Austrų versija: "Žalgiriui" vietos Europos lygoje neliko dėl "Arsenal" įtakos © Eurofootball.lt
Nors „Žalgiris” iki paskutinės akimirkos tikėjosi sulaukti UEFA malonės, Vilniaus komandos treneris Marekas Zubas liko patenkintas, kad jo auklėtiniams neteks žaisti Europos lygos grupės varžybose, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Paskutinį „Žalgirio” futbolininkų mūšį su „Salzburg” stebėjo sausakimšos sostinės LFF stadiono tribūnos, bet vilniečiai mažiausiai dar metams turės atidėti savo svajonę Lietuvoje vėl išvysti aukšto lygio varžovus.

A lygos lyderiai ketvirtadienio vakarą 0:2 dar kartą nusileido Austrijos vicečempionams per atsakomąsias Europos lygos atrankos 4-ojo etapo rungtynes, o penktadienį nesulaukė geros žinios ir iš Monako.

Nors „Žalgiris” buvo tarp 30 komandų, pretendavusių į paskutinę vietą Europos lygos grupės varžybose, vienintelis laimingas bilietas atiteko Nikosijos APOEL klubui.

UEFA nusprendus surengti papildomus burtus tarp visų klubų, kurie neįveikė paskutinio atrankos barjero, per penktadienį surengtą ceremoniją Monako „Meridien Beach Plaza” viešbutyje „The Irish Times” žurnalistas Emmetas Malone’as ištraukė kamuoliuką su Kipro komandos pavadinimu.

APOEL vadovai airiui tikrai galėtų pastatyti alaus – patekę į Europos lygos grupės turnyrą kipriečiai užsitikrino mažiausiai 1,3 milijono eurų išmoką iš UEFA.

Už kiekvieną pergalę grupės turnyre komandų dar laukia 200, o už lygiąsias -- 100 tūkst. eurų premija.

Lenko prognozė pasitvirtino

Vilniaus klubas per burtus turėjo tik 3,33 proc. šansų laimėti Aukso puodą UEFA loterijoje.

„Nesu nepatenkintas UEFA sprendimu, – prisipažino „Žalgirio” treneris M.Zubas po atsakomosios dvikovos su „Salzburg” klubu komentuodamas UEFA pasirinktą būdą nustatyti, kam turėtų atitekti po Stambulo „Fenerbahce” diskvalifikacijos atsiradusi laisva vieta. – Dar prieš šį mačą sakiau: turime tik kelis procentus tikimybės gauti tą vietą.

Lietuva – maža šalis, o tokiame lygyje jau sukasi dideli pinigai ir prasideda verslas. Mes neturime stiprių ryšių UEFA.

Dėl to ir neturėjome šansų.”

„Žalgirio” vadovai iki paskutinės minutės vylėsi, kad jie ištrauks laimingą bilietą ir gaus progą surengti Vilniuje dar tris futbolo šventes.

Bet sostinės ekipą treniruojantis 49-erių lenkas pripažino, kad dalyvavimas grupės varžybose komandai sukeltų tik papildomų rūpesčių.

„Jeigu netyčia mums pasisektų traukiant burtus, iškiltų problemų dėl stadiono, žaidėjų, tvarkaraščio.

Niekas nesitikėjo, kad žengsime taip toli, todėl tie klausimai būtų labai komplikuoti”, – ketvirtadienio vakarą aiškino M.Zubas.

Lėmė „Arsenal” įtaka?

Aršiausi „Žalgirio” sirgaliai per dvikovą su austrais Vilniuje suspėjo trumpam iškelti plakatą su necenzūriniu užrašu „F..k UEFA”.

Bet dar piktesnius šūkius galėtų rodyti „Salzburg” gerbėjai, nes būtent buvę vilniečių varžovai tapo pagrindine šios istorijos auka.

Po mačo su „Žalgiriu” austrai neoficialiai prasitarė vilniečiams, kad rengiasi toliau teismuose bylinėtis su UEFA. „Salzburg” atstovai įsitikinę, kad Europos futbolo vadovai pasirėmė dvejopais standartais įvertindami du panašius atvejus.

UEFA šią vasarą iš visų savo turnyrų pašalino ne tiktai Stambulo „Fenerbahce”, bet ir Charkovo „Metalist” komandą.

Paskui Sporto arbitražo teismas (CAS) Lozanoje lyg tyčia tą pačią rugpjūčio 28-ąją paskelbė, kad atmetė ir Turkijos, ir Ukrainos klubų apeliacijas dėl UEFA sankcijų.

Bet „Metalist” byloje UEFA veikė daug ryžtingiau ir greičiau.

Čempionų lygos atrankos 3-iajame etape ukrainiečiams pralaimėjęs Salonikų PAOK gavo teisę žaisti su Gelzenkircheno „Schalke” atkrintamosiose Čempionų lygos varžybose, o su graikais Europos lygos atrankoje turėjęs žaisti Tel Avivo „Maccabi” tiesiogiai pateko į šio turnyro grupės varžybas.

Čempionų lygos atrankos 3-iajame etape „Fenerbahce” pralaimėjęs „Salzburg” nesulaukė analogiškos UEFA malonės. Stambulo komandai buvo leista kovoti su Londono „Arsenal” atkrintamosiose varžybose, o austrai prarado galimybę grumtis dėl bilieto į Čempionų lygą.

Jie įsitikinę: galutinis UEFA sprendimas dėl „Fenerbahce” buvo specialiai priimtas savaite vėliau, kad Čempionų lygoje garantuotą vietą turėtų įtakingas Anglijos klubas.

Niekas neabejojo, kad Stambulo ekipa bus diskvalifikuota, todėl šitaip esą buvo apsaugoti „Arsenal” interesai.

Londono komanda net pralaimėjusi turkams būtų patekusi į Čempionų lygą, o galima dvikova su „Salzburg” anglams tokių garantijų iš anksto tikrai negalėjo suteikti.

„Metalist“ byloje figūravę Salonikų ir Tel Avivo klubai dabar rungtyniaus Europos lygos grupių varžybose, tačiau „Salzburg“ ir „Žalgirio“ atveju UEFA iš tiesų pasirinko kitą sprendimą.

Žais keturi lietuviai

Europos lygoje toliau žais keturi Lietuvos rinktinės futbolininkai.

Vartininkas Giedrius Arlauskis į grupės varžybas pateko su Kazanės „Rubin”, puolėjas Deivydas Matulevičius – su Tirgu Žiu „Pandurii”, saugas Gediminas Vičius – su Karagandos „Šachtior”, o gynėjas Marius Stankevičius – su Romos „Lazio” klubu. 2013-aisiais Europos lygą laimėjo Londono „Chelsea“ klubas, šį sezoną dalyvaujantis Čempionų lygos varžybose.