Europą sapnuoja abi komandos - ir Vilniaus "Žalgiris", ir Zalcburgo "Red Bull" © Eurofootball.lt
Lietuvos ir Austrijos futbolo lygų lyderiai Vilniaus „Žalgiris” ir „Salzburg” klubai šį vakarą pradeda dvikovą dėl vietos Europos lygos grupės turnyre. Pirmosios rungtynės – ketvirtadienio vakarą, 20 val., Zalcburge.

Atkrintamąsias varžybas dėl bilieto į Europos lygos grupės turnyrą komandos pradeda aiškiai pasidalijusios vaidmenis, rašo „Lietuvos rytas".

Pirmąkart per Lietuvos futbolo istoriją taip toli Europoje galintis nužengti „Žalgiris” – dvikovos autsaideris.

2009–2011 metais tris kartus šiame Europos lygos etape jau žaidęs „Salzburg” – favoritas.

Tačiau tęsti kovas Europoje rudenį svajoja abu klubai.

„Tai pačios svarbiausios sezono rungtynės, nes turime galimybę likti Europoje iki metų pabaigos”, – prieš mačą Austrijoje pabrėžė „Žalgirio” treneris Marekas Zubas.

Į Europos lygos grupės varžybas iškopusi komanda užsitikrins ne tik papildomas 6 aukšto lygio rungtynes, bet ir solidžią pinigų sumą iš UEFA – 1,3 mln. eurų.

Žais „antruoju numeriu”

Mače Zalcburge, kurį transliuos ir LRT televizija, „Žalgirio” futbolininkai pasirengę pasitraukti į antrąjį planą.

„Matėme, kaip jie žaidžia Austrijoje. Su tokia stipria komanda šiemet dar nežaidėme, – sakė Vilniaus komandos futbolininkas Rytis Leliūga, kurio įvartis Poznanėje mače su „Lech” padėjo atidaryti duris į ketvirtąjį Europos lygos etapą. – Žaisime vadinamuoju antruoju numeriu, o jie turėtų atakuoti.

0:0 austrų netenkins. Bet savo šansų lauksime ir mes.”

Labiausiai „Žalgiris” nenori, kad pasikartotų pernykščių rungtynių Austrijoje scenarijus – tada antrajame Europos lygos etape po lygiųjų 1:1 Vilniuje žalgiriečiai buvo sutriuškinti išvykoje Mėdlingo „Admira Wacker” komandos 1:5.

„Pirmiausia mes nenorime pralaimėti, – paklaustas, koks rezultatas tenkintų Zalcburge, atsakė „Žalgirio” treneris M.Zubas. – Būtų gerai, kad po pirmųjų rungtynių austrai neįgytų pranašumo, o mačas baigtųsi, tarkime, 0:0.

O labiausiai nenorėčiau, kad grįžtume panašiai pralaimėję kaip pernai Austrijoje.”

Siuntė žvalgus į Lietuvą

Po pralaimėjimo Čempionų lygos atrankoje Stambulo „Fenerbahce” klubui (1:1 Austrijoje ir 1:3 Turkijoje) į Europos lygą nusileidę Austrijos vicečempionai šįvakar jausis favoritais, bet „Žalgirį” vertina rimtai.

Vienas „Salzburg” trenerių Oliveris Glasneris praėjusią savaitę lankėsi Lietuvoje ir stebėjo, kaip A lygos mače „Žalgiris” 1:0 įveikė Alytaus „Dainavą”.

„Varžovas nebuvo pajėgus, tad daug nepamatėme”, – sakė Zalcburgo klubo treneris Rogeris Schmidtas.

Jis atidžiau nagrinėjo „Žalgirio” rungtynes su „Lech” ekipa, kuriose Lietuvos klubas eliminavo Lenkijos komandą po pergalės 1:0 Vilniuje ir pralaimėjimo 1:2 Poznanėje.

„Buvo matyti, kad prieš „Lech” jie žaidžia labai organizuotai, nuolat iš gynybos sumaniai pereina į kontratakuojantį futbolą”, – pabrėžė R.Schmidtas.

Ketvirtadienį „Žalgiriui” turėtų būti sunkiau nei varžybose su „Lech”, nes, skirtingai nuo Poznanės klubo, „Salzburg” nacionalinėse pirmenybėse žaidžia puikiai, o tai rodo gerą Austrijos futbolininkų sportinę formą.

Zalcburgo futbolininkai pirmauja Austrijos čempionate, per 5 turus surinkę 11 taškų ir pelnę 16 įvarčių. Beveik pusę jų įmušė ispanas Jonathanas Soriano.

Anksčiau Barselonos „Espanyol” ir „Barcelona” rezervinėje ekipoje žaidęs 27 metų puolėjas per 5 mačus Austrijos lygoje jau pelnė 7 įvarčius, o dar vieną pridūrė Čempionų lygos atrankos rungtynėse su „Fenerbahce”.