Penkios įdomiausios savaitės rungtynės © Eurofootball.lt
Po paskutinių UEFA Čempionų lygos grupės varžybų dvikovų paaiškėjus, kas tęsia žygį dėl geriausios Europos komandos titulo, grįžtame prie nacionalinių čempionatų rungtynių. Šį sekmadienį geriau nieko neplanuoti, nes jo didenybė futbolas yra mums paruošęs keletą gardumynų.

2012.12.09, sekmadienis

Anglijos „Premier“ lyga

15:30 val. „Manchester City“ (2 vieta) – „Manchester United“ (1 vieta)

Pastarųjų penkių lygos rungtynių rezultatai: „Manchester City“ – 3 pergalės ir 2 lygiosios; „Manchester United“ – 4 pergalės ir 1 pralaimėjimas.

Vienareikšmiškai - tai įdomiausia savaitgalio dvikova. Jos su nekantrumu laukia ne tik abiejų komandų sirgaliai iš Mančesterio, bet ir aistruoliai visame pasaulyje. Tereikia prisiminti praėjusių metų „Premier“ lygos finišą, kai „miestiečiai“ čempionais tapo paskutinėmis paskutinio turo rungtynių sekundėmis, nors mačo eigoje atsilikinėjo 1:2. O dar pridėkime, kad tai derbis miesto, kuriame futbolas yra religija jau ilgus metus, o vienuolikės pirmą kartą susitiko dar 1881 metais.

Šių metų „Premier“ lygos čempionate „Manchester City“ dar nėra pralaimėjęs, tačiau dažnai kovas baigia lygiosiomis. „Raudonieji velniai“ nėra sužaidę lygiosiomis, bet yra ir nusileidę kur kas silpnesniems varžovams. Europos turnyruose komandoms sekasi skirtingai. Po paskutinių Čempionų lygos rungtynių Roberto Mancini auklėtinius į šuns dienas dėjo beveik visi laikraščiai, o „Manchester United“ netgi galėjo leisti pasireikšti jauniems, mažiau žaidybinės praktikos turintiems futbolininkams ir vis tiek grupėje užimti pirmąją vietą.

Taigi „ant popieriaus“ „Manchester United“ atrodo geriau ir šiuo metu turi 3 taškų pranašumą, tačiau „Manchester City“ žais namie ir tikrai norės parodyti savo ketinimus pakartoti praėjusio sezono pasiekimą. Abi komandos turi netekčių dėl traumų. „Miestiečiams“ negalės padėti Davidas Silva, Aleksandras Kolarovas, Jamesas Milneris ir Micah Richardsas, o „velniams“ – Shinji Kagawa, Andersonas ir Nani.

Paskutinę dvikova, taip pat "Etihad" stadione, laimėjo aikštės šeimininkai 1:0. Klausimas, kas šiuo metu stipresnis – labai intriguojantis, o atsakymas – jau artėjančio sekmadienio popietę. Laukia tikra futbolo šventė.

2012.12.09, sekmadienis

Anglijos „Premier“ lyga

17:00 val. Liverpulio „Everton“ (6 vieta) – Londono „Tottenham Hotspur“ (4 vieta)

Pastarųjų penkių lygos rungtynių rezultatai: „Everton“ – 1 pergalė, 3 lygiosios ir 1 pralaimėjimas; „Tottenham Hotspur“ – 3 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

Šioje dvikovoje susitinka komandos, galbūt nepretenduojančios tapti Anglijos čempionais šiame sezone, bet tikrai kovosiančios dėl ketvirtos vietos, kuri garantuotų galimybę patekti į Čempionų lygos grupės varžybas. Taigi futbolo sirgaliams bus įdomu pažiūrėti ir įvertinti, ar šios ekipos vertos stipriausio Europos futbolo turnyro.

