Atskleistos "Krušos", "Nerealo", "Medžių", "Katastrofos" klubų pavadinimų istorijos

Įvairūs sporto klubai pasaulyje dažnai plačiai nuskamba ne dėl puikių rezultatų, o dėl įdomių pavadinimų ir logotipų. Lietuvos futbolo pasaulyje išradingumu pasižymi Vilniaus regiono komandos, rungtyniaujančios mūsų šalies III, IV ir V lygų čempionatuose.

Visa Lietuva puikiai žino komandos „Prelegentai“ atsiradimo istoriją. Garsūs vyrai pramogaudami vienas kitą dažnai pavadindavo prelegentais, todėl šį žodį pasirinko ir futbolo klubo pavadinimui.

Žvelgiant į III lygos kitų dalyvių sąrašą neįmanoma neatkreipti dėmesio į komandos „Kruša-Basica“ logotipą, prie kurio būtų galima klijuoti ir N-18 ženklą. Ženklas tarsi simbolizuoja, kad klubo pavadiniamas turėtų būti siejamas visai ne su iš dangaus krentančiais ledo gabaliukais.

Komandos vadovas Valius Bagdonas teigia, kad pavadinimas buvo sugalvotas spontaniškai.

„Rengdavome bendras treniruotes ir draugiško pobūdžio rungtynes su Smuklės lygos krepšininkais. Po vienos treniruotės nugirdome, kad yra tokia SFL, ir nusprendėme dalyvauti. Komandoje buvo pusė krepšininkų, pusė medikų, gydytojų. Reikėjo sugalvoti pavadinimą, o kažkas prie alaus bokalo tieiog pasakė „tegul būna „Kruša“. Taip ir liko. Visi varžovai dabar žino, kad tokia komanda yra, klausimų dėl pavadinimo nekyla“, – sakė V.Bagdonas.

Dar viena III lygos komanda savo logoitpe yra pavaizdavusi genį, daugelio yra vadinama tiesiog geniais, bet vadinasi „Aktu“. Klubo vadovas Nerijus Jakučionis pripažįsta, kad šis žodis nuo pat pradžių taip pat yra suprantamas dvejopai.

„Tai sena istorija, siekianti Sąjūdžio laikus. Susikūrėme studentų pagrindu, buvome Inžinerinio instituto (dabar VTGU) studentai. Buvo 1990-ieji, todėl pavadinimą iš dalies galima dedikuoti Nepriklausomybei. Kadangi studentai linksmi žmonės, galima jį interpretuoti ir kitaip. Yra tekę girdėti žiūrovų ir varžovų replikų, jas vertiname su humoru. Žmonėms iš šalies visada kyla klausimų, susilaukiame daugiau dėmesio. Dėl to tik šauniau. Mėgėjiškai futbolo bendruomenei esame gana gerai žinomi, iš jų jokių komentarų nesulaukiame“, – pasakojo „Akto“ atstovas.

Skirtingai galima aiškinti ir IV lygoje žaidžiančio „Nerealo“ pavadinimą.

„Bandėme vadintis vienos įmonės vardu, bet 2002 m. nusprendėme, kad reikia kito vardo. Sumąstėme, kad esame tikrai nerealūs, o tarp mūsų dar buvo ir tokių, kurie labai nemėgsta Madrido „Real“. Trečia priežastis – mūsų spalvos panašios į „Barcelona“. Taip ir gimė „Nerealas“. Pradžioje sulaukdavome pastabų, kad esame pasipūtę, niekiname kitus“, – pasakojo ekipos vadovas Andrejus Kolobovas.

Klubo pavadinimas žaidėjams taip patiko, kad tapo svarbesnis už pinigus.

„Turėjome galimybę rasti rėmėją, kuris nupirktų aprangas ir paremtų finansiškai. Bet to atsisakėme, nes galime komandą išlaikyti ir savo jėgomis“, – sprendimu nekeisti pavadinimo didžiavosi A.Kolobovas.

„Nerealo“ pavadinimą įkvėpė Ispanijos futbolas, o štai Lietuvos V lygos klubo „Medžiai“ įkūrėjus motyvavo nacionaliniai ypatumai.

