A lygos turo apžvalga: "Sūduva" užsitikrino bronzą © Eurofootball.lt
Sekmadienį rungtynėmis Marijampolėje finišavo XXXV-asis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) „General Financing A lygos" varžybų turas. Iki čempionato pabaigos likus vos vienam turui bronzą užsitikrino Marijampolės „Sūduva", savo ruožtu aukso likimas veikiausiai spręsis Pakruojyje, kur „Kruoja" sau nieko nelemiančiose rungtynėse priims Panevėžio „Ekraną".

Sūduva (Marijampolė) - Kruoja (Pakruojis) 1:1 (1:1)
Teisėjas: N.Dunauskas (Vilnius), 650 žiūrovų
Įvarčiai: 21 min. R.Ledesma („Sūduva"); 38 min. S.Žygalov („Kruoja")
Įspėjimai: 68 min. P.Lukšys, 72 min. A.Urbšys, 85 min. P.Leimonas („Sūduva"); 55 min. D.Strockis, 57 min. D.Petrauskas („Kruoja")

"Sūduva" šį sezoną buvo tris kartus pralaimėjusi "Kruojai", tačiau šį kartą Marijampolės ekipai užteko iškovoti lygiąsias. Namuose žaidusią "Sūduvą" į priekį 21-uoju sezonu įvarčiu išvedė Rafaelis Ledesma, kuris pasinaudojo geru Valdemaro Borovskio perdavimu. Vis tik įmušę šeimininkai visiškai atidavė iniciatyvą ir už tai brangiai sumokėjo - prieš pertrauką krašte Nerijų Radžių išmaudė labai aktyviai rungtyniavęs Ernestas Veliulis, po kurio puikaus perdavimo rezultatą išlygino Sergėjus Žigalovas (1:1). Pirmasis kėlinys taip ir baigėsi.

Po pertraukos "Kruoją" rungtyniavo lyg ant sparnų ir visiškai dominavo. „Sūduva" atrodė pasimetusi ir nežinanti, ką daryti. Aikštės viduryje šeimininkai buvo nepastebimi, gynyboje darė daug nedovanotinų klaidų, o greitų kontratakų surengti taipogi nepavykdavo. „Kruoja" du kartus iš idealių pozicijų sudrebino varžovų skersinį, neišnaudojo dar trijų - keturių šimtaprocenčių progų išsiveržti į priekį. Būtent realizacija ir tapo didžiausia problema. Šį kartą iškovoti pergalei „Kruojai" pritrūko sėkmės ir centimetrų.

Lygiosios 1:1 reiškia, kad Marijampolės klubas išsaugojo dviejų taškų persvarą prieš "Kruoją", tačiau jos nebepraras, nes paskutiniame ture "Sūduvai" bus įskaityta techninė pergalė prieš "REO" ekipą. Užėmusi trečiąją vietą "Sūduva" užsitikrino kelialapį į UEFA Europos lygos turnyrą, kuriame žais aštuntus metus iš eilės.

Ekranas (Panevėžys) - Atlantas (Klaipėda) 6:2 (1:1)
Teisėjas: D.Petraška (Ukmergė), 850 žiūrovų
Įvarčiai: 14 min. ir 60 min. A.Vertelis, 56 min. (iš 11m.) ir 76 min. V.Kavaliauskas, 80 min. M.Samusiovas, 89 min. V.Lukša („Ekranas"); 41 min. E.Razulis, 71 min. G.Žukauskas („Atlantas")
Įspėjimai: 50 min. E.Baranauskas, 74 min. V.Kavaliauskas („Ekranas"); 32 min. J.Vilavičius, 38 min. G.Kruša, 55 min. J.Rullier („Atlantas")

Nugalėtojų titulą ginantis Panevėžio "Ekranas" prieš paskutinį turą išsaugojo taško pranašumą prieš Vilniaus "Žalgirį". Namuose čempionai sužaidė du visiškai skirtingus kėlinius ir rungtynių pabaigoje galėjo nesukti galvos - pergalė jau buvo kišenėje. Pirmajame kėlinyje pirmasis pasižymėjo Aurimas Vertelis, tačiau netikėtai į tai įvarčiu atsakė Evaldas Razulis. Gediminas Kruša atsidūrė vienas prieš vartininką, jo smūgiuotą kamuolį Emilijus Zubas atrėmė, tačiau pirmasis prie jo suskubo E.Razulis ir pasiuntė į vartų tinklą. Labiausiai šiame episode žiūrovus nustebino ne pats įvartis, o E.Razulio reakcija - puolėjas neparodė jokio džiaugsmo, lyg įvarčius į čempionų vartus muštų po penkis kartus per dieną. Pirmasis kėlinys taip ir baigėsi - 1:1.

Po pertraukos vaizdas aikštėje pasikeitė. „Ekranas" visiškai perėmė iniciatyvą, o „Atlantas" gynėsi labai prastai. Į priekį „Ekraną" išvedė Vitalijus Kavaliauskas, realizavęs skirtą baudinį (2:1). Būtent tada „Atlantas" galutinai palūžo ir iki susitikimo pabaigos praleido dar keturis įvarčius: dar kartą pasižymėjo V.Kavaliauskas ir A.Vertelis, o taip pat džiaugėsi ir Vytautas Lukša bei Mantas Samusiovas. Paguodos įvartį „Atlantui" įmušė Gerardas Žukauskas, aktyviai žaidęs visas rungtynes.

Tauras (Tauragė) - Banga (Gargždai) 1:3 (1:0)
Teisėjas: A.Žuta (Klaipėda), 250 žiūrovų
Įvarčiai: 5 min. R.Kuzin („Tauras"); 70 min. ir 84 min. G.Alaverdashvili, 77 min. R.Borusas („Banga")
Įspėjimai: 22 min. T.Sirevičius, 80 min. L.Marongiu („Tauras"); 27 min. A.Jokšas, 38 min. A.Ivanauskas („Banga")
Pašalinimai: 43 min. N.Cutolo, 86 min. L.Martišauskis („Tauras"); 89 min. A.Jokšas (už 2-ą įspėjimą) („Banga")

Tragiškos būklės aikštėje, kur kamuolys nuolat strigdavo balose, jau penktąją minutę sėkmė nusišypsojo šeimininkams - Romanas Kuzinas po puikaus jaunojo Luko Ankudinovo perdavimo iššoko vienas prieš vartininką ir "Tauras" išsiveržė į priekį (1:0).

"Banga" gana greitai atsigavo nuo šio nokdauno ir ilgiau kontroliavo kamuolį bei ieškojo kelių prie varžovų vartų. Po tolimų Andriaus Jokšo ir Mandinho smūgių du kartus šeimininkus gelbėjo Oleksandras Borysenko. "Tauras" bandydavo atsakyti kontratakomis, tačiau tiesiogine prasme klimpdavo "Bangos" baudos aikštelės prieigose.

Lūžio momentu tapo 43 minutė, kai po perdavimo iš aikštės gilumos vienas prieš varžovų vartininką iššoko M.Gudauskas. Tiesa, išnaudoti šios situacijos "Bangos" saugas nespėjo, nes buvo grubiai sustabdytas Nicola Cutolo. Už šį veiksmą "Tauro" gynėjas išvydo prieš save raudoną kortelę. G.Alaverdašvili nepavyko iškart nubausti šeimininkų - jo smūgiuotas kamuolys atsimušė į virpstą.

Nuo pirmųjų antrojo kėlinio minučių "Banga" užgulė "Tauro" vartus. Jau 53 minutę G.Nikabadze galėjo išlyginti rezultatą, tačiau nuo "Bangos" legionieriaus nusigręžė sėkmė - pirmąjį jo smūgį atrėmė O.Borysenko, o po antrojo bandymo kamuolys atsimušė į virpstą. Kiek vėliau galimybių pasiųsti kamuolį į vartus turėjo Simonas Urbys, G.Alaverdašvili, Mandinho, tačiau pristigdavo arba sėkmės, arba patikimai sužaisdavo "Tauro" vartų sargas.

Visgi 70 minutę ir jis buvo bejėgis, kai po A.Jokšo perdavimo G.Alaverdašvili netrukdomas smūgiavo iš keliolikos metrų - 1:1. Antrajam įvarčiui pasiekti svečiams prireikė tik kelių minučių - po Andriaus Ivanausko perdavimo galva Rokas Borusas iš arti išvedė "Bangą" į priekį - 1:2.

"Tauro" futbolininkų bandymai atstatyti pusiausvyrą baigėsi dar vienu įvarčių į jų vartus. 84-ąją minutę G.Alaverdašvili aplenkė O.Borysenko ir įsiveržęs į baudos aikštelę pasiuntė kamuolį į tinklą - 1:3.
Rungtynių pabaiga buvo "spalvota" - 86-ąją minutę "Tauro" žaidėjas už grubų veiksmą iškart buvo pasiųstas į rūbinę, o po trijų minučių geltoną ir raudoną (už antrą geltoną) prieš save išvydo A.Jokšas.

Šiauliai (Šiauliai) - Dainava (Alytus) 3:3 (2:2)
Teisėjas: G.Mažeika (Kaunas), 180 žiūrovų
Įvarčiai: 1 min., 12 min. (iš 11m.) ir 89 min. A.Rimkevičius („Šiauliai"); 16 min. L.Baranauskas, 45 min. (iš 11m.) P.Sakalis, 67 min. M.Strauka („Dainava")

Rungtynės prasidėjo Artūro Rimkevičiaus ankstyvu įvarčius nesužaidus nė minutės. Puolėjas perėmė kamuolį iš neatidžiai sužaidusių „Dainavos" gynėjų ir suklaidinęs vartininką pasiuntė jį į tuščius vartus. Antrojo įvarčio ilgai laukti taip pat neteko - po dešimties minučių tas pats A.Rimkevičius realizavo skirtą baudinį (2:0). Per anksti pergale patikėję šeimininkai buvo skaudžiai nubausti, puikiai iš gynybos į atakas pereidavusi „Dainava" dar iki pertraukos atstatė pusiausvyrą. Pirma pasižymėjo Lukas Baranauskas, o vėliau baudinį realizavo Paulius Sakalis (2:2).

Po pertraukos „Dainava" ir toliau demonstravo gerą futbolą bei 67-ąją minutę persvėrė rezultatą. Šį kartą triumfavo Mindaugas Strauka (3:2). Kurį laiką atrodė, kad rungtynės taip ir baigsis, vis tik 89-ąją minutę labai gražų įvartį pelnė A.Rimkevičius (3:3). Tai buvo jau 35 - asis Artūro Rimkevičiaus įvartis šiame sezone.