"Arsenal" klubui investuotojai iš artimųjų Rytų ruošia rekordinį 1,7 mlrd. eurų pasiūlymą © Eurofootball.lt
Prieš sekmadienio Šiaurės Londono derbį tarp „Arsenal“ ir „Tottenham Hotspur“ ekipų Angliją pasiekė žinios, kad dar vienas šalies futbolo klubas tapo milijardierių iš arabų šalių taikiniu. Neįvardytu norėjęs likti Artimųjų Rytų verslininkų konsorciumas žada „Arsenal“ klubo savininkams pasiūlyti rekordinį 1,7 mlrd. eurų sandėrį už visas klubo akcijas.

Verslininkų atstovas paviešino galimą sandėrį šeštadienio vakare – itin svarbaus Šiaurės Londono derbio išvakarėse. Anot „The Guardian“, Artimųjų Rytų verslininkai yra pasirengę perimti visas 100 proc. klubo akcijų ir už jas pakloti rekordinę 1,7 mlrd. eurų sumą (amerikiečių Glazerių šeima valdo 98 proc. „Manchester United“ akcijų, už kurias mokėjo apie 923 mln. eurų, o šis klubas yra laikomas vertingiausiu pasaulyje – aut. past.).

Šiuo metu didžiąją klubo akcijų dalį valdo du verslininkai. Amerikiečiui Stanui Kroenke priklauso maždaug 66,83 proc. akcijų, o 29,96 proc. valdo uzbekas, vienas turtingiausių pasaulio žmonių, Ališeras Usmanovas.

Anot šaltinio, už S.Kroenke dalį konsorciumas yra pasirengęs pasiūlyti apie 957 mln. eurų – tai yra maždaug 461 mln. eurų daugiau nei akcijos yra vertos. Amerikietis 30 proc. „Arsenal“ akcijų pirko 2007-aisiais, o 2011 metais pridėjo likusias ir dabar yra didžiausias klubo akcininkas bei direktorių tarybos narys.

A.Usmanovas pastarąjį kartą klubo akcijų dalį padidino 2011-aisiais metais ir ne kartą kritikavo komandos vadovus dėl jos vykdomos politikos ir stiprių žaidėjų pardavimo. Vis dėlto uzbekas yra tik akcininkas ir komandos valdyme nedalyvauja.

Vis dėlto Artimųjų Rytų verslininkai nesirengia komandos pirkti stačia galva. Jie iškėlė klubui sąlygą – „Arsenal“ privalo šiame „Premier“ lygos sezone užimti bent ketvirtą vietą, kuri leistų kitą sezoną varžytis UEFA Čempionų lygos varžybose.

„Komanda dabar yra situacijoje, kai artimiausi įvykiai ir kelios rungtynėse gali nulemti sezono baigtį. Didžiausia investuotojų baimė yra, kad klubas artimiausiu metu gali patekti į panašią duobę, kokią pastaruoju metu išgyvena „Liverpool“. Manome, kada dabar yra geriausias metas pasistengti perimti komandą į savo rankas ir išsaugoti jos vertybes.

Jeigu „Arsenal“ kris į duobę, mes jo nepirksime ir S.Kroenke su A.Usmanovu nebegalės tikėtis tokių didelių pinigų. Šiuo metu mes galime savininkams pasiūlyti maksimalią kainą. Vis dėlto, atsižvelgus į tai, kokia suma planuojama investuoti į klubą, akcijų perpirkimo kaina nebegali būti didinama“, – teigė verslininkų konsorciumo atstovas.

Šiuo metu bilietai į „Arsenal“ rungtynės yra brangiausi visoje „Premier“ lygoje, tad verslininkų konsorciumas žada kainas sumažinti. Jie taip pat pažadėjo tęsti klubo politiką jaunų žaidėjų atžvilgiu, investuoti į jaunimo akademiją, grąžinti susikaupusias „Arsenal“ stadiono statybų skolas, tačiau vis tiek atitikti naująsias UEFA „Financial Fair Play“ taisykles.

Žinoma, klubą perėmus arabų šalių investuotojams, galima tikėtis panašių pinigų srautų, kokių pastaraisiais metais sulaukė „Manchester City“ ar „Paris Saint Germain“ klubai. Vis dėlto galimi klubo savininkai išreiškė pasitikėjimą dabartiniu „Arsenal“ treneriu Arsene'u Wengeru.

„Arsenal“ klubas „Premier“ lygoje yra penktoje vietoje ir po 27 turų turi surinkęs 47 taškus, tad keturiais atsilieka nuo ketvirtoje vietoje esančio „Tottenham Hotspur“ (51 tšk.). Trečioje vietoje besirikiuojantis Londono „Chelsea“ turi 52 taškus, tačiau yra sužaidęs vienu maču daugiau.

Sekmadienį vyksiantis Šiaurės Londono derbis tarp „Arsenal“ ir „Tottenham Hotspur“ ekipų yra itin svarbus, o pralaimėjimo atveju „Arsenal“ ekipos galimybės pakilti bent iki ketvirtosios vietos smarkiai sumažėtų.