„Everton“ vienuolikėje pastaruoju metu žiba brangiausias pirkinys (15 milijonų svarų sterlingų) klubo istorijoje - belgas Marouane Fellaini, įmušęs 5 iš pastarųjų 6 komandos įvarčių, tačiau komandoje yra ir be jo kam pelnyti įvarčius. Bent jau taip mano komandos draugai. „Everton“ dvikovos su „Arsenal“ ir „Manchester City“ baigėsi taikiai 1:1, kas įrodo, jog „mėlynieji“ gali kautis su bet kuo. Ar sugebės šeimininkai pasiekti pergalę ir taškais pasivyti svečius iš Londono? Tikimybė yra, tuo labiau, kad „Spurs“ ekipoje nežais traumuotas greitasis Garethas Bale‘as.

„Tottenham“ pastarąsias rungtynes žaidė sėkmingai. Komanda laimi „Premier“ lygoje, o Europos lygos turnyre pateko į kitą etapą. Ar dalyvavimas Europos turnyre privalumas, klausimas įdomus. Iš vienos pusės, tai visai kitokia žaidybinė patirtis, iš kitos pusės, žaidimas dviem frontais gali atimti daug fizinių jėgų. Kurioje pusėje atsidurs „Spurs“, pamatysime greitai, na o lažybų kontoros favoritais laimėti įvardija „Everton“.

2012.12.09, sekmadienis

Italijos „Serie A”

21:45 val. Milano „Inter“ (3 vieta) – „Napoli“ (2 vieta)

Pastarųjų penkių lygos rungtynių rezultatai: „Inter“ – 2 pergalės, 1 lygiosios ir 2 pralaimėjimai; „Napoli“ – 4 pergalės ir 1 lygiosios.

Milano „Inter“ žaidimas buksuoja. Įsimintina tik prieš keletą turų pasiekta pergalė prieš lyderius „Juventus“. Vėliau sekė pralaimėjimai „Atalanta“ ir „Parma“ ekipoms. Rezultatai, kokių tikrai iš komandos nesitiki madų sostinės klubo sirgaliai. Neapoliečiai priešingai – demonstruoja gražų ir rezultatyvų žaidimą bei teisėtai įsitaisė 2-oje „Serie A“ vietoje. Ekipos rezultatyviausias žaidėjas – urugvajietis Edinsonas Cavani – savo sąskaitoje jau turi 17 įvarčių ir bus didžiausią grėsmę „Inter“ vartams kelsiantis žaidėjas. Ne veltui jis jau yra sulaukęs turtingiausių Europos futbolo klubų dėmesio. Milano klubo didžiausia bėda – komandos gynyba, praleidžianti dažnai ir pastoviai.

Pastarąjį kartą kai neapoliečiai svečiavosi Milane, namo grįžo pasiekę įtikinamą pergalę 3:0. Pergalės buvo pasiektos ir dviejose namų rungtynėse 2012 metais, nors tarpusavio dvikovų bendroje statistikoje 12:8 pirmauja „Inter“.

Pralaimėjimo atveju „Inter“ gali nukristi ir į 5-ąją „Seria A“ vietą, kadangi „Fiorentina“ ir „Lazio“ atsilieka tik 2 taškais. Lygiosiomis būtų labiausiai patenkinti čempionato lyderiai „Juventus“, pergalės prieš „Palermo“ atveju atitrūksiantys 4 taškais.

Verta pažymėti, kad abi ekipos tęs kovas Europos lygos varžybose ir savo priešininkus sužinos gruodžio 20 d. po burtų traukimo ceremonijos.

2012.12.09, sekmadienis

Ispanijos „La Liga“

22:00 val. Sevilijos „Real Betis“ (4 vieta) – „Barcelona“ (1 vieta)

Pastarųjų penkių lygos rungtynių rezultatai: „Real Betis“ – 3 pergalės ir 2 pralaimėjimai; „Barcelona“ – 5 pergalės.

