F.Aguilaras. V.Valdeso dilema - trys scenarijai © Eurofootball.lt
Viešas Victoro Valdeso agento Gineso Carvajalio pareiškimas, kad jo klientas nepageidauja pratęsti sutarties su "Barcelona", kaip ir reikėjo tikėtis, gerokai pakurstė gandus žiniasklaidoje.

Vieni žurnalistai mano, kad tai padaryta tiesiog ne laiku, nes komandos dar laukia daug svarbių rungtynių, kiti lyg niekur nieko jau ima ieškoti pamainos ir katalono atstovų žodžius vertina kaip galutinį sprendimą.

Nei pats V. Valdesas, nei "Barcelona" vadovybė kol kas niekaip nepakomentavo susidariusios situacijos, tad ją savo skiltyje pamėgino apžvelgti dienraščio "El Mundo Deportivo" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Francescas Aguilaras.


Vieša paslaptis, kad atakuojantis "Barcelona" futbolas prasideda "nuo Victoro Valdeso kojų", o Katalonijos klubas seniai neturėjo tokio stabilaus vartininko. Akivaizdu, kad jis labai daug prisidėjo prie skambiausių per visą komandos istoriją pergalių, o penki iškovoti Ricardo Zamora trofėjai tik patvirtina, kad jis - idealiai tinkantis vartininkas "Barcai".

Dabar, kai jau paskelbta, kad jis nenori pasirašyti naujos sutarties, belieka apžvelgti kelis galimus scenarijus. Tiesa, iškart pripažinkim, kad V. Valdeso kontraktas galioja iki 2014 metų vasaros, o tai reiškia, kad klubas ir žaidėjas vis tiek turės dar kartą sėsti prie derybų stalo. Kažkoks gi sprendimas turi būti priimtas dėl dabartinės sutarties, iki kurios galiojimo pabaigos dar liko net pusantrų metų.

Pirmasis scenarijus. "Barcelona" ekipa gali toliau rungtyniauti taip, lyg niekas neįvyko. V. Valdeso kontraktas galios ir ateinančiame sezone, tad klubas turės užtektinai laiko rasti pamainą sparnus pakėlusiam katalonui. Jos galima dairytis ir jaunimo akademijoje, kur rungtyniauja Oieras Olazabalis, Miguelis Banuzas, Jordi Masipas ar jaunasis kamerūnietis Josephas Fabrice'as Ondoa.

Antrasis scenarijus. "Barcelona" užbaigią šį sezoną dabartine sudėtimi, o vasarą nusiperka itin aukštos klasės vartininką. Tai reiškia, kad V. Valdesas (prisiminkim, kad jo sutartis vis dar galios) sėda ant atsarginių žaidėjų suolelio ir rungtyniauja tik epizodiškai arba tik tuomet, kai nėra jokio kito pasirinkimo.

Trečias scenarijus. "Barcelona", jei futbolininkas pageidauja, jau dabar gali pradėti derybas su kitais klubais, parduoti V. Valdesą už pakankamai solidžia sumą, jei reikia, papildomai pridėti pinigų ir nusipirkti solidžią pamainą. Teigiama, kad sportinis Katalonijos klubo direktoratas turi paruošęs sąrašus bet kokiam atvejui, jei kuris nors žaidėjas viešai pareikštų norą išvykti.

Bet kuris iš šių scenarijų turi savo pliusų ir minusų, tačiau mes pamiršome dar vieną faktorių, kuris taip pat gali turėti įtakos. Mums dar lieka sužinoti, kaip į tokius V. Valdeso aplinkos pareiškimus sureaguos "Barcos" sirgaliai. Visa tai paaiškės labai greitai - tereikia sulaukti pirmųjų rungtynių Camp Nou stadione.

V. Valdesas visada pasižymėjo kovotojo charakteriu ir per savo karjerą jam teko išgyventi kur kas sunkesnių akimirkų, tad galima daryti prielaidą, jog tribūnų reakcija, kad ir kokia ji būtų, padės pačiam vartininkui priimti galutinį sprendimą.

Apsisprendimo kryžkelėje atsidūrė ne tik V. Valdesas, bet ir pati "Barcelona". Dar visai neseniai ekipos prezidentas Sandro Rosellis pareiškė, jog svajoja, kad V. Valdesas savo profesionalo karjerą baigtų tame klube, kuriame jis užaugo ir subrendo. Tas klubas, kaip visi mes žinome, yra "Barcelona". Jei paaiškės, kad vartininkas naujos sutarties pasirašyti nenori, nes jaučiasi neįvertintas finansine prasme, komandos vadovams teks nuspręsti - teikti palankesnes finansines sąlygas ar rizikuoti, parduoti V. Valdesas ir mėginti rasti tinkamą žaidėją rinkoje.

Norint žaisti "Barcoje", neužtenka būti vien tik labai geru vartininku kitoje komandoje. Kita vertus, nepakeičiamų nėra, tačiau nepamirškime vieno dalyko - akivaizdu, kad naujokas vartuose turės pratintis prie komandos, o ne komanda prie naujoko.