Paaiškinta: „Barcelonos“ skandalas įplieskė naują karą tarp pagrindinių varžovų © AFP nuotr.

Gandai pasitvirtino – „Barcelona“ nuo 2001 iki 2018 metų mokėjo pinigus teisėjų komiteto viceprezidentui bei buvusiam teisėjui Jose Maria Enriquezui Negreirai.

2018 metais, kuomet Negreira atsistatydino iš viceprezidento pareigų, mokėjimai baigėsi.

Teismas

Dabar viskas persikels į teismą. Pagrindiniai katalonų varžovai Madrido „Real“ oficialiai paskelbė, kad norės liudyti šioje byloje.

Tuo metu „Barca“ į pagalbą pasitelks savo buvusius trenerius – Luisą Enrique, Ernesto Valverde. Teisme liudys ir kiti buvę šio klubo darbuotojai.

Pasak Katalonijos klubo darbuotojų, šis procesas bus labai ilgas. 

„Barcelonos“ pozicija

„Barcelona“ šioje situacijoje elgiasi užtikrintai ir neigia bet kokius kaltinimus.

Joanas Laporta spaudos konferencijoje sakė: „Labai noriu pažiūrėti į akis tiems niekšams, kurie bando uždėti šią dėmę ant klubo. Kai kurie žmonės yra motyvuojami pavydo, bandant sužlugdyti mūsų reputaciją. Mes niekada nesijaučiame susitepę, mes ginsime savo klubą visomis išgalėmis. 

Socialiniuose tinkluose Katalonijos klubo prezidentas rašė taip: „Katalonai, būkite ramus. „Barcelona“ yra nekalta dėl to, kuom yra kaltinama. Daug kas turės atsiprašyti.“

Šiuo metu klubo advokatai atidžiai nagrinėja šiuos kaltinimus, o netrukus viskas persikels į teismo salę. 

Rizika Superlygai

Į teismo salę persikelsianti „Real“ ir „Barcelona“ priešprieša gali turėti įtakos ir Superlygos įkūrimui. Iki šiol Ispanijos flagmanai turėjo ganėtinai neblogus santykius dėl vieno bendro tikslo, gerinti savo finansinę situaciją, įkūriant naują futbolo lygą.

„Sport“ dienraščio direktorius Lluisas Mascaro teigė: „Barca“ ir „Real“ turi daug bendrų interesų, įskaitant Superlygą ir atrodė, kad buvo bendras susitarimas. Tačiau rėmėjų ir žiniasklaidos spaudimas keičia Perezo strategiją. Šis netikėtas „Real“ manevras gali nulemti netikėtų įvykių seką. Jeigu Madrido klubas nori karo, jis jį ir gaus.“

„La Liga“ pozicija

Javieras Tebasas yra ganėtinai kontraversiška asmenybė. 60-metis ispanas netrukus švęs 10 metų sukaktį, kaip „La Liga“ prezidentas.

Šią skandalingą „Barcelonos“ situacija komentavo ir jis. 

„Man gėda, nepamenu, kada paskutinį kartą vyko tokia institucinė krizė. Nesu tikras, ar pozicija, kurią priėmė Laporta, yra teisinga“, – sakė J. Tebasas. 

„Čia yra rizikuojama ne tik „Barcelonos“, tačiau ir pirmenybių reputacija. Kelios dienos praėjo, tačiau „Barcelonos“ pasiteisinimo dar nėra. Apsimesti auka nėra pats geriausias ėjimas iš „Barcos“, jie turi pasiaiškinti“, – griežtai kalbėjo Ispanijos teisininkas. 


Oficialiai „Barcelonos“ klubo kaltė dar nėra įrodyta, todėl sunku pasakyti, kokia nuobauda gali laukti šio klubo. Geriausiu atveju būtų finansinė bausmė. Blogiausiu atveju gali gręsti ir iškritimas iš lygos. Šiuo atveju neaišku, ar į sankcijas įsitrauktų ir FIFA arba UEFA. 

Procesas bus ilgas, tačiau kaltinimai, pateikti Joano Laportos valdomam klubui, atrodo realūs ir pagrįsti. 

Šaltiniai – Ispanijos spauda