Sezono siurprizas „Real Betis“ meta iššūkį čempionato lyderiams. Nors komandas turnyrinėje lentelėje skiria net 15 taškų ir lyginant sudėtis, atrodo, kad dvikovos nugalėtojas turėtų būti aiškus, išsišokėliai iš Sevilijos jau įrodė, kad gali nugalėti bet ką, tame tarpe ir amžinuosius „Barcos“ priešus Madrido „Real“.

Kalbant apie „Barcelona“, negalime nepaminėti taip visų laukiamo Lionelio Messi rekordo. Priminsime, kad argentiniečiui trūksta tik 1 įvarčio, kad susilygintų su legendiniu Gerdu Mulleriu, žaidusiu už Miuncheno „Bayern“ ir Vokietijos rinktinę 1972 metais ir įmušusiu 85 įvarčius per kalendorinius metus. Mažasis burtininkas savo sąskaitoje turi 84 taiklius smūgius ir bet kuriose rungtynėse, kurių šiais metais dar liko 4, gali pagerinti vokiečio rekordą. Taigi žiūrėdami šį mačą galite tapti istorinio įvykio liudininkais. Tiesa, dar nėra garantijų, kad rekordininkas pilnai pasveiks po traumos, patirtos rungtynėse prieš „Benfica“. Milijonai sirgalių tikisi, kad viskas bus gerai.

„Barcelona“ ne kartą yra įrodžiusi, jog ir be L.Messi gali laimėti. Jeigu taip atsitiktų, kad argentinietis nespės pasveikti, vis vien „Real Betis“ nebus lengva. Juolab, kad beveik pusę „Barcos“ pagrindinės sudėties žaidėjų turėjo galimybę pailsėti, nežaisdami Čempionų lygos mačo prieš „Benfica“.

2012.12.10, pirmadienis

Rusijos „Premier“ lyga

18:00 val. Sankt Peterburgo „Zenit“ (3 vieta) – Machačkalos „Anži“ (2 vieta)

Pastarųjų penkių lygos rungtynių rezultatai: „Zenit“ – 3 pergalės, 1 lygiosios ir 1 pralaimėjimas; „Anži“ – 3 pergalės ir 2 lygiosios.

Rusijos „Premier“ lygoje darosi įdomu. 18-ame ture Machačkalos „Anži“ nugalėjo Maskvos „CSKA“ ir taškais pasivijo lyderius. Nesnaudžia ir į pirmąją vietą taip pat taikosi Sankt Peterburgo „Zenit“. Ši trijulė šiuo metu yra realiausi pretendentai į čempionų titulą.

Europoje abi komandos toliau tęsia kovas. „Zenit“ kiek netikėtai išvykoje įveikęs „Milan“ paskutinę minutę įšoko į Europos lygos traukinį, o „Anži“, nors ir pralaimėjo paskutines grupės rungtynes prieš Berno „Young Boys“, taip pat pateko į tolimesnį Europos lygos etapą.

Tačiau ne viskas yra taip gerai kaip norėtųsi. Brazilas Hulkas neseniai užsiminė apie atsisveikinimą su „Zenit“, jei nepagerės jo santykiai su treneriu italu Luciano Spalletti, o klubo gerbėjai visdar laukia taip išsvajoto galingojo puolėjo žaidimo. Aišku, yra ir kuo pasidžiaugti. Šiuo metu rezultatyviausias „Premier“ lygos žaidėjas yra būtent „Zenit“ atstovas Aleksandras Keržakovas. Galima tik spėlioti, kas šiuo metu būtų čempionato lyderiu, jeigu Hulkas atrastu savo žaidimą kartu su A.Keržakovu. O gal taip ir atsitiks šiame mače? Reikia tikėtis.

Problemų su puolimu, atrodo, neturi „Anži“. Vis labiau įsismagina 18 milijonų eurų klubui kainavęs, bet savo pinigus atidirbinėjantis Dramblio Kaulo atstovas Lacina Traore. Na, o apie Samuelį Eto'o daug rašyti nereikia. Ši dvikova turėtų būti aukščiausio lygio futbolo spektaklis. Mėgaukitės!