"Žalgirio" varžovas Europos lygoje: galingi "Raudonieji buliai" iš Austrijos © Eurofootball.lt
Sėkmingai UEFA Europos lygos atrankoje žygiuojančiam „Žalgiriui“ paskutiniajame etape teko Austrijos vicečempionas Zalcburgo „Red Bull“

Sudėtingas „Red Bull“ atėjimas 2005 m.

2005 metais energetinių gėrimų gamintojos „Red Bull“ nupirktas klubas iš viso Austrijos lygą yra laimėjęs septynis kartus – paskutinį kartą tai jiems pavyko padaryti 2011–2012 metų sezone. Tada Zalcburgo klubas laimėjo ir Austrijos taurę.

Šiemet „Red Bull“ Austrijos Bundeslygą pradėjo galingai – pirmąsias dvi rungtynes laimėjo tuo pačiu rezultatu – 5:1, o trečiosiose sužaidė lygiosiomis 1:1 su Insbruko „Wacker“.

Nepaisant to, 11 per tris rungtynes pelnytų įvarčių ir antrajame ture sutriuškinta Vienos „Austria“ bei šiuo metu užimama lyderio pozicija kalba pati už save.

Vis dėlto dar 1933 metais įkurtas klubas išgyveno ir sudėtingą laikotarpį. Nuo 2000 metų finansinių sunkumų kamuojamą Zalcburgo „Austria“ 2005-aisiais įsigijo kompanija „Red Bull“, tačiau komandos gelbėtoja tapo tik trumpam.

Tik pradėję šeimininkauti naujoje komandoje „Red Bull“ vadovai nusprendė klubą visiškai pertvarkyti – iš komandos aprangos pašalinta violetinė spalva, pakeistas logotipas ir pradėta neigti visa ilgametė ekipos istorija. Senosiomis spalvomis vilkėję komandos sirgaliai buvo nebeįleidžiami į stadioną, ištikimiausių aistruolių stovima tribūna buvo pervarkyta į sėdimą, o nemažai daliai organizuotų gerbėjų, vadinančių save ultromis, buvo apskritai uždrausta lankytis klubo rungtynėse.

Komandos sirgaliai bandė derėtis su komandos vadovais, tačiau nieko nepasiekė. Įsikišus Austrijos futbolo federacijai, kuri pareiškė, kad naujai įkurtas klubas turėtų žaisti žemiausioje šalies lygoje, „Red Bull“ kompanijai teko pripažinti senąją klubo istoriją, tačiau sirgaliai patenkinti nebuvo.

Netrukus didelė dalis sirgalių atsiribojo nuo naujai įkurto klubo ir tais pačiais 2005 metais įkūrė Zalcburgo „SV Austria“ komandą. Pastaroji savo kelią pradėjo septintojoje šalies lygoje ir nuo 2010 metų jau rungtyniauja trečiajame divizione. Komandos, kurios spalvos yra tradicinės violetinė ir balta, rungtynes vidutiniškai stebi apie pusantro tūkstančio sirgalių.

Sudėtyje – jaunų ir patyrusių žaidėjų mišinys

Zalcburgo komandą nuo praėjusių metų treniruoja 46 metų vokietis Rogeris Schmidtas, kuris varžovų iš Lietuvos vertinti neskubėjo: „Mes kol kas nieko nežinome apie šią komandą. Išnaudosime laiką produktyviai ir intensyviai rengsimės šioms rungtynėms.“

Zalcburgo komandai šiuo metu atstovauja 27 futbolininkai, iš kurių 11 yra austrai. Klube taip pat žaidžia trys brazilai, po du vokiečius ir norvegus bei po vieną Vengrijos, Ganos, Šveicarijos, Slovėnijos, Slovakijos, Senegalo, Peru ir Ispanijos žaidėją, o vartininkas Eddie Gustafssonas turi JAV ir Švedijos pilietybes.

Pastarasis yra vyriausias „Red Bull“ žaidėjas – jam 36 metai. Trisdešimtmetį atšventusių žaidėjų komandoje tik du – E.Gustafssono ir kitas vartininkas Alexanderis Walke, kuris yra 30-ies.

Bene garsiausias komandos žaidėjas – puolėjas iš Ispanijos Jonathanas Soriano. 27 metų futbolininkas trejus metus žaidė „Barcelona B“ komandoje, tačiau į pagrindinę katalonų sudėtį neprasimušė.

Ispanas prieš dvejus metus tapo Ispanijos „Segunda“ lygos rezultatyviausiu futbolininku, o šiame Austrijos sezone per tris mačus jau pelnė 5 įvarčius (pernai įmušė 26). Jam neblogai talkina 4 įvarčius įmušęs 22 metų slovėnas Kevinas Kamplas.

„Red Bull“ komandos futbolininkų amžiaus vidurkis siekia 21,7 metų, o futbolo rinką tirianti svetainė „Transfermarkt“ sudėtį vertina 41,5 mln. eurų.

„Red Bull“ turi ir nemažai tarptautinės patirties rinktinių varžybose įgijusių futbolininkų. Gynėjas Isaacas Vorsah Ganos rinktinėje yra sužaidęs jau 37 rungtynes, gynėjai Franzas Schiemeris ir Florianas Kleinas Austrijai yra atstovavę atitinkamai 24 ir 14, o saugai Christophas Leitgebas ir Jakobas Jantscheris – atitinkamai 32 ir 15 sykių. Lietuvos sirgaliams turėtų būti pažįstamas ir slovakas Dušanas Švento, kuris su savo šalies rinktine žaidė prieš Lietuvą.

Žygiai Europos lygoje pastaraisiais metais

2009–2010 m. „Red Bull“ Europos lygos G grupėje žaidė su „Villareal“, Romos „Lazio“ ir Sofios „Levski“ bei iškovojo visas šešias pergales. Tačiau jau pirmajame atkrintamųjų varžybų rate austrai nusileido Liežo „Standart“ bendru rezultatu 2:3.

2010–2011 m. šiame turnyre Zalcburgo futbolininkai vėl žaidė pagrindinėse varžybose ir pateko į A grupę su „Manchester City“, Poznanės „Lech“ ir Turino „Juventus“. Vos dvi lygiąsias per šešias rungtynes iškovoję austrai grupėje liko paskutiniai.

2011–2012 m. sekėsi kur kas geriau: grupėje su Madrido „Atletico“, „Paris Saint Germain“ ir Bratislavos „Slovan“ iškovotos trys pergalės, kartą sužaista lygiosiomis ir užimta antroji vieta. Tačiau „Red Bull“ dar kartą suklupo pirmajame atkrintamųjų etape – 0:4 ir 1:4 nusileido Charkovo „Metalist“.

Didžiausias „Red Bull“ pasiekimas Europoje – 1994 metais pasiektas tuometinės Europos taurės finalas. Tada Zalcburgo „Austria“ besivadinusi ekipa 0:2 pripažino Milano „Inter“ pranašumą.

UEFA čempionų lyga – lyg užkerėta

Nuo 2005 metų „Red Bull“ iš viso laimėjo keturis Austrijos čempionų titulus, tačiau niekaip nesugeba prasimušti į UEFA Čempionų lygą.

Šiemet kelią į Čempionų lyga Zalcburgo komandai trečiajame atrankos rate užkirto Stambulo „Fenerbahce“: namuose „Red Bull“ sužaidė lygiosiomis 1:1, tačiau Turkijoje pripažino varžovų pranašumą 1:3.

Pernai austrai krito jau antrajame atrankos rate, kai itin apmaudžiai nusileido kukliam Liuksemburgo „Dudelange“ klubui. „Red Bull“ atsakomosiose rungtynėse namuose laimėjo 4:3, tačiau prieš tai Liuksemburge buvo pralaimėję 0:1 ir pagal išvykos įvarčių taisyklę iš turnyro pasitraukė.

Kova su „Sūduva“

2008–2009 metų UEFA Europos taurės (dabartinė Europos lyga) atrankoje „Red Bull“ klubas antrajame kvalifikacijos rate susitiko su Marijampolės „Sūduva“.

Marijampolėje Lietuvos klubas svečių iš Austrijos buvo sutriuškintas 4:1, o Zalcburge „Sūduva“ sugebėjo laimėti 1:0. Vis dėlto kitame etape austrai buvo sutriuškinti „Sevilla“ komandos 0:4.