Danijos žiniasklaida tiki savo rinktine, Nyderlandų prarado viltis, vokiečių – triumfuoja © Eurofootball.lt
Ką šįryt savo šalies laikraščiuose išvydo vakarykščiai didvyriai vokiečiai ir pralaimėtojai olandai bei danai?

Vieno iš populiariausių Danijos dienraščių „Jyllands-Posten“ antraštė skelbia: „Danija pralaimėjo po nuostabios kovos“. Danijos futbolininkai neturi, dėl ko slėptis. Po rungtynių prieš Portugaliją, kurioje du Nicklo Bendtnerio įvarčiai padėjo išlyginti rezultatą 2:2, tačiau galiausiai triumfavo Portugalija, danai padarė, ką galėjo.

„Kokia drama. Danijos futbolininkai rungtynes pavertė pasakiška sugrįžimo istorija, nors iš pradžių viskas atrodė prarasta. Šansas patekti į ketvirtfinalį išlieka“, – savo komanda tiki Danijos spauda.

Dienraštis drąsiai Nicklą Bendtnerį vadina rungtynių didvyriu ir apgailestauja, kad po tokio puikaus danų šturmo „pasirodė Valera“. Futbolininkas, kuris įmušė Portugalijai lemiamą įvartį ir atėmė danų viltis.

Nors danai supranta, kad paskutinėse grupės rungtynėse jų laukia vokiečiai, jie nesiruošia pasiduoti ir skelbia, kad „liko sužaisti 90 minučių ir tada pažiūrėsime“.

Visiškai kitokios nuotaikos po pralaimėjimo vyrauja Nyderlanduose. Vieni iš čempionato favoritų dar turi vilčių patekti į ketvirtfinalį, tačiau ne viskas priklauso nuo jų. Jiems reikia laimėti prieš Portugaliją dviejų įvarčių skirtumu, o kovingieji danai turi nusileisti Vokietijai.

Ne visi tiki, kad toks scenarijus dar įmanomas. Tiksliau, naujienų svetainė „Nu.nl“ pripažįsta, kad „šansai maži“. Tai pasako ir dienraščių antraštės „O ne, o ne, Oranje...“ ir „Pirmieji fanai grįžta namo“.

Niekam ne paslaptis, kad ši Nyderlandų rinktinė nepasidalina vietos aikštėje. Per daug žvaigždžių, kai tik vienuolika žaidėjų gali visą laiką būti aikštėje. „Telegraaf. nl.“ kritikuoja trenerio Berto Van Marwijko sprendimą į aikštę leisti tą pačią sudėtį, kuri pralaimėjo Danijai. Nuo suolo vakarykštėse rungtynėse buvo išleisti Rafaelis van der Vaartas ir Klaasas Jan Huntelaaras, tačiau, Wesley Sneijderio nuomone, jie turėtų patekti į startinę sudėtį.

Skelbiama, kad čempionatą apleido ir pirmieji olandų sirgaliai. Savo pasirinkimą jie aiškino paprastai: „Beviltiška laukti rungtynių su Portugalija. Taip, liko teorinė galimybė išsigelbėti, bet aš ja nebetikiu.“

Danijos ir Nyderlandų pralaimėjimai skirtingi, tačiau vokiečių triumfas vienareikšmiškas. Vienas populiariausių Vokietijos dienraščių „Deutche Welle“ džiaugiasi, kad „vokiečiai pagaliau pademonstravo savo pretenzijas į titulą“.

„Nepaisant olandų pastangų, 24-ąją minutę, po Mario Gomezo įvarčio, vokiečiai juos sukapojo į gabalus“, – žurnalistai negailėjo pompastikos savo pergalei nušviesti.

„Spiegel.de“ taip pat poetiškai vainikavo Mario Gomezą Vokietijos didvyriu: „Buvo beveik vidurnaktis karštame Charkove, kai Mario Gomezas leido žiūrovams kaip įprastai žvilgtelti į jo pergalingą sielą.“

Prieš šias rungtynes Vokietijoje rinktinė buvo kritikuojama dėl ne itin gražių rungtynių su Portugalija, tačiau vakar futbolininkai užčiaupė visus kritikus.