„Lietuvos futbole yra mediniai žaidėjai“, – paprastai ir su šypsena viską paaiškino komandos vadovas Paulius Glosas.

Dėkingi Tautvydui Meškoniui

Dar viena IV lygos komanda – „Trivartis“ – už pavadinimą dėkinga žinomam komentatoriui Tautvydui Meškoniui.

„Trivartis“ užgimė internetiame futbolo vadybos žaidime „Hattrick“. Kai virtualioje erdvėje susipažinę sporto gerbėjai nusprendė pradėti žaisti tikrą futbolą, angliško internetinio žaidimo pavadinimo naudoti nenorėjo, o lietuviško atitikmens šis žodis neturi.

T.Meškonis buvo pasiūlęs kalbininkams „hattrick“ vadinti trivarčiu, bet šis terminas visuomenėje nepritapo. Vis dėlto jis pasirodė priimtinas futbolo mėgėjams ir iki šiol gyvuoja SFL.

Lietuvos sporto klubų pavadinimuose įprasti vietinių gyvūnų (sakalai, vanagai, vilkai ir t.t.) pavadinimai, tačiau viena SFL komanda pasirinko egzotiškuosius tapyrus. Maža to, ekipa vadinasi „Ozo tapyrai“.

„Mūsų motininė komanda yra III lygoje žaidžiantis „Ozas“, o visi į ją nepatekę laikomi žolės rupšnotojais – tapyrais, – juokėsi ekipos vadovas Raimondas Žilevičius. – Esame visiški mėgėjai, kurie, švelniai tariant, žaidžia nelabai gerai. Tapyrą galima suprasti labai plačiai – mums jis asocijuojasi su mėgėju, kuris nepataiko į vartus net iš labai arti.“

Nuo katastrofos iki čempionų

Nė vienas Lietuvos futbolo mėgėjas nelaikytų šio straipsnio išbaigtu, jei nebūtų paminėta dar viena komanda – „Katastrofa“.

„Žaidėme futbolą kieme su draugais, sužinojau, kad yra SFL, ir pasakiau: „Dalyvaujam, bus įdomu“. Aišku, mūsų lygis buvo visiškai katastrofiškas. Kažkiek pasijuokdami iš savęs ir sugalvojome tą pavadinimą. Aišku, kai kas sako, kad kaip pavadinsi laivą, taip jis ir plauks. Kiti sveikina su saviironija, – aiškino klubo vadovas Nerijus Albrikas. – Man asmeniškai mėgėjų lygose trūksta tokių pavadinimų, nes visi nori būti „supermenais“ ir pačiais kiečiausiais. Mums norėjosi kažko smagesnio. Šį pavadinimą nešiojame nuo 2006-ųjų.“

Tiesa, „Katastrofos“ kolektyve buvo kilę minčių apie pavadinimo keitimą.

„Man daugybę kartų buvo iškilęs toks klausimas. Mat po kiek laiko pradėjome žaisti tikrai ne katastrofiškai, porą kartų net tapome savo diviziono nugalėtojais. Vis dėlto likome prie „Katastrofos“ pavadinimo, nes ji gali įvykti tiek mums, tiek varžovams“, – teigė N.Albrikas.

Ant tikros katastrofos ribos šiuo metu balansuoja V lygos komanda, akį traukiančiu pavadinimu „Šaltupys“. Komandai gresia išnykimas.

„Šaltupys“ mūsų šalyje simbolizuoja pigų vyną, o komandos logotipe yra pavaizduoti ir du jo buteliai. Nesunku nuspėti, kad klubo pavadinimas ir logotipas buvo sugalvoti jaunų žmonių studentiškais laikais.

„Kažkas buvo susiję su pigiu vynu. Paprašėme, kad mums sukurtų logotipą, tad jame atsispindėjo ir mūsų pavadinimas. Jeigu klubas nesubyrės, pavadinimas taip pat išliks. Tiesa, dabar gerti vyną nelabai mėgstame. Per 10 metų pasikeitė požiūris į gyvenimą, o anksčiau būdavo įvairių dalykų“, – linksmai savo klubo istoriją prisiminė komandos vadovas Vytas Kilminavičius.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...