Būsimasis "Žalgirio" varžovas - nemėgstamas visur © Eurofootball.lt
Bene visos Europos ištikimiausių klubų aistruolių bendruomenėse "Red Bull" yra laikomas modernaus futbolo blogosios pusės simboliu.

Vilniaus "Žalgirio" varžovas Zalcburgo "Red Bull" klubas yra labai gerai žinomas įvairių šalių futbolo aistruoliams.

Ne dėl kažkokių didžiulių laimėjimų tarptautinėje arenoje. Žinomas, kaip simbolis. Italijos ar Rusijos, Portugalijos ar Švedijos klubų ištikimiausių fanų tribūnose Zalcburgo "Red Bull" yra blogosios modernaus futbolo pusės, verslo idėjų iškelimo aukščiau tradicijų simbolis. "Priešprieša futbolo kultūrai", - anot Zalcburgo "Austria" fanų ir juos palaikančių visų šalių ultrų.

Austrijos ir Vokietijos pasienio mieste Zalcburge 1933-aisiais susijungus "Hertha" ir "Rapid" klubams susikūrė SV "Salzburg" klubas.

Kaip ir daugelio Austrijos klubų, Zalcburgo klubo pavadinimas keitėsi dažnokai. Bet 1944-aisiais jam pasivadinus "Austria", prie šio pavadinimo priprato įvairios Zalcburgo aistruolių kartos. Kad ir laikas nuo laiko klubas persivadindavo jį tuo remdavusios firmos pavadinimu, aistruoliai jį vadino "Austria".

2005-ųjų pavasarį į finansinius sunkumus įbridusią "Austria" įsigijo kompanija "Red Bull". Naujieji savininkai ne tik pakeitė klubo pavadinimą, bet ir jo emblemą. Be to, pareiškė, kad tai yra naujas klubas, kurio istorija prasideda 2005-ųjų balandį. Pakeitė ir tradicines, visus klubo perkrikštijimus išgyvenusias violetinę ir baltą spalvas. Naujojo klubo spalvos pagal "Red Bull" prekės ženklą tapo raudona ir balta.

Suprantama, prasidėjo nesutarimai su tradiciniais "Austria" fanais, jų rengiami protestai, kurie persimetė į visą Europą. Žemyno ultroms žodis "Red Bull" tapo keiksmažodžiu, daugelis jų ėmė boikotuoti ir firmos produkciją.

"Red Bull" tapo ne tik žinomas, kaip energetinių ir kitų gėrimų prekės ženklas. Kompanija pavirto naujojo komercinio, neatsižvelgiančio į tradicijas, į klubą žiūrinčio vien kaip į reklaminį projektą, o ne kaip į socialinį reiškinį, verslo simboliu.

Nei gražiuoju nei piktuoju su nauju klubu "violetiniams" susiderėti nepavyko. Dar daugiau - klubo valdžia ėmė kovoti prieš fanus, neįleisdama į stadioną žmonių su "Austria" atributika.

Suprantama, klubui turint rimtą rėmėją ir neturint finansinių problemų, "Red Bull" atrado savo gerbėjų (kuria, kaip savotiški "streiklaužiai" iš karto tapo nemėgstami ne tik visoje Austrijoje, bet ir visoje Europoje).

"Violetiniams" neliko nieko, kaip sukurti naują klubą "Austria", kuris privalėjo startuoti nuo žemiausios Austrijos futbolo lygos. Net ir žaisdama šeštame divizione "Austria" savo gerbėjus skaičiavo tūkstančiais.

Šiuo metu Zalcburgo "Austria" žaidžia trečiojoje pagal pajėgumą Austrijos lygoje "Regionliga", Vakarų pogrupyje.

"Red Bull" Europos taurių turnyruose negali žaisti savo įprastu pavadinimu. Juose dėl UEFA apribojimų rėmėjų pavadinimams, klubas užregistruotas, kaip FC "Salzburg". Jam Europos turnyruose tenka naudoti net kitą logotipą, be užrašo - "Red Bull".