Buvęs žalgirietis Wilkas: "Žalgiris" - gera komanda, bet aiškus favoritas yra "Lech" (interviu) © Eurofootball.lt
Poznanės "Lech" ekipos treneriams pasirengimas Europos lygos trečiojo kvalifikacinio etapo dvikovai su Vilniaus "Žalgiriu" klostosi lengviau, nei įprasta prieš menkiau pažįstamas komandas.

Pagelbėjo buvęs žalgirietis

To priežastis - Jakubas Wilkas, aštuonerius metus rungtyniavęs Poznanės klube, o šį pavasarį sukirtęs rankomis su "Žalgiriu". Lietuvą jis paliko prieš keletą savaičių, kuomet pasirašė sutartį su Rumunijos "Vaslui", tačiau per šį laiką spėjo pažinti "žaliai baltų" žaidimo stilių ir filosofiją.

"Su manimi susisiekė "Lech" atstovai ir aš jiems padėsiu, nes gerai pažįstu "Žalgirį". Pasidalinau savo pastebėjimais su treneriais,- sakė 28 metų Wilkas. - "Žalgirio" atstovai su manimi nesikalbėjo, bet Lietuvoje ir taip nėra sudėtinga stebėti Lenkijos čempionatą."

"Lech" gretose saugas žaidė nuo pat karjeros pradžios 2003 metais, jis taip pat yra debiutavęs Lenkijos nacionalinėje rinktinėje..

Prisiminimai iš Vilniaus - pozityvūs

Prieš "Žalgirio" ir "Lech" akistatą duodamas interviu Lenkijos žiniasklaidai Wilkas teigė, kad Lenkijos klubas turėtų peržengti lietuvišką barjerą.

"Žinoma, "Lech" yra favoritas. Jei komanda nenuvertins varžovų, ypač pirmame mače Vilniuje, patekti į kitą etapą neturėtų būti labai sudėtinga,- "sport.pl" sakė saugas. - Tačiau "Žalgiris" varžovo nebijos, nes Lietuvos klubai ne kartą žaidė prieš oponentus iš Lenkijos ir net yra iškovoję pergalių. Todėl pirmosios rungtynės bus ypatingai reikšmingos."

Apibūdindamas "Žalgirio" žaidimo stilių Wilkas išskyrė kitą Lietuvos ekipos legionierių iš Lenkijos Kamilį Bilinskį: "Vilniečiai nespiria kamuolio bet kur, o stengiasi žaisti perdavimais pagrįstą futbolą. Pagrindinė komandos jėga - rezultatyvus puolėjas Bilinskis, jo sportinė forma tikrai gera. Taip pat svarbūs saugai Pavelas Komolovas ir Mantas Kuklys, kurie diktuoja atakų tempą."

"Žalgirio" klube rado viską, ko reikėjo

Į Rumuniją persikėlęs saugas nenusivylė laikotarpiu, kurį praleido "Žalgiryje".

"Vilniuje sutikau puikius ir malonius žmones, be to, čia gyvena daug lenkų, todėl "Lech" apsilankymas jiems visiems bus šventė,- tikino jis. - "Žalgiris" organizaciniais klausimais turi viską, ko reikia: darbuotojus, pasirengimą rungtynėms, mačų analizę. Galbūt Lenkijoje tai norma, tačiau Lietuvoje - anaiptol."

Tiesa, jis pripažino, kad pagal futbolo lygį "A lyga" gerokai nusileidžia tiek Rumunijos, tiek Lenkijos pirmenybėms. Nepaisant to, šeši mėnesiai nebuvo praleisti veltui.

"Treneris Marekas Zubas puikiai dirba su futbolininkais, treniruotėse duoda įdomias užduotis, daug dirbama su kamuoliu. Iki atvykdamas į "Žalgirį" jo nepažinojau, bet labai džiaugiuosi, kad turėjome galimybę dirbti kartu. Be to, klube viskas gerai su finansais: nei algos, nei priedai nevėluoja."

Lenkas neabejojo, kad Vilniaus komanda laimės šalies čempionatą: "Dabar "Žalgiris" žaidžia puikiai ir turėtų nesunkiai laimėti pirmenybes. Vilniečiai yra galva aukščiau už konkurentus."

Gyrė sirgalius

Wilkas prisiminė ir ištikimiausius "Žalgirio" aistruolius: "Žinoma, atmosferos, kurią matome "Lech" mačuose, su vaizdu Vilniuje lyginti negalime, nes Lenkijoje susirenka 20-25 tūkstančiai žmonių ir visą laiką palaiko komandą. "Žalgirio" fanų daug mažiau, bet jie organizuoti, palaiko komandą keliaudami šimtus kilometrų. Tokių ištikimų kitų Lietuvos klubų aistruolių nemačiau."

Paprašytas surikiuoti tris pastarąsias atstovautas komandas pagal pajėgumą, Wilkas, kuris dar negali žaisti Rumunijos čempionate dėl nesutvarkytų dokumentų, pripažino, jog pirmoje vietoje regi "Lech", antroje - "Vaslui", o trečioje "Žalgirį".

"Būtinai stebėsiu ketvirtadienio mačą",- pridūrė jis.