Anglijos ir Serbijos jaunimo rinktinių mače – rasizmo skandalas (VIDEO) © Eurofootball.lt
Antradienio vakarą vykusiame Anglijos ir Serbijos jaunimo iki 21-erių metų futbolo rinktinių mače užfiksuotas rasistinis incidentas. Kaip praneša „Reuters“, juodaodis Anglijos rinktinės narys Danny Rose`as buvo rasistiškai užgauliojamas Serbijos rinktinės aistruolių.

Anglai mačą laimėjo 1:0, o įvartį pelnė 90-ą rungtynių minutę. Tuomet serbai užsipuolė džiaugsmingai įvartį šventusius Anglijos rinktinės futbolininkus, į aikštę išbėgo ir Serbijos rinktinės atsarginiai futbolininkai.

Britai praneša, kad jų rinktinės žaidėjai buvo rasistiškai užgauliojami viso mačo metu ir netgi jam nė neprasidėjus. Serbų aistruoliai britų futbolininkus pasitiko beždžiones imituojančiais garsais.

Londono „Tottenham Hotspur“ klubui priklausantis gynėjas D.Rose`as teigė, kad beždžiones pamėgdžiojantys garsai iš tribūnų sklido komandoms tik pradėjus apšilinėti.

„Tai tęsėsi visas rungtynes. Pirmame kėlinyje dar buvo pakenčiama, tačiau antrajame nebegalėjau valdytis. Kai tik prisiliesdavau prie kamuolio, išgirsdavau tuos garsus, o nuėjus išmesti kamuolį iš užribio, į mane dukart buvo mesti akmenys“, – pasakojo D.Rose`as.

Rungtynių pabaigoje užgauliojimų neapsikentęs futbolininkas spyrė kamuolį į tribūnas ir teisėjas jam parodė raudoną kortelę.

„Nuo 60-os mačo minutės buvau visiškai išmuštas iš pusiausvyros, negalėjau galvoti apie žaidimą, buvau piktas. Po mūsų įvarčio labai džiaugiausi, nes taip galėjau išlieti rungtynių metu susikaupusias emocijas. Po to prie manęs pribėgo serbai ir pradėjo stumdyti, mažiausiai triskart man trenkė. Supykęs spyriau kamuolį į tribūnas – padariau klaidą ir gavau raudoną kortelę“, – apie įvykius aikštėje pasakojo D.Rose`as.

Internete pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose aiškiai girdimi Serbijos aistruolių skanduojami garsai.

Serbai kaltina D.Rose`ą ir rasizmo neįžvelgia

Serbijos futbolo asociacija (FA) išplatino pareiškimą, kuriame neigia bet kokius kaltinimus rasizmu.

„Serbijos FA absoliučiai nepripažįsta jokių kaltinimų rasizmu – to nebuvo nei prieš, nei rungtynių metu. Susistumdymas tarp abiejų komandų žaidėjų vyko be jokių rasizmo apraiškų“, – rašoma pareiškime.

Negana to, Serbijos FA netinkamu elgesiu apkaltino patį D.Rose`a ir pareiškė, kad futbolininkas turėtų būti suspenduotas.

„Kuomet didžioji dalis Anglijos rinktinės žaidėjų džiaugėsi įvarčiu, D.Rose`as pasielgė netinkamai, nesportiškai ir vulgariai stadione buvusių aistruolių atžvilgiu“, – rašome tame pačiame pranešime.

Į ginčą įsikišo britų vyriausybė

Į rungtynėse kilusį incidentą sureagavo ir Didžiosios Britanijos vyriausybė, o premjeras Robertas Cameronas išplatino pranešimą, kuriame reikalauja griežtų priemonių.

„Hugh Robertsonas (Sporto ministras) kreipėsi į UEFA prezidentą, skatindamas jį ištirti įvykius Serbijoje. Mes tikimės, kad bus imtasi griežtų sankcijų, nes tik taip galima kovoti su rasizmu futbole. Kaip rodo praeitis, kol kas bausmės už rasizmą buvo per mažos. Neužtenka, kad po incidentų visi vieni kitiems paspaudžia rankas ir viską užmiršta. Turi būti imamasi reikiamų sankcijų“, – rašoma ministro pirmininko pranešime.

Tam pritarė ir D.Rose`as, kurio teigimu, Serbija „privalo būti diskvalifikuota“.

Juoda serbų praeitis

Serbija jau ne kartą yra turėjusi problemų dėl rasistinių aistruolių išpuolių ir keliamų riaušių. 2011 m. UEFA prezidentas Michelis Platini asmeniškai įspėjo tuometinį Serbijos prezidentą Borisą Tadičių, kad dėl pasikartojančių serbų aistruolių išpuolių jų rinktinė bus pašalinta iš tarptautinių turnyrų.

Atrankoje į 2012 m. Europos čempionatą Serbijos rinktinė turėjo žaisti mačą be žiūrovų prieš Italiją, nes 2010-aisiais serbų aistruoliai sukėlė riaušes Genujoje.

Tose rungtynėse 2010-aisiais Serbijos aistruoliai į aikštę pradėjo mėtyti sprogstamuosius ir padegamuosius užtaisus, išlaužė stadiono apsaugos tvorą.

2009 m. prieš UEFA Europos lygos mačą tarp Belgrado „Partizan“ ir „Toulouse“ ekipų serbų aistruoliai žiauriai sumušė prancūzą. Pernai Serbijos teismas 14 aistruolių už šį nusikaltimą pasiuntė į kalėjimą.

2007 m. Serbijos FA buvo nubausta 16,5 tūkst. svarų bauda dėl netinkamo aistruolių elgesio ir rasistinių išpuolių per jaunimo iki 21-erių metų rinktinės mačą su Anglija.