N.Mandelos gedi ir futbolo pasaulis. Yaya Toure: Afrika neteko savo tėvo © Eurofootball.lt
Gruodžio 5-ąją pasaulį sukrėtė žinia apie kovotojo už žmogaus teises Nelsono Mandelos mirtį. Pirmasis Pietų Afrikos Respublikos (PAR) juodaodis prezidentas, Nobelio taikos premijos laureatas ir vienas gerbiamiausių pasaulio politikų. N.Mandela buvo aktyvus ir futbolo bendruomenėje, tad ne vienas pasaulio futbolininkas socialiniame tinkle „Twitter“ reiškė užuojautą.

Manoma, kad FIFA kažkokiu būdu N.Mandelos atminimą pagerbs ir per penktadienį vyksiančią pasaulio futbolo čempionato burtų traukimo ceremoniją. Būtent N.Mandela buvo vienas idėjos praėjusį pasaulio futbolo čempionatą rengti PAR iniciatorių. Tai buvo pirmasis toks renginys Juodajame žemyne, o pats N.Mandela per šio turnyro uždarymo ceremoniją 2010-aisiais paskutinį kartą pasirodė viešumoje.

FIFA prezidentas Seppas Blatteris išreiškė savo žavėjimąsi N.Mandela: „Didelio gedulo metu reiškiu savo pagarbą vienam didžiausių humanistų pasaulio istorijoje ir mano geram draugui – Nelsonui Rolihlahla Mandela. Jis kartu su manimi dalijasi tikėjimu, kad futbolas turi nepaprastą galią sujungti žmones taikoje ir draugystėje.

Prisimenu pasaulio čempionato PAR atidarymo ceremoniją Johanesburgo stadione. Kai jis buvo sutiktas žmonių, mačiau, kad tai yra žmogus kiekvieno iš jų širdyse, jis buvo tautos žmogus. Tai buvo nepaprasta akimirka, niekada nebuvau to patyręs. N.Mandelai pasaulio čempionatas PAR buvo svajonės išsipildymas“, – sakė S.Blatteris.

Pagarbą reiškia viso pasaulio futbolininkai

„Didvyris yra tas, kuris savo gyvenimą paaukojo kažkam daugiau nei vien sau... Pasaulis prarado didvyrį, Afrika prarado tėvą. Ilsėkis ramybėje, Mandela“, – Dramblio Kaulo Kranto futbolininkas Yaya Toure.

„Visi tęskime jo darbus ir gerbkime palikimą su tikslu ir aistra“, – Pele.

„Ačiū, Madiba, už jūsų palikimą ir jūsų pavyzdį. Jūs visada liksite su mumis“, – portugalas Cristiano Ronaldo.

„2010 metų pasaulio čempionatas yra mano širdyje. Jis niekada nebūtų įvykęs be Nelsono Mandelos. Ačiū“, – ispanas Gerardas Pique.

„Nelsonas Mandela, labiausiai įkvepiantis visų laikų lyderis. Jo palikimas bus su visais daugybę amžių. Ilsėkis ramybėje“, – Togo futbolininkas Emmanuelis Adebayoras.

„Ilsėkis ramybėje, Nelsonai Mandela. Jokie žodžiai negali apibūdinti gėrio, kurį jūs atnešėte į šį pasaulį. Liūdna matyti jus išeinantį. Mano vienintelis didvyris“, – belgas Vincentas Kompany.

„Man buvo garbė jus pažinoti. Tegul jūsų siela ilsisi ramybėje“, – Ganos futbolininkas Asamoah Gyanas.

„Vienas nuostabiausių pasaulio žmonių ir nuostabiausias mūsų žemyne. Ilsėkis ramybėje, Nelsonai Mandela“, – Ganos futbolininkas André Ayew.

„Ilsėkis ramybėje. Didžiulio įkvėpimo žmogus. Gyveno tik kartą, bet jo palikimas gyvens per amžius“, – britas Michaelis Carrickas.