Plakatus mėgstantiems kelti lenkams gresia dar viena UEFA bausmė © Eurofootball.lt
Tarptautinį skandalą sukėlęs antilietuviškas plakatas per futbolo rungtynes Poznanėje nėra vienintelis tokio pobūdžio, dėl kurio Lenkijos stadionams gręsia UEFA bauda.

Vroclavo stadionas gali būti nubaustas už tai, jog rungtynių metų sirgaliai iškabino UEFA žeminantį šūkį „Fuck UEFA“ bei antiukrainietišką plakatą. Pastarasis incidentas įvyko vos keturiomis dienomis anksčiau, nei kad Poznanėje buvo išsišaipyta iš lietuvių.

Sporto dienraštis „Przeglad Sportowy“ teigia, jog Lenkijos futbolo federacija jau informavo UEFA apie šią tarptautinę organizaciją įžeidžiantį plakatą Vroclave. Varšuvos sporto ekspertai spėja, jog bausmė už tai bus skirta, tačiau neaišku ar UEFA sureaguos į antiukrainietišką šūkį, nes jis buvo iškeltas per vietinį čempionatą, už kurį atsako Lenkijos futbolo vadovybė.

Šūkį „Fuck UEFA“ Vroclavo sirgalių grupė iškabino protestuodama prieš tai, jog UEFA delegatas neleido per „Šląsko“ komandos žaistas Europos lygos rungtynes su Belgijos „Brugge“ iškabinti antiukrainietiško plakato. Milžinišką plakatą su užrašu „Voluinė. Mūsų žemė niekada nepatyrė tokio sugyvulėjimo. Žmogžudžiams nėra pasigailėjimo“ sirgaliai visvien iškabino, tačiau per Lenkijos čempionato rungtynes su Krokuvos „Visla“.

Nors minėtame plakate žudikais nėra įvardijami ukrainiečiai, Lenkijoje ir taip visiems aišku, jog kalbama būtent apie juos. Mat vos prieš mėnesį Lenkijos Seimas priėmė pareiškimą, kuriame 1943-44 metų įvykius Voluinėje įvardijo, kaip turinčius genocido prieš lenkų tautą požymių.

Toks pareiškimas sukėlė pasipiktinimą Ukrainoje, kuri teigia, jog tada žudė tiek ukrainiečiai, tiek lenkai. Pareiškimas nepatiko ir Lenkijos dešiniosioms partijoms, kurios reikalavo įvykius įvardinti tiesiog genocidu. Manoma, jog antiukrainietišką palakatą futbolo chuliganai nusprendė iškabinti kaip padėką dešiniesiems politikams, kurie futbolo sirgalius vadina tikraisiais patriotais.

Antiukrainietiškas plakatas Lenkijoje susilaukė gerokai mažesnio pasmerkimo nei antilietuviškas, dėl kurio atsiprašymus paskelbė Lenkijos Užsienio reikalų ministerija, Futbolo federacija, Poznanės miesto ir regiono vadovai, „Lecho“ klubas.