„Banga“ – ant bankroto ribos, pridergusių investuotojų išvyti nepavyksta

Gargždų futbolo klubas „Banga“ – ant bankroto ribos. Pagaliau viešai pripažįstama, kad įsileisti į futbolo valdymą strateginius investuotojus iš Rusijos buvo klaida. Praėjus metams nuo maskviečių Dmitrijaus Ševčenko ir Dmitrijaus Baidos priėmimo į klubą, „Banga“ nusirito į visišką dugną: įsivėlė į lažybų skandalą, iš komandos ėmė trauktis žaidėjai, gargždiškiai per plauką neišmesti iš Lietuvos futbolo federacijos A lygos. „Bangos“ vardas sumaišytas su žemėmis. Sunaikinta viskas, kas buvo sukurta per septynerius metus“, – pirmadienį pripažino investuotojus į Gargždus atvedę klubo atstovai. Norima nutraukti sutartį su verslininkais iš Rusijos ir „Bangą“ gaivinti su vietos rėmėjų parama.

Skola – 380 tūkst. Lt

Priminsime, kad investuotojai iš Rusijos į Gargždų futbolą įsiliejo sausį. Skolų turėjusiai „Bangai“ šiaudą ištiesė D. Baida ir D. Ševčenko. Jie iš pradžių žodžiu, o vėliau ir raštu įsipareigojo finansiškai remti klubą. Už tai su jais pasirašyta sutartis, vyrai tapo klubą valdančios asociacijos „Gargždų bangos draugai“ pagrindiniais – 90 dalių valdančiais – vadovais.

Deja, šiandien nėra žinoma, kiek pinigų klubo veiklai pervedė šie du žmonės. Panašu, kad didžiausias fundatorius buvo asociacijoje vos 10 dalių valdantis fondas „Gargždų rėmėjas“, kuris jungia futbolą palaikančius vietos verslininkus. Fondo vadovas Nerijus Galvanauskas tikino, kad lietuviai verslininkai klubui išlaikyti skyrė 253 tūkst. Lt. Įtariama, kad daug žadėję rusų investuotojai galėjo imituoti pinigų skyrimą: vieną dieną į sąskaitą įnešdavo pinigus, kitą išimdavo...

Dėl neaiškaus finansavimo klubą visus metus varžė skolos. Dėl kreditorių pateiktų ieškinių asociacijai „Gargždų bangos draugai“ inicijuojama bankroto byla. Ar ji bus pradėta, paaiškės kitą pirmadienį. Skelbiama, kad klubo skola – ne mažiau kaip 380 tūkst. Lt. Ir nors šiuo metu klubo sąskaitoje yra 330 tūkst. Lt, jie areštuoti. 147 tūkst. Lt už nesumokėtus atlyginimus dar bando prisiteisti buvę „Bangos“ žaidėjai.

Nebebuvo, kam žaisti

Labiau už skolas „Bangai“ pakenkė skandalai. Dar vasaros pradžioje pasklido žinia apie surežisuotas mūsų komandos varžybas su „Atlantu“. Įtarimai pasitvirtino, o vėliau „Bangos“ atžvilgiu pradėta dar keletas tyrimų dėl galimo varžybų režisavimo.

Tik tada garsiai prabilta apie tai, kas futbolo pasaulyje nėra naujiena – investuotojai į Gargždus greičiausiai atėjo siekdami užsidirbti per lažybas Rytų rinkoje. Esą į „Bangos“ komandą atvežti ukrainiečiai žaidėjai iš anksto gaudavo nurodymus, kaip turi baigtis varžybos.

Dėl nuolatinio pinigų trūkumo ir „Bangai“ mesto šešėlio iš darbo asociacijoje vienas po kito pasitraukė vietiniai vadovai, norą palikti komandą pareiškė žaidėjai. Pirmą kartą „Bangos“ istorijoje žaidėjai dėl to kreipėsi į Lietuvos futbolo federaciją. Ši jau yra patenkinusi bent 8 žaidėjų prašymus. Neturėdama reikiamo žaidėjų skaičiaus, „Banga“ nenuvyko į dvejas lygos rungtynes ir dėl to Lietuvos futbolo federacijai turės sumokėti baudas.

Lankosi „diplomatai“

Pirmadienį VšĮ „Gargždų futbolas“ inicijavo susitikimą su futbolo bendruomene. Norėta paaiškinti situaciją ir aptarti, kaip gelbėti „Bangą“.

Atskleista nemažai skandalingų detalių. „Banga“ per plauką neapsijuokė UEFA organizuotose Europos taurės atrankos varžybose. Su „Sligo Rovers“ komanda Airijoje turėję žaisti mūsų futbolininkai neturėjo už ką nuskristi. Savo bilietus kone paskutinę dieną trims papildomiems žaidėjams atidavė klubo rėmėjai, patys ketinę vykti jų palaikyti. Šį rudenį „Banga“ turėjo rungtyniauti Latvijoje, tačiau nuo komandos fanų ši informacija esą buvo slepiama. „Mums buvo pasakyta, kad varžybos vyks Rygoje, bet patys žaidėjai pranešė, kad viskas vyksta Ukmergėje, o lietuviai futbolininkai nuo suolo nuvaryti, aikštėje už „Bangą“ žaidžia vien rusakalbiai. Ant to paties suolo esą sėdi ir investuotojai D. Baida ir D. Ševčenko“, – atvirai pasakojo N. Galvanauskas.

Į viešumą iškilo ir skandalinga detalė iš lapkritį vykusių „Bangos“ varžybų su „Šiauliais“. Vartininkui Ignui Driomovui žaidimo eigą nurodinėti bandė už vartų atsistojęs asmuo su gobtuvu. Žaidėjas apsaugos darbuotojų paprašė vyrą nuvesti. Ar tai buvo provokacija, nežinoma, nes stadiono vaizdo kameros asmens nustatyti nepadėjo.

„Bangos“ senbuviai patvirtino, kad komandos trenerių bute Gargžduose jie buvo apklausinėjami naudojant melo detektorių. Koks buvo tokios apklausos tikslas, futbolininkai liko nesupratę, tačiau po to ir nusprendė išeiti iš komandos.

D. Šatkus patvirtino, kad jį jau dusyk lankė rusų „diplomatai“. Patys investuotojai Gargžduose nebesirodo.

Viltis – vietos verslas

Koks „Bangos“ klubo ateities scenarijus? Fondo „Gargždų rėmėjas“ vadovas N. Galvanauskas ir dalininkas D. Šatkus susitikime viešai sakė prisiimantys moralinę

atsakomybę, kad patikėjo rusų investuotojų geranoriškumu. Todėl dabar jiedu prisiima pareigą situaciją išpainioti. Kol kas nėra žinoma, ar „Banga“ galės žaisti A lygoje ar bent 1-ojoje futbolo lygoje. Greičiausiai klubui LFF licencijos dėl skolų ir skandalų neišduos.

„Gargždų rėmėjas“ siekia su investuotojais nutraukti sutartį. Esą jie pažeidė esminius punktus: suteršė klubo vardą, neįvykdė finansinių įsipareigojimų, klubas greičiausiai iškris iš A lygos. Tačiau susirinkime dalyvavęs asociacijos prezidentas Vladlenas Grigorjevas mano kitaip. Jis yra investuotojų deleguotas asmuo, kuris ne tik vadovauja klubui, bet ir turi sprendžiamąjį balsą priimant sprendimus asociacijoje bei VšĮ „Gargždų futbolas“. Anot V. Grigorjevo, investuotojai iki gruodžio 31 d. žada pervesti žadėtą pinigų sumą ir su kreditoriais bus galima atsiskaityti nekeliant bankroto bylos. Tačiau į mero V. Dačkausko klausimą, kokią viziją kitiems metams turi D. Baida ir D. Ševčenko, jų atstovas aiškiai neatsakė. V. Grigorjevas pripažino esantis tarpininkas tarp lietuvių ir rusų, kuriems ir apie pirmadienio susirinkimą turės atraportuoti.

Jei gargždiškiams visgi pavyks nutraukti sutartį su investuotojais, o asociacijai bus iškelta bankroto byla, kitąmet „Bangą“ gaivinti teks su vietinių pagalba. N. Galvanauskas pripažino, kad nuo 2007 m. aktyviai verslininkų remtas klubas dabar sumaišytas su žemėmis, tad vargu ar pavyks atgal sukviesti buvusius žaidėjus bei juolab verslininkus.

Futbolo klubo „Banga“ klausimą rytoj posėdyje svarstys Klaipėdos rajono savivaldybės taryba, gruodžio 30 d. šaukiamas ir dalininkų susirinkimas.

J.Venskute, gargzdai.lt