Prieš atrankos turnyro pradžią Lietuvos rinktinė treniruotėse akcentuos atakų užbaigimą © Eurofootball.lt
Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Csaba Laszlo paskelbė komandos sudėtį artėjančioms 2014 m. FIFA Pasaulio čempionato atrankos rungtynėms su Slovakija ir Graikija.

Lietuviai pradės naują atrankos ciklą rugsėjo 7 dieną Vilniuje, LFF stadione, dvikova su slovakais, o po keturių dienų Pirėjuje žais su graikais.

Vertina realistiškai, bet tikslų nekeičia

Lietuvos rinktinės varžovais Pasaulio čempionato atrankos Europos zonos G grupėje bus Graikijos, Slovakijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Latvijos bei Lichtenšteino komandos.

Pasak Cs. Laszlo, nors šioje grupėje nėra didžiausių futbolo valstybių, nereiktų nuvertinti varžovų: „Vis dėlto grupėje yra tokios neparankios komandos kaip Graikija, Slovakija, Bosnija ir Hercegovina. Graikai vasarą gerai pasirodė Europos čempionate, slovakai pastaruoju metu rodo gerus rezultatus ir prieš pora metų dalyvavo Pasaulio čempionate. Bosniai taip pat turi pasaulinio lygio žaidėjų. Latvija – mūsų kaimynas ir tai visada principinė dvikova. Lichtenšteino, deja, nepavyko įveikti praėjusiame atrankos cikle.“

Trenerio teigimu, savo galimybes vertinti realistiškai, bet dėl to savo tikslų nekeisti: „Viena vertus, turime pripažinti – paskutinius du metus rezultatai buvo nekokie. Kita vertus, būtent todėl privalome nusiteikti pozityviai, siekti atsitiesti ir įrodyti sau bei visiems kitiems, kad esame geresni. Bandysime iškovoti kiek įmanoma daugiau taškų. Mums ypač svarbus startas, nes po to laukia trejos rungtynės išvykoje. Bet kokiu atveju, mano tikslai visoms rungtynėms buvo ir bus – laimėti. Prieš rungtynes komandų šansai yra lygūs.“

Pakviesti abu „Hearts“ žaidėjai

Į rinktinę po pertraukos grįžta jaunimo komandoje žaidęs Arvydas Novikovas. Cs. Laszlo pagyrė ir A.Novikovvo komandos draugą Edinburgo „Hearts“ klube Marių Žaliūką, kuris iki rugpjūčio viduryje vykusios dvikovos su Makedonija praleido kelias rinktinės kontrolines rungtynes.

„Visada sakiau, kad jei gerai žaisi klube – durys į rinktinę atviros. A.Novikovui žaidžia savo komandoje dabar jis gavo šansą rinktinėje. Turiu pagirti ir M.Žaliūką, jis paliko teigiamą įspūdį rungtynėse su Makedonija. Išlaikęs tokį nusiteikimą jis gali tapti vienu rinktinės lyderių“, - vylėsi Cs. Laszlo.

Komandą lipdo aplink branduolį


Pasak Cs. Laszlo, komanda pirmiausia turi turėti branduolį, o prie jo galima jungti tuos žaidėjus, kurie tuo metu yra geriausioje sportinėje formoje ar gali būti naudingi rinktinei žvelgiant į perspektyvą.

„Turime po kelis futbolininkus kiekvienoje pozicijoje, kurie rinktinėje žaidžia jau seniai. Tačiau taip pat kviečiame žaidėjus, kurie yra pakilime, o kuriems nesiseka – nekviečiame. Pavyzdžiui, Linui Pilibaičiui dabar sunkus laikotarpis, jis nežaidžia savo klube. Kitas pavyzdys – Andrius Velička, kuris pastaraisiais metais rinktinėje nefigūravo, bet šiemet su Rusija ir Baltarusija buvo vienas geriausių komandoje, - dėstė rinktinės strategas. - Puolime Tadas Labukas bus mums naudingas artėjančiose rungtynėse dėl savo fizinių ir kovingumo savybių. Suteikiame galimybę ir jaunesniems žaidėjams – tokiems kaip Arvydas Novikovas ar Deivydas Matulevičius. Jie po kelių metų turės pakeisti veteranus.“

Rinktinėje rugsėjį nebus gynėjo Mariaus Stankevičiaus ir saugo Mariaus Papšio. Abu futbolininkai tik neseniai atsigavo po patirtų traumų ir pradėjo treniruotis.

Kontrolinės rungtynės išryškino problemas


Rinktinės vairininko Cs. Laszlo teigimu, šiemet sužaistos penkerios kontrolinės rungtynės padėjo jam ir komandai susipažinti bei išryškinti, kur labiausiai reikia tobulėti.

„Didžiausios problemos – kūrybingumas ir įvarčiai. Nors tai ir nėra naujas dalykas šiai rinktinei. Rungtynėse su Makedonija ginantis ir aikštės viduryje sužaidėme gerai, bet puolant ne. Bet nekaltinu puolėjų – tai visos komandos darbas. Tobulinti žaidimą atakuojant bus viena pagrindinių mūsų užduočių treniruotėse“, - sakė specialistas iš Vengrijos.

Pirmasis rinktinės barjeras - dvikova su Slovakija. Lietuvos futbolininkų strategas jau analizavo būsimą varžovą ir išskyrė šios komandos gerus rezultatus žaidžiant svečiuose.

„Dauguma Slovakijos rinktinės žaidėjų atstovauja užsienio klubams – ir tokiuose klubuose kaip „Liverpool“, „Napoli“, „Zenit“. Slovakai – gerai fiziškai pasirengusi komanda, su aukštais žaidėjais. Jie gerai žaidžia kontratakose, ypač per standartines situacijas. Tai komanda, kuri namuose žaidžia ne itin gerai, bet ypač pavojinga išvykoje – šiemet svečiuose jie įveikė Daniją, Turkiją, anksčiau – Rusiją“, - aiškino treneris.

Lietuvos komanda į treniruočių stovyklą renkasi nuo kitos savaitės Vilniuje. Rugsėjo 7 dieną mūsų šalies futbolininkai LFF stadione priims Slovakijos rinktinę. Rungtynių pradžia – 21 val. 15 min. Abonementus ir bilietus į rungtynes platina BILIETAI.LT.
Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinis sąrašas rungtynėms su Slovakija ir Graikija (2012 m. rugsėjo 7 ir 11 d.)

(Vardas, pavardė, klubas)

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“ FC, Turkija), Ernestas Šetkus (Plovdivo „Botev“, Bulgarija), Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija);

Gynėjai:

Arūnas Klimavičius (FC „Aktobe“, Kazachstanas), Tadas Kijanskas (Kelcų „Korona“, Lenkija), Marius Žaliūkas (Edinburgo „Hearts“, Škotija), Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia“, Lenkija), Valdemar Borovskij (Marijampolės „Sūduva“), Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD „Žalgiris“), Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“);

Saugai:

Deividas Šemberas (Vladikaukazo „Alania“, Rusija), Deividas Česnauskis (FC „Baki“, Azerbaidžanas), Edgaras Česnauskis (FC „Rostov“, Rusija), Ramūnas Radavičius (Vilniaus MFD „Žalgiris“), Mindaugas Panka (Chožuvo „Ruch“, Lenkija), Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal“, Ukraina), Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas), Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts“, Škotija).

Puolėjai:

Tomas Danilevičius (Kastelamarės „Juve Stabia“, Italija), Darvydas Šernas (Lubino „Zagłębie“, Lenkija), Andrius Velička (Suvalano „AZAL“, Azerbaidžanas), Tadas Labukas (Rygos „Skonto“, Latvija), Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija).