D. Hillas teigia, kad ir pasaulio čempionate gali vykti sutartos rungtynės

Pasaulyje karaliauja futbolas, tačiau šios sporto šakos gerbėjai negali būti ramūs. Jau daugybę metų komandos, treneriai ir žaidėjai yra atsidūrę nusikaltėlių taikiklyje, kurie palaužę silpnesnius, susižeria neįtikėtino dydžio pelną.

Ši problema nemažai metų skandino ir Lietuvos futbolą, o tai nulėmė ištuštėjusius stadionus bei kritusį prestižą.

Mūsų šalies futbolo aistruoliai gali įsigyti sensacingą Declano Hillo knygą „Sutartos futbolo rungtynės. Žvilgsnis iš vidaus“. Leidinyje yra pateikta šokiruojanti informacija, kaip jaunus ir patyrusius žaidėjus klubų vadovai įtraukia į nešvarius mačus, kaip korupcija futbole sugriovė klestėjusias Azijos lygas bei rašomi būdai, kaip galima apriboti nusikaltėlių veiklą bei atgaivinti šią sporto šaką.

Knygos autorius akademikas Declanas Hillas atskleidė, kodėl nusprendė paaukoti daug asmeninio laiko ir atlikti daug jėgų pareikalavusį tyrimą.

Tyrimo pradžia

„Pietavau Maskvos restorane su JAV Senato nariu, kuris pareiškė, jog pažįsta pagrindinį Rusijos mafiozą, dalyvavusį VIP teisėmis FIFA pasaulio čempionato finale. Nustebau – kaip taip gali būti? Nuo to viskas ir prasidėjo“, – sake D.Hillas.

„Kai pradėjau tyrimą mane nemaloniai šokiravo korupcijos lygis pasauliniu mastu. Buvo sunku suprasti, kaip veikia globalizacija sporto lažybose ir kokius padarinius Europai bei Šiaurės Amerikai atneš Azijos nusikaltėliai“, – tikino autorius, kuris savo knygoje aprašė ir požymius, pagal kuriuos galima nustatyti nupirktų rungtynių faktą.

Korupcija aukščiausio lygio rungtynėse

Anot kanadiečio akademiko, jis pastebėjo įtartinų ženklų ir 2018 m. Rusijoje vykusiame planetos čempionate.

„Akivaizdus sutartas mačas buvo tarp Japonijos ir Lenkijos. Viso pasaulio fanai pamatė, jog tokia parodija buvo toleruojama FIFA bei nebuvo skirta jokių nuobaudų nei komandoms, nei treneriams ar teisėjams. Pasibjaurėtina“, – pasakojo D.Hillas.

Mokslininkas įspėjo, jog Senojo žemyno komandos ir federacijos privalo kuo greičiau imtis veiksmų ir pažaboti nusikaltėlių įtaką, nes paskui gali būti vėlu.

„Sutartos rungtynės vyksta daugumoje Europos šalių. Italija, Ispanija, Graikija, Turkija, buvusios Sovietų respublikos po truputį grimzta į gilią, bjaurią ir labai nešvarią sporto korupcijos pelkę. Baiminuosi, jog ateis laikas, kai mūsų vaikai galvos, jog tikros rungtynės vyksta tik užsienio valstybėse.

Kodėl vyksta sutarti mačai?

Ar pagrindinė problema – prastas užmokestis žaidėjams? Tai vienas iš svarbiausių dalykų, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad ir dauguma sporto valdininkų mėgsta „pasukti į šoną“.

Mes turime tokį išsireiškimą, kuris, manau, yra nesvetimas ir jūsų šalyje – „žuvis pūva nuo galvos“.

Taip vyksta ir sporto nusikaltėlių tarpe – jei šakai vadovauja korumpuotas asmuo, vadinasi, kiti žmonės taip pat nebus švarūs“, – tikino knygos autorius.

Problemos sprendimas

Paprašytas patarimo, kaip atgaivinti Lietuvos A lygą, D.Hillas paminėjo apie išsivalymo svarbą.

„Viskas yra labai paprasta – Lietuvos valdžia ir policija turėtų atlikti pirmą žingsnį bei įsteigti nepriklausomą ir visiškai finansuojamą tyrimų skyrių, kurio užduotis būtų susidoroti su visomis sporto problemomis: sutartomis rungtynėmis, dopingu, seksualiniu priekabiavimu prie atletų.

Per kelerius metus nuo knygos išleidimo jau bendradarbiavau su kelių šalių atstovais, o mano paminėtos priemonės buvo naudotos kovai su korupcija Norvegijoje, Suomijoje, Australijoje ir Naujoje Zelandijoje.

Ypač patiko Australija – šie vyrukai yra tiesiog išprotėję nuo sporto ir trokšta išnaikinti bet kokias nusikaltimų apraiškas. Australai įsteigė specialų policijos skyrių sportui ir sulaukė didelės sėkmės“, - pasidžiaugė D.Hillas.

D. Hillo knygą galite įsigyti čia.

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...

    Komentarų kol kas nėra...