Analizė: kodėl L. Messi ėmė persekioti traumos © Eurofootball.lt
2013 metais futbolo ir "Barcelona" klubo gerbėjai įvarčius mušančio Lionelio Messi nebematys.

26 metų argentinietis patyrė jau ketvirtąją traumą per kiek daugiau nei pusę metų ir į aikštę grįš tik kitų metų sausį. Kas atsitiko, kad anksčiau, atrodo, nepažeidžiamą puolėją 2013 metais užpuolė traumų virtinė, analizuoja goal.com apžvalgininkas Benas Haywardas.

Praėję metai keturis kartus geriausiam pasaulio futbolininkui buvo ypač sėkmingi asmeniškai. Nors "Barca" triumfavo tik Ispanijos "La Liga" pirmenybėse, tačiau pats argentinietis per kalendorinius metus sukalė 91 įvartį ir pagerino pasaulio rekordą, o metų pabaigoje laimėjo ketvirtąjį iš eilės "Aukso kamuolį".

Vis dėlto 2013 metais argentinietį užpuolė traumos – per pastaruosius aštuonis mėnesius L. Messi patyrė jau ketvirtą raumens sužeidimą.

Kur slypi to priežastys?

L. Messi turėjo nemažai traumų savo profesionalo karjeros pradžioje ir vienu metu atrodė, kad talentingąjį futbolininką traumos ateityje stabdys itin dažnai. Dėl traumos mažasis kamuolio burtininkas praleido net pergalingą 2006 metų UEFA Čempionų lygos finalą. Vis dėlto po to L. Messi buvo "sutvarkytas", jam parengtas specialus treniruočių ir atsistatymo planas, tad nuo 2008 iki 2012 metų L. Messi buvo ne tik geriausias, bet ir sveikiausias pasaulio futbolininkas.

Problemos prasidėjo šių metų balandį, kai "Barca" Čempionų lygos ketvirtfinalyje susirėmė su "Paris Saint Germain" ekipa. L. Messi pirmajame susitikime Paryžiuje pasitempė pakinklinę sausgyslę ir nevisiškai išgijęs žengė į aikštę atsakomajame susitikime po dviejų savaičių. Nors komandos lyderio sugrįžimas padėjo "Barcai" žengti toliau, bet pačiam futbolininkui tai nebuvo į naudą.

Pusfinalio pirmajame mače su Miuncheno "Bayern" L. Messi buvo nematomas ir "Barca" buvo sutriuškinta 0:4, o antrąjį susitikimą puolėjui jau teko praleisti, nes vėl atsinaujino trauma.

Po to sekė kitos sveikatos problemos: rugpjūtį L. Messi patyrė traumą Ispanijos Supertaurės finale su "Atletico", po to sekė trauma mače su "Almeria" rugsėjį ir galiausiai futbolininką vėl pakirto pakinklinės sausgyslės trauma, gauta prieš savaitę mače su "Real Betis". Kaskart L. Messi pasveikus, traumos sugrįždavo.

"Leo turi sustoti ir pailsėti tiek, kiek reikia. Aš turėjau panašių bėdų žaisdamas "Arsenal". Tu nori kuo greičiau grįžti į aikštę, tačiau taip tik prisidarai daugiau bėdų", – sakė "Barcos" saugas Cescas Fabregas.

Šių traumų L. Messi galėjo išvengti. Pažymėtina, kad argentinietis mače su "Paris Saint Germain" susižeidė po ilgos kelionės į Pietų Ameriką kovo mėnesį. Su Argentinos rinktine jam teko žaisti dvi rungtynės, kurių antrosios vyko Bolivijos aukštikalnėse. Po šio mačo visi Argentinos ekipos žaidėjai buvo ypač pervargę, o L. Messi grįžęs į Ispaniją žaidė visas 90-imt minučių mače su Vigo "Celta" ir iškart po to savaitės viduryje vyko į Paryžių rungtyniauti su "Paris Saint Germain". Įdomu, kad kartu su L. Messi traumą tada patyrė ir jo komandos draugas Javieras Mascherano, taip pat žaidęs Bolivijoje – tai turbūt nėra tik sutapimas.

"Leo turėtų pailsėti. Jeigu jis susiprastų ir kartais atsisakytų savo įsipareigojimų, būtų tik geriau. Pastaruoju metu jis buvo per daug spaudžiamas. Kita vertus, Leo pats save dažnai spaudžia per daug. Jis yra kaip Diego Maradona – geriausi pasaulyje žaidėjai visada iš savęs reikalauja tik maksimumo", – pasakojo Argentinos rinktinės fizinio parengimo treneris Fernando Signorini.

Naujasis "Barcelona" ekipos treneris Gerardo "Tata" Martino bandė tausoti savo ekipos lyderį, šiek tiek mažindamas jo svarbą aikštėje. Treneris pastūmė savo tautietį kiek giliau į aikštę arba į dešinę, tikėdamasis, kad L. Messi taip žais kiek mažesniu intensyvumu.

Tačiau L. Messi nėra tas žaidėjas, kuris mokėtų žaisti ne taip gerai, kaip jis gali – jo prigimtis to neleidžia.

"Tata" nekeitė L. Messi treniruočių programos, tačiau klube šiek tiek pasikeitė situacija. Fizinio rengimo specialistas Juanjo Brau pastaraisiais metais buvo su L. Messi kiekviename žingsnyje. Nesvarbu, puolėjas žaidė su rinktine ar su "Barca", J.Brau būdavo visada šalia ir tapo ne tik draugu, bet vos ne antru tėvu, reguliuojančiu, ką L. Messi valgo, kada kaip ir kiek ilsisi ir panašiai.

Tačiau dabar J. Brau ir L. Messi nebedirba kartu diena iš dienos, nes J. Brau "Barcelona" klube gavo kiek aukštesnes pareigas. Fizinio parengimo specialistas Elvio Paolorosso pasikvietė J. Brau į bendrą G.Martino trenerių štabą, nes buvęs specialistas Lorenzo Buenaventura kartu su Josepu Guardiola išvyko į "Bayern".

"Techniškai L. Messi treniruočių programoje niekas nepasikeitė, tačiau J.Brau nebuvimas šalia kasdien argentiniečiui kiek apsunkina grafiko laikymąsi", – goal.com sakė šaltinis "Barcelona" klube.

Pasirengimas sezonui taip pat nepadėjo L. Messi fizinės būklės gerėjimui. Argentinietis iš viso aplankė net 14 skirtingų valstybių keturiuose žemynuose, kur žaidė draugiškas rungtynes su "Barca" bei savo labdaros fondu.

L. Messi žaidė Lenkijoje, Izraelyje, Tailande, Malaizijoje su "Barca", taip pat keliavo į Kolumbiją, Peru, Gvatemalą ir Senegalą su savo labdaros fondu. Tai tikrai nebuvo tinkamas pasirengimas ilgam ir varginančiam sezonui.

Yra ir dar viena priežastis, tačiau ji jau psichologinė. L. Messi buvo sunku ištverti komandos draugo Erico Abidalio, o ypač buvusio trenerio Tito Vilanovos ligą. Pastarojo problemos sukrėtė visus žaidėjus, o ypač L. Messi, kurį Tito treniravo dar vaikystėje.

"Leo šie metai yra kupini streso. Erico ir Tito ligos buvo sunkios psichologiškai visiems žaidėjams, prisidėjo ir L. Messi problemos dėl mokesčių. Psichologiškai jam tikrai sunku, o nuo to prasideda ir fizinės problemos", – pasakojo šaltinis Katalonijos ekipoje.

Reikia neužmiršti, kad L. Messi neseniai dar tapo ir tėvu, tad pasikeitė futbolininko kasdienybė, sumažėjo poilsio valandos, atsirado dar daugiau rūpesčių. Pasikeitė futbolininko prioritetai, kuris dabar nori būti ne tik geriausiu pasaulio žaidėju, bet ir geriausiu tėvu. Dėl sūnaus Thiago tenka daug ką aukoti.

Ir galiausiai L. Messi galvoje sukasi mintis apie kitų metų pasaulio pirmenybes Brazilijoje. Puolėjas su "Barca" jau yra laimėjęs viską, ką įmanoma, tad tikisi sėkmės pasaulio pirmenybėse. Jeigu puolėjas padėtų Argentinai laimėti pasaulio čempionatą, jis pasiektų tai, ko iš jo reikalauja daugelis skeptikų ir turbūt pagaliau pasiektų tokių futbolininkų kaip D. Maradona ar Pele lygį.

L. Messi komandos draugas J.Mascherano jau anksčiau sakė, kad puolėjas tikisi geriausią formą pasiekti kitą vasarą, o ne balandžio-gegužės mėnesį, kaip įprasta.

"Pasaulio čempionatas yra jo galvoje, tačiau "Barcai" taip pat reikia savo lyderio sveiko. Dėl šios priežasties klubas duoda L. Messi kur kas daugiau laiko pasveikti ir tikisi, kad kitais metais puolėjas vėl bus nesustabdomas", – goal.com kalbėjo šaltinis katalonų klube.