Cs.Laszlo "Euro 2012" simpatijos - anglams, vokiečiams ir olandams © Eurofootball.lt
Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Csaba Laszlo „EURO 2012" neturi vienos mėgstamos komandos neturi ir serga už gražų futbolą, tačiau pripažįsta, jog labiausiai simpatizuoja Anglijos, Vokietijos ir Olandijos rinktinėms. Tarp Senojo žemyno pirmenybių dalyvių yra ir vienas Cs. Laszlo buvęs auklėtinis bei pažįstamas treneris.

Favoritai išliko nuo vaikystės

Cs. Laszlo teigė, kad nėra aktyvus vienos komandos gerbėjas ir labiausiai džiaugiasi geru futbolu, tačiau atskleidė, kad nuo vaikystės simpatizavo anglų komandoms.

„Mėgstamos komandos buvo „Nottingham Forest", „Derby County" , taip pat „Manchester United" su George'u Best ir, „Liverpool". Turėjau Tony Woodcock'o devinto numerio marškinėlius. Vengrijoje visi mėgo „Barcelona" ar Madrido „Real" su Ferencu Puškašu, o man patiko angliškas futbolas. Jie visada žaisdavo garbingai", - sakė 48 metų futbolo treneris.

Jam buvo sunku pasirinkti ir už ką sirgti Vokietijos bei Olandijos dvikovoje. „Simpatijos už abi komandas pasidalino vienodai. Nuo seno patiko vokiečiai, nes jie niekada nepasiduodavo. Be to, vokiečių futbolas man daug padėjo, - teigė šios šalies pilietybę turintis strategas - Vienas mėgstamiausių žaidėjų man buvo olandas Johanas Neeskensas, kuris buvo legendinio Johano Cruyffo partneris. Pasaulio čempionatas Argentinoje, kai olandai žaidė finale, sukelia malonius prisiminimus. Olandijoje turiu ir nemažai draugų."

Treniravo Lenkijos saugą

Simpatijų nemažai šalių apkeliavusiam futbolo treneriui iš Vengrijos sukelia ir senos pažintys. Cs. Laszlo teigė asmeniškai pažįstantis anglų strategą Roy'ų Hodgsoną: „Jis ilgai keliavo po pasaulį, kol galų gale buvo pripažintas ir Anglijoje. Tai yra tikras džentelmenas ir geras žmogus. Linkiu jam sėkmės."

Vieną Europos čempionato dalyvį Cs. Laszlo praeityje treniravo pats. Tai Lenkijos rinktinės saugas Eugeniušas Polanskis. „Jis buvo mano treniruojamos Mönchengladbacho „Borussia" jaunimo komandos kapitonas U-17 ir U-18 amžiaus grupėse. Pažįstu jo tėvą ir motiną. Džiaugiuosi, kad jis turi galimybę žaisti Europos čempionate. Iš pradžių jis žaidė vokiečių jaunimo rinktinėje, o dabar atstovauja Lenkijai."

Trenerio auklėtiniu buvo ir praėjusiame Pasaulio čempionate žaidęs Vokietijos rinktinės saugas Marcellis Jansenas, tačiau pastaraisiais metais šio žaidėjo progresą pristabdė traumos ir jis nepateko į sudėtį Europos pirmenybėms.

Analizuoja čempionato tendencijas

Lietuvos rinktinės vairininkui Europos čempionato rungtynių stebėjimas suteikia naujų idėjų ir taip pat pasitikėjimo, kad savo darbe eina teisingu keliu.

„Daugiausiai įvarčių krenta praradus kamuolį aikštės viduryje, po greito perdavimo iš gilumos ir tikslaus smūgio baudos aikštelėje. Būtent taip įvarčius mano matytose rungtynėse su čekais mušė graikai, panašūs buvo ir vokiečių įvarčiai olandams. Komandos žaidžia iš gilumos - kaip darė ir Čempionų lygos laimėtojas „Chelsea". Tokiu atveju svarbu individualybės, inovacijos. Tokie žaidėjai kaip Mesutas Ozilas ar Bastianas Schweinsteigeris turi akį „žudikiškam" perdavimui, - sakė Cs. Laszlo.

Pasak stratego, šiame čempionate favoritų vaidmenį jis priskirtų Vokietijai, bet nenurašo ir čempionų titulą ginančios Ispanijos.

„Jie žaidžia labai disciplinuotai. Vokiečių komandinė dvasia i ilgo turnyro metupaprasta tik stiprėja. Pirmose rungtynėse vokiečiai žaidė silpnokai, tačiau antrose jau geriau. Manau, kad Vokietija gali eiti labai toli, - svarstė Cs. Laszlo - Nesuprantu, kodėl Ispanija žaidė be tikrų puolėjų. Į aikštę išėjus Fernando Torresui iš karto atsirado aštrumas priekyje. Manau, kad jei ispanai pradės žaisti su tikru puolėju, jie gali tapti čempionais. Tai žaidėjai, kurie turi pergalių mentalitetą ir žino ką reiškia laimėti čempionatus."

Treneris pripažino, kad jau nepuoselėja vilčių, jog gali išsigelbėti Olandija, o Anglijai ir Prancūzijos rungtynėmis buvo nusivylęs. „Paskutines 15 minučių abi komandos buvo patenkintos lygiosiomis ir dėl to buvau nusivylęs. Nemanau, kad anglai gali daug pasiekti. Dėl diskvalifikacijos nežaidžiant Wayne'ui Rooney Anglijai trūksta lyderių, žinomų veidų. Didžiausia problema, kad anglų klubuose nėra pakankamai anglų. Šios šalies futbole yra daug pinigų, tačiau tai žlugdo nacionalinę komandą."

Šią savaitę rungtynes Vroclave tarp būsimos lietuvių varžovės Pasaulio čempionato atrankos varžybose Graikijos ir Čekijos stebėjęs strategas buvo sužavėtas futbolo renginiu. „Komplimentai organizatoriams už gerai suorganizuotą futbolo šventę. Vroclave yra puikus stadionas, o tarp graikų ir čekų aistruolių nemačiau jokio priešiškumo."