Lietuvos futbolo nesėkmių priežastis – fizinis pasirengimas? © Eurofootball.lt
Žinomas lengvosios atletikos ir fizinio sportininkų pasirengimo treneris, LKKA Treniravimo mokslo katedros vedėjas profesorius Aleksas Stanislovaitis teigia, kad Lietuvos futbolo nesėkmių priežastis – fizinis pasirengimas.

„Kiekviena LKL komanda turi atletinio rengimo trenerį. Pasakykite man bent vieną Lietuvos futbolo komandą, kuri tokį turėtų. Aš buvau vienas toks atletinio rengimo futbolo praktikas Kauno „Inkare“ prieš keliolika metų, kai mes du kartus tapome Lietuvos čempionais“, – kalbėjo A. Stanislovaitis.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvos futbolo nesėkmės tiesiogiai susijusios su fiziniu pasirengimu. Tiksliau – su futbolo trenerių nemokėjimu organizuoti futbolininkų pasirengimo.

„Su Lietuvos krepšinio rinktine dirbantis E. Kandratavičius pradėjo nuo rankinio, vėliau dirbo su futbolininkais. Jis tada buvo išvykęs į Amsterdamą ir klausė „Ajax“ trenerio paskaitos. Sužinojo, kad „Ajax“ turi net keturis fizinio rengimo trenerius. Vienas jų atsakingas už jėgą, kitas – už greitį, trečias – už ištvermę. Jie susitinka su vyr. treneriu, priima bendrą strategiją ir rengia žaidėjus. Žino, kad vieniems žaidėjams reikia vienas savybes patobulinti, kitiems – kitas. O mūsų klubams gana vieno, gudresnio už visus specialisto. Todėl tokie mūsų rezultatai.“

Anot A. Stanislovaičio, Ukrainoje fiziniam futbolininkų rengimui skiriama netgi daugiau dėmesio negu specialiajam.

Jis futbolą apibūdino panašiai kaip krepšinį: „Visus trenerius, manančius, kad futbolas yra 90 min. ištvermės pratimas, reikėtų atleisti. Nes varžybų veikla rodo, kad futbolas – 30 proc. galingumo, 20 proc. galingumo ištvermės ir 50 proc. nieko neveikimo. Futbolininkai anksčiau per 90 minučių įveikdavo 6-8 kilometrus. Dabar jau nubėga iki 14 kilometrų. Bet štai pavyzdys: per pusantros valandos Lietuvos ėjimo rekordininkė Kristina Saltanovič, patekusi į pasaulio čempionato finalinį aštuonetą, nueina 20 kilometrų.

Jeigu futbolininkas bėga 30 m per 5 sek., tai su kamuoliu per tiek laiko 30 m neįveiks, bet jei jis be kamuolio bėga 3,8 sek., tai mes galime pasiekti, kad jis su kamuoliu bėgtų per 4 sekundes. Tada jis bus ypač greitas, ypač galingas. Europos čempionate žmonės juda, bėga, Lietuvos čempionate – kaip sulenktomis kojomis vienoje vietoje mina. Ir aš iš karto matau, kad jiems trūksta atletinio pasirengimo.“