FIFA traukiasi nuo pirminės idėjos 2026 m. PČ formatui © Reuters nuotr.

Pirminė idėja 2026 metų pasaulio čempionato formatui gali būti patraukta į antrą planą. 

2026 metais pasaulio futbolo čempionatas prasiplės nuo 32 iki 48 komandų, o planas buvo daryti 16 grupių po 3 komandas, kuomet pirmos dvi komandos iš kiekvienos grupės patektų į atkrintamąsias. 

Visgi šis galimas formatas buvo garsiai kritikuojamas dėl galimo „Chichono gėdos“ varianto, kuris įvyko 1982 metais. Antroje grupėje paskutinį mačą žaidė Austrija su Vakarų Vokietija. Šis mačas vyko ne tokiu pačiu laiku, kaip priešpaskutinis susitikimas tarp Čilės ir Alžyro komandos. 

Tuo metu Austrija buvo pirmoje vietoje, o Vakarų Vokietija – trečioje. Galiausiai mačą laimėjo vokiečiai 1:0, o šis rezultatas tiko abiejom komandom, norint žengti į kitą etapą. Rungtynių nugalėtojai pasižymėjo per pirmas 10 minučių, o vėliau žaidimas buvo neįtikėtinai prastas ir nuobodus. Rungtynės iš principo buvo sutartos, tačiau FIFA šį kaltinimą oficialiai atmetė. Daugiau apie tai galima pasiskaityti čia.

„Guardian“ skelbia, kad dabar FIFA traukiasi nuo savo pirminės idėjos ir svarsto variantą daryti 12 grupių po 4 komandas.

Tuomet formatas būtų panašus į Europos futbolo čempionatą, tačiau tik dvigubai didesnis. Aštuonios komandos, kurios užims trečiąją vietą grupėse, galėtų patekti į atkrintamąsias.

Jau aišku, kad atkrintamosios tikrai prasidės nuo šešioliktfinalio. 

2026 metų pasaulio čempionatas vyks Meksikoje, Kanadoje bei JAV.