Komentaras: Varžybos parodė, kokia universali yra Portugalijos ekipa © Eurofootball.lt
Du skirtingi futbolo stiliai pirmajame ketvirtfinalyje tarp Čekijos ir Portugalijos. Pastarieji visuomet pasižymėjo technišku atakuojančiu futbolu, pirmieji – ilgesniais perdavimais, fizine jėga. Nors portugalai buvo šios dvikovos favoritai, tačiau nuspėti laimėtoją nebuvo taip lengva.

Michalas Bilekas išdėstė komandą 4-2-3-1 schema, o Paulo Bento tradicine 4-3-3. Prieš dvikovą didžiausiu klausimu buvo Cristiano Ronaldo lyderio savybės, ar jis sužais kaip lyderis svarbiose varžybose, ir Portugalijos gebėjimas žaisti „1-u“ numeriu, kai tenka kurti, valdyti, o ne griauti ir kontr-atakuoti. Mirtininkų grupė jiems buvo netgi paranki. Pastarųjų metų pragmatiškas portugalų žaidimas pasižymėjo gera gynyba (mūsų nuomone, jie turi vienus geriausių gynėjų pasaulyje) ir žaibiškais išpuoliais kraštais, kuriuose vėlgi žaidžia puikūs žaidėjai C.Ronaldo, Nani.

Būdami šios poros autsaideriais, čekai išsirikiavo ganėtinai žemai, didelį dėmesį skirdami gynybai, dvigubindami žaidėjų skaičių prieš portugalų krašto puolėjus. Taip jie išvengė pavojingų varžovų reidų, tačiau turėjo atsisakyti savo stipriojo ginklo – išpuolių kraštais, kur žaidžia vieni šio čempionato atradimų Vaclavas Pilaras ir Petras Jiračekas. Atsisakę ilgai trunkančių atakų organizavimo trumpais perdavimais, M.Bileko auklėtiniai rėmėsi ilgais perdavimais į kraštus, o iš jų į baudos aikštelę. Tačiau kaip ir varžybose su Rusija, tokia taktika neturint aukšto puolėjo nepasiteisino.

Vienais geriausių pirmajame kėlinyje buvo čekų krašto gynėjai Theodoras Gebre Selassie bei Davidas Limbersky. Vienas iš jų neutralizavo C.Ronaldo, kitas Nani. Portugalijos kapitonas buvo išstumtas iš savo zonos, perdavinėjo kamuolius nepavojingoje zonoje, nei karto nepataikė į vartus (vienas pavojingas smūgis į virpstą).

P.Bento atliko pakankamai daug taktinių pakeitimų pertraukos metu. Bene svarbiausiu tapo Joao Moutinho pastūmimas į priekį, kiek dešiniau, kur poroje su Nani, jie išmušė D.Limbersky iš gero žaidimo ritmo. C.Ronaldo pasistūmė į vidurį, Fabio Coentrao pradėjo aktyviau žaisti puolime, o pasirodęs galingas puolėjas Hugo Almeida suteikė jėgos „antrąjame aukšte“. Taip portugalai prisitaikė prie žaidimą „vedančiųjų“ vaidmens, daugiau žmonių sukoncentravo prie varžovų vartų, o įkirtimų ir ilgų perdavimų dėka įgavo taip reikalingo įvairiapusiškumo puolime.

Čekai dar labiau atsitraukė, taip ir nepramušę į Rui Patricio saugomus vartus nei karto per šias varžybas! Aišku, galima tikėtis, jog laimėsi ir taip, ypač jeigu turi tokį vartininką kaip Petras Čechas, kuris gali nulemti 11-os metrų baudinių serijos rezultatą. Vis dėlto, po daugelio bandymų, C.Ronaldo pelnė įvartį galva, kai kartu su H.Almeida atsidūrė vartininko aikštelėje šešių čekų apsuptyje.

Varžybos parodė, kokia universali yra Portugalijos ekipa. Nebuvusi tarp favoričių čempionato pradžioje, ji įgauna formą. Svarbiausia, ji moka gintis, greitai pulti. Šiandieniniame futbole, tai gali tapti lemiamu veiksniu „play-off“ tipo turnyre, kai pralaimi ir iškrenti.

Europos futbolo čempionatas 2024 spėlionė