Po smūgio teisėjui – korupcijos šešėlis?

Prieš porą dienų Turkijos čempionate nuvilnijo neregėtas skandalas.

Po aukščiausios lygos susitikimo tarp „Ankaragucu“ ir „Rizespor“ ekipų (1:1) nesusivaldė aikštės šeimininkų ekipos prezidentas Farukas Koca, kuris dar aikštėje užpuolė FIFA teisėją Halilą Umutą Melerį ir smogė jam į veidą. Negana to, nukritusį arbitrą pradėjo spardyti pribėgę kiti žmonės.

Po įvykusio incidento futbolo gerbėjai pradėjo spėlioti, kas galėjo nulemti tokį vadovo akibrokštą.

Savo paaiškinimą panašioms situacijoms turėtų ir analitikas Declanas Hillas.

Anot eksperto, netikėto smurto prieš teisėją atvejis gali byloti apie korupciją tos šalies futbole.

Būtent Turkiją D. Hillas buvo įvardinęs kaip vieną labiausiai korumpuotų Senojo žemyno valstybių.

„Sutartos rungtynės vyksta daugumoje Europos šalių. Italija, Ispanija, Graikija, Turkija, buvusios Sovietų respublikos po truputį grimzta į gilią, bjaurią ir labai nešvarią sporto korupcijos pelkę. Baiminuosi, jog ateis laikas, kai mūsų vaikai galvos, jog tikros rungtynės vyksta tik užsienio valstybėse“, – po atlikto tyrimo rašė D. Hillas.

Ši problema nemažai metų skandino ir Lietuvos futbolą, o tai nulėmė ištuštėjusius stadionus bei kritusį prestižą.

Mūsų šalies futbolo aistruoliai gali įsigyti sensacingą Declano Hillo knygą „Sutartos futbolo rungtynės. Žvilgsnis iš vidaus“. Leidinyje yra pateikta šokiruojanti informacija, kaip jaunus ir patyrusius žaidėjus klubų vadovai įtraukia į nešvarius mačus, kaip korupcija futbole sugriovė klestėjusias Azijos lygas bei rašomi būdai, kaip galima apriboti nusikaltėlių veiklą bei atgaivinti šią sporto šaką.