E.Abidalis - pirmasis sportininkas, tęsiantis karjerą po transplantacijos © Eurofootball.lt
"Barcelona" gynėjas Ericas Abidalis tapo pirmuoju sportininku, kuriam po sėkmingos transplantacijos pavyko įveikti vėžį ir tęsti profesionalo karjerą, skelbia dienraštis "Marca".

Rimčiausias gyvenimo išbandymas prancūzui teko dar užpernai. 2011-ųjų kovo 16 dieną Katalonijos klubas pranešė šokiruojančią žinią - E. Abidalio kepenyse buvo aptiktas auglys. Žaidėjas netrukus buvo operuotas ir spėjo pasveikti iki Čempionų lygos finalo, kuriame "Barcelona" įveikė "Manchester United" vienuolikę. Po pergalės komandos draugai prancūzui suteikė teisę pirmajam į viršų pakelti iškovotą trofėjų.

2011-2012 metų sezoną E. Abidalis kaip įprasta pradėjo su komanda, tačiau praėjusių metų kovą buvo pranešta, kad vėžio auglys futbolininko kepenyse atsinaujino ir jam teks atlikti minėto organo persodinimo operaciją. Kepenų dalį E. Abidaliui paaukojo pusbrolis Gerardas, tad donoro laukti ilgai nereikėjo. 2012 m. balandį žaidėjui sėkmingai buvo atlikta chirurginė intervencija bei persodintos donoro kepenys.

Nuo tada "Barcelona" medikų nuolat stebimas E. Abidalis pradėjo ilgą ir itin sudėtingą reabilitacijos procesą. Tik 2012-ųjų gruodį gynėjui buvo leista neriboti fizinio krūvio treniruotėse, o netrukus vis drąsiau imta kalbėti ir apie jo sugrįžimą į aikštę.

Kaip vėliau pripažino pats prancūzas, jo svajonė vėl rungtyniauti išsipildė praėjusį savaitgalį. Mačo su "Mallorca" antrajame kėlinyje E. Abidalis aikštėje pakeitė Gerardą Pique ir sužaidė likusias 20 susitikimo minučių.

Sporto istorijoje taip pat yra buvę atvejų, kai aukščiausio lygio profesionalai įveikdavo klastingiausią ligą - vėžį - ir vėl tęsdavo karjerą. Tiesa, kaip pažymi "Marca", jiems, skirtingai nei E. Abidaliui, neprireikė organų transplantacijos.

Neabejotinai garsiausiu profesionalu, laimėjusiu kovą su vėžiu, yra amerikietis Lance'as Armstrongas. Tiesa, dviratininko dopingo istorija, po kurios jis neteko visų savo apdovanojimų, dabar gerokai nustelbė ne mažiau dramatišką jo gyvenimo faktą. 25-erių metų L. Armstrongui medikai buvo diagnozavę sėklidžių vėžį, o vėliau sportininko organizme buvo aptiktas ir smegenų ląstelių auglys. Prognozuota, jog amerikiečiui nepavyks išgyventi, tačiau dviratininkas nutildė skeptikus - jis ne tik laimėjo kovą dėl gyvenimo, tačiau ir su trenksmu grįžo į didįjį sportą. 1996 metais dviratininkas įsteigė savo fondą, o 1999-aisiais buvo pripažintas geriausiu planetos sportininku.

Sėkmingai su liga kovojo ir 1996 metų Atlandos olimpinių žaidynių 100 metrų bėgimo su barjerais rungties aukso medalio laimėtoja Ludmila Norožilenko. Rusijoje gimusiai, tačiau Švedijai atstovavusiai sportininkei, kuri pasaulyje dabar yra geriau žinoma Engquist pavarde, krūties vėžys buvo diagnozuotas 1999-aisiais. Atletei skubiai buvo atlikta operacija ir ji jau po keturių mėnesių grįžo į bėgimo takelį. Laimėtą kovą su liga paženklino ir Pasaulio čempionate Sevilijoje iškovotas bronzos medalis.

Klastingą ligą yra įveikęs ir vienas Ispanijos futbolininkas. 2002 metais tuometinis La Korunijos "Deportivo" vartininkas Jose Francisco Molina paskelbė stabdantis savo karjerą. Vartininkui medikai diagnozavo sėklidžių vėžį, tačiau ispanas milžiniškomis valios jėgomis sėkmingai įveikė ligą ir profesionalo karjerą baigė gimtojoje Valensijoje. 2006-2007 metų sezone jis dar gynė "UD Levante" vartus, o netrukus pradėjo dirbti treneriu. Praėjusiame sezone J. F. Molina buvo Ispanijos antrojoje lygoje žaidžiančios "Villarreal" ekipos strategu.