Lenkijos Užsienio reikalų ministerija pasmerkė "Lech" sirgalius © Eurofootball.lt
Lenkijos Užsienio reikalų ministerija (URM) griežtai pasmerkė ketvirtadienio Europos lygos mače tarp Poznanės "Lech" ir Vilniaus "Žalgirio" įvykusį šovinistinį incidentą.

INEA stadione "Lech" gerbėjai keliskart išskleidė didžiulį plakatą, kuriame buvo parašyta: "Lietuvių chamai, klaupkitės prieš lenkų ponus!". Tai atspindėjo ir įvykius prieš savaitę Vilniuje, kur lenkų aistruoliai skanduotėmis nuolatos pabrėždavo, esą miestas priklauso Lenkijai.

"URM griežtai smerkia incidentą Poznanėje. Antilietuviškas plakatas yra skandalingas ir kvailas įvykis, visiškai prieštaraujantis Lenkijos valstybės pozicijai,- sakė ministerijos atstovas. - Kiekvienas toks susitikimas turėtų būti sporto ir sveiko konkurencingumo šventė, o būdas išreikšti neišmonę."

Atsiprašė lietuvių

Lenkijos Futbolo asociacijos vadovas Zbigniewas Boniekas atsiprašė lietuvių už tokį "Lech" fanų elgesį.

"Nuoširdžiai atsiprašome dėl šio incidento. Labai gailimės dėl tokio skandalingo plakato. Nors federacija su tuo niekaip nesusijusi, smerkiame šį veiksmą ir žmones, kurie taip neprotingai ir žalingai pasielgė",- teigė jis.

Boniekas taip pat sakė: "Lenkija yra svetinga šalis, kuri maloniai priima žmones iš viso pasaulio. Tai jau buvo įrodyta pernai vykusio Europos čempionato metu. Labai gaila, kad incidentas įvyko Poznanėje, kuri puikiai pasirodė čempionate."

Miesto valdžia sprendimą priims šeštadienį

Poznanės meras Ryszardas Grobelny taip pat stebėjosi, kad tai nutiko jo mieste: "Tai kvailas, piktybiškas ir netoleruotinas incidentas. Nelaukiau to iš "Lech" gerbėjų. Visi jaučiame dėl jų gėdą. Pirmiausiai šią problemą turėtų spręsti klubas, tačiau svarstysime, kuo galėtų padėti ir miesto vadovai."

Tuo metu INEA stadiono apsaugos darbuotojai teigė prieš pat mačą gavo informacijos, kad nebus išvengta politinių ar įžeidžiančių. Tačiau išvydus plakatą reaguoti buvo per vėlu: "Iš patirties žinome, kad mėginimas veržtis į pilną žmonių tribūną gali baigtis tik konfrontacija ir smurto protrūkiais."