nuotaikomis. "Chelsea" paskutiniame ture sužaidė nulinėmis lygiosiomis su "Leicester", tačiau tai jiems nesutrukdė finišuoti trečioje vietoje, kai tuo metu pergalę Bernlyje pasiekęs "Arsenal" liko penktas.

Per paskutines dešimt rungtynių Maurizio Sarri treniruojamas "aristokratų" klubas yra pasiekęs keturias pergales, penkis kartus sužaidė lygiosiomis ir sykį pralaimėjęs "Liverpool" klubui. "Kanonieriai" per tą patį rungtynių skaičių iškovojo šešias pergales, tris kartus nusileido varžovams ir kartą išsiskyrė taikiai.

Tarpusavyje "Chelsea" ir "Arsenal" šį sezoną kovėsi du kartus – pirmą mačą Anglijos pirmenybėse laimėjo "Chelsea" rezultatu 3:2, tačiau antrajame susitikime, kuris įvyko "Emirates" stadione, rezultatu 2:0 triumfavo "Arsenal" futbolininkai.

Komandų naujienos:

Abu Londono klubai į Azerbaidžaną atvyko ne stipriausiomis sudėtimis. "Chelsea" dėl savo aplaidumo prarado draugiškose rungtynėse čiurnos traumą patyrusį Rubeną Loftusą-Cheeką, su kuriuo kartu finalą iš šalies stebės Callumas Hudsonas-Odoi ir Antonio Rudigeris.

Dar vienos problemos M. Sarri sulaukė jau atvykęs į Baku – N'Golo Kante treniruotės metu patyrė traumą ir dabar stipriai abejojama jo šansais pasirodyti aikštėje.

"Arsenal" komandos traumuotų žaidėjų sąrašas yra net ilgesnis – "kanonieriams" nepadės tokios svarbios ekipos figūros kaip Hectoras Bellerinas, Henrikhas Mkhitaryanas (neišvyko dėl politinių priežasčių), Aaronas Ramsey ir Robas Holdingas. Finalą iš šalies taip pat stebės Denisas Suarezas su Konstantinosu Mavropanosu.

Taip pat yra abejonių dėl Danny Welbecko, kuris turi čiurnos problemų.

Prognozuojamos startinės sudėtys:

"Chelsea": (4-3-3) Kepa; Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Alonso; Kanté/Kovačič, Jorginho, Barkley; Pedro, Giroud, Hazard.

"Arsenal": (3-4-1-2) Čech; Koscielny, Sokratis, Mustafi; Maitland-Niles, Xhaka, Torreira, Kolašinac; Özil; Lacazette, Aubameyang.

Įdomūs faktai

Paskutinį kartą dvi Anglijos komandos UEFA taurės/Europos lygos finale kovėsi 1972 metais, kai susigrūmė dvi dabartinės "Premier" lygos komandos – "Tottenham" ir "Wolves".

"Chelsea" ir "Arsenal" komandoms tai bus 198-oji tarpusavio dvikova. Iš visų šių rungtynių klubai Europos turnyruose buvo susitikę tik tris kartus. Paskutinį kartą tai įvyko 2004 metų Čempionų lygos ketvirtfinalyje, kai "mėlynieji" triumfavo bendru rezultatu 3:2.

Abiems klubams tai yra šeštas finalas Europos turnyruose – daugiau pasirodymų iš Anglijos komandų yra atlikusios tik "Manchester United" (7) ir "Liverpool" (14).

Tos pačios šalies komandos Europos lygos finale anksčiau buvo susitikusios tik du kartus per šio turnyro istoriją – "Braga" prieš "Porto" (2011) ir "Atletico Madrid" prieš "Bilbao" (2012).

"Arsenal" Europoje yra pralaimėjęs penkis finalus. Vienintelis triumfas buvo pasiektas 1994 metais, kai UEFA Taurių laimėtojų taurėje jie įveikė "Parmą".

Savo ruožtu "Chelsea" laimėjo keturis iš penkių finalų, kurie buvo žaisti Europos turnyruose – dvi Taurių laimėtojų taurės ir po kartą iškovotas trofėjus Čempionų bei Europos lygoje.

Pierre'as-Emerickas Aubameyangas šį sezoną Europos lygoje įmušė aštuonis įvarčius, 10 įvarčių į savo sąskaitą įsirašė "Chelsea" puolėjas Olivier Giroud.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...