Euro 2012. C grupės apžvalga (FOTO) © Eurofootball.lt
Iki Europos čempionato finalinio etapo Lenkijoje ir Ukrainoje pradžios teliko vos kelios dienos, tad "EuroFootball.lt", remdamasis BBC ir kitų ekspertų įžvalgomis, pristato visas dalyvausiančias komandas.

Šį kartą Jūsų dėmesiui - C grupė, kurioje varžysis Kroatija, Airija, Italija ir Ispanija.


C grupė:

Tvarkaraštis:

2012/06/10
19:00 Ispanija - Italija
21:45 Airija - Kroatija

2012/06/14
19:00 Italija - Kroatija
21:45 Airija - Ispanija

2012/06/18
21:45 Kroatija - Ispanija
21:45 Italija - Airija

Kroatija

Kaip jie rungtyniauja?

Kroatams nepavyksta rasti tinkamos pamainos broliams Robertui ir Niko Kovačams, kurie buvo geriausi žaidėjai ir dvasiniai lyderiai. Taip pat trūksta patikimų futbolininkų gynybos grandyje, nes Josipas Šimuničius dažnai kamuojamas traumų ir jam vis sunkiau pasiekti tinkamą sportinę formą.

Tai reiškia, kad daugiau atsakomybės ant savo pečių privalės nešti saugas Luka Modričius, kuris kroatų gretose neabejotinai diktuos rungtynių ritmą.



Tačiau 26 metų futbolininkas nepasižymi rezultatyviu žaidimu, todėl išlieka dvejonės, ar komandos draugams užteks meistriškumo jo sukurtas progas paversti įvarčiais.

Galima startinė sudėtis:

Išsidėstymas 4-4-2. Stipe Pletikosa; Vedran Corluka, Gordon Schildenfeld, Josip Simunič, Ivan Strinič; Darijo Srna, Tomislav Dujmovič, Luka Modrič, Niko Kranjčar; Mario Mandžukič, Eduardo.

Žvaigždė

Mažiau futbolu besidomintis sirgalius, paklaustas apie kroatus, veikiausiai ištartų vienintelio Luka Modričiaus pavardę. Neabejotinai vienas geriausių "Premier" lygos saugų, vienas geriausių žaidėjų visoje planetoje. Praeitą vasarą Londono "Tottenham" turėjo sutelkti visas jėgas, kad talentingojo futbolininko nepersiviliotų "Chelsea" ekipa ir, regis, neapsiriko - L.Modričius vėl buvo klubo lyderis ir ekipos draugams kūrė vieną progą po kitos.

Į Angliją 173 cm ūgio saugas persikėlė 2008 metais ir vėliau vykusio Europos čempionato metu buvo išrinktas į simbolinę turnyro komandą. Tiesa, ketvirtfinalio mačo 11 metrų baudinių serijoje L.Modričiui nepavyko nuginkluoti Rustu Recbero ir į sekantį etapą pateko turkai.

Treneris

Gitaros virtuozas ir turintis teisininko išsilavinimą, laisvai vokiškai, itališkai ir angliškai kalbantis Slavenas Biličius nėra eilinis futbolo specialistas.

Rinktinę perėmęs 2006 metais, strategas iškėlė ją į FIFA reitingo aukštumas - kroatai dažni svečiai tarp dešimties pajėgiausių pasaulio nacionalinių komandų.

Tiesa, išgarsėjęs S.Biličius, atrodo, į antrąjį planą nustūmė savo žodžius, kad darbas rinktinėje yra "pareiga" ir "meilė" - pagal "Premier" lygos standartus menkai apmokamas treneris jau pareiškė, kad po čempionato jis atsistatydins ir stos už Maskvos "Lokomotiv" komandos vairo.

Europos pirmenybėse bus vos du treneriai, savo poste esantys ilgiau nei kroatas - Danijos ekipai vadovaujantis Mortenas Olsenas ir Vokietijos vairininkas Joachimas Lowas.

Europos čempionatų istorija

Vos 1991 metais nepriklausomybę atgavusi šalis gali pasigirti praleidusi tik vienintelį Europos čempionatą (2000 m. Olandijoje ir Belgijoje), taip pat - pasiektu ketvirtfinalio etapu 1996 ir 2008 metais.

Airija

Kaip jie rungtyniauja?

Čempionatą airiai pradės kupini optimizmo - jiems pavyko pralaužti ledus ir po 24 metų pertraukos vėl prasibrauti tarp stipriausių Senojo žemyno komandų. Rinktinės gretose netrūksta patyrusių žaidėjų - stebuklus galintis demonstruoti vartininkas Shay'us Givenas ir vidurio gynėjas Richardas Dunne, kamuolio virtuozai saugai Aidenas McGeady ir Damienas Duffas, kurie mėgsta keistis kraštais ir bandys draskyti varžovų gynybinius įtvirtinimus.

Puolimo smaigalyje - Robbie Keane'as ir Kevine'as Doyle'as. Taip pat nereikėtų pamiršti "Sunderland" saugo Jameso McCleano, kuris jau spėjo pagarsėti "Premier" lygoje.

Galima startinė sudėtis:

Išsidėstymas 4-4-1-1. Shay Given; John O'Shea, Richard Dunne, Sean St Ledger, Stephen Ward; Aiden McGeady, Glenn Whelan, Keith Andrews, Damien Duff; Robbie Keane; Kevin Doyle.



Žvaigždė

Robbie Keane'as buvo pagrindinis airių snaiperis 2002 metų pasaulio čempionate - paskutiniame garsiame turnyre, kuriame dalyvavo "žalieji berniukai".

Europos čempionato atrankos varžybose 31 metų puolėjas pasižymėjo 7 kartus, nepaisant fakto, kad ši rinktinė retai sukurdavo šimtaprocentines progas pelnyti įvartį. Nėra jokių abejonių, kad virš 50 kartų Airijos gretose taikliai smūgiavęs R.Keane'as privers braškėti varžovų gynybos linijas.

Praėjusį rugpjūtį veteranas persikėlė už Atlanto ir apsivilko Los Andželo "Galaxy" marškinėlius, tačiau pagarsėjo tik pelnytu įvarčiu MLS taurės finale. Žaidėjų perėjimo lango metu žiemą buvo paskolintas Birmingemo "Aston Villa" komandai.

Treneris

Giovanni Trapattoni taktiką galima kritikuoti, tačiau ji duoda rezultatus. Galbūt airiams pavyks nustebinti Europą ir pakartoti 2004 metų graikų sėkmę?

Tiesa, futbolo ilgaamžis negali pasigirti sėkme finaliniuose turnyruose - 2002 metais jo treniruota Italijos rinktinė pasaulio čempionate skandalingai pralaimėjo Pietų Korėjos atstovams, o 2004 metais "mėlyniesiems" Europos čempionate neužteko 5 taškų, kad perkoptų grupės barjerą.

73 metų treneris karjerą pradėjo prieš 37 metus, kai dar nebuvo gimęs nei vienas airių nacionalinės komandos žaidėjas.

G.Trapattoni, neseniai su Airija pratęsusio sutartį iki 2014 metų, autoritetą sustiprina įrašai CV - vadovavimas "Milan", "Juventus", "Inter", Miuncheno "Bayern" ir "Benfica" klubams.

Europos čempionatų istorija

Vienintelį kartą airiai Europos čempionate dalyvavo 1988 metais, tačiau jame kalnų nuversti nepavyko - grupėje iškovojo 4 taškus ir į sekantį etapą nepateko.

Italija

Kaip jie rungtyniauja?

Italijos žaidimo stilius pasikeitė ir tai - trenerio Cesare Prandelli nuopelnas. Nepaisant fakto, kad "Squadra Azzurra" gynyba atrankos varžybose buvo geriausia, tačiau italai nusprendė nebetęsti catenaccio tradicijų ir atsisakyti kontraatakomis paremto futbolo.

Keturiskart pasaulio čempionai stengiasi perimti mačo kontrolę, kontroliuoti aikštės vidurį ir nepasitenkinti vos vienu pelnytu įvarčiu. Italų tikslas - pademonstruoti savo jėgą ir įtikinimai nugalėti varžovus.

Galima startinė sudėtis:

Išsidėstymas 4-3-1-2. Gigi Buffon; Christian Maggio, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Federico Balzaretti; Claudio Marchisio, Andrea Pirlo, Daniele De Rossi; Antonio Cassano; Mario Balotelli, Antonio Di Natale.



Žvaigždė

Aikštingasis puolėjas Antonio Cassano buvo ignoruojamas trenerio Marcello Lippi, tačiau atsiskleidė italams vadovaujant Cesare Prandelli.

"Milan" ekipoje jis kiek pakeitė rolę ir atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų, bet šis dėsnis negalioja "mėlynųjų" rinktinėje - atrankos varžybose 29 metų A.Cassano sugebėjo šešis kartus nuliūdinti priešininkų vartininkus.

Tiesa, žaidėjo svajonė dalyvauti jau trečiame Europos čempionate vos nesudužo, kai jam dėl širdies problemų buvo atlikta operacija. Tačiau Cassano sugebėjo jau sausio mėnesį pradėti treniruotis, o balandį sugrįžo į futbolo aikštelę.

Nors Antonio karjeros kelias "Bari", "Roma", "Real" ir "Sampdoria" ekipose nusėtas skandalais, tačiau tai negąsdina C.Prandelli, kuris pareiškė, kad "puolėjo entuziazmas yra užkrečiamas ir reikėtų daugiau tokių futbolininkų".

Treneris

C.Prandelli penkis metus sėkmingai vadovavo "Fiorentina" ekipai ir Italijos rinktinėje pakeitė Marcello Lippi, kuris 2010 metų pasaulio čempionate patyrė fiasko.

54 metų futbolo specialistas sugebėjo "atgaivinti" ne tik A.Cassano, tačiau bando įlieti ir naujos kartos atstovus - Riccardo Montolivo ir Sebastiano Giovinco.

C.Prandelli komandoje stengiasi kurti teigiamą atmosferą ir nekonfliktuoti su žiniasklaida, kuri po 2010 m. fiasko buvo pasirengusi sudraskyti rinktinę į skutelius. Pastaroji net pakrikštijo tautiečių komandą "Italijos šypsenos".

Europos čempionatų istorija

Pasaulinėje arenoje - spindinti šlovė, Europos čempionatuose - kuklūs rezultatai.

Keturiskart pasaulio čempionai ir vos vienintelį sykį 1968 metais iškovoti Senojo žemyno aukso medaliai.

2000 metais italai buvo arti tikslo, tačiau pratęsimo metu auksinis prancūzo Davido Trezeguet įvartis nubraukė visas Dino Zoffo auklėtinių viltis.

Ispanija

Kaip jie rungtyniauja?

Vicente del Bosque bandys pasinaudoti sėkminga 2010 m. patirtimi ir įlieti šviežio kraujo - kelis pergalėmis nepasisotinusius jaunus žaidėjus, kurie ateityje gali pakeisti dabartinius tautos didvyrius.

Sergio Ramosas gynyboje veikiausiai pakeis traumą patyrusį Carlesą Puyolį, tiesa, šioje pozicijoje gali žaisti ir "Bilbao" atstovas Javi Martinezas.

Galima startinė sudėtis:

Išsidėstymas 4-3-2-1. Iker Casillas; Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Gerard Piqué, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xabi Alonso; Xavi, Andrés Iniesta, David Silva; Fernando Llorente.

Žvaigždė

Ispanijos gretose - daugybė pasaulinio garso pavardžių. Tačiau jei reikėtų rinktis - mažiausiai diskusijų sukeltų Xavi paminėjimas. "Barcelona" saugas stebuklais aikštės viduryje kelia tiek klubo, tiek rinktinės žaidėjų naudingumą ir bene vienintelis visoje planetoje sugeba atlikti tokius preciziškai tikslius perdavimus. Minutė po minutės, mačas po mačo, metai po metų. Xavi toliau dominuoja futbolo pasaulyje.



2008 metais saugas buvo pripažintas geriausiu Europos čempionato futbolininku, kai jo perdavimų tikslumas siekė net 89 procentus, taip pat nepamirštant auksinio momento finale.

32 metų saugas tempo nesumažino ir po dviejų metų Pietų Afrikoje, kai jis atlikdavo perdavimą kas 57 sekundes.

Treneris

Kuklus futbolo specialistas Vicente del Bosque iš Salamankos išgarsėjo vadovaudamas Madrido "Real" ekipai, kai karališkasis klubas 2000, 2002 m. triumfavo UEFA Čempionų lygoje, o 2001, 2003 m. - ir Ispanijos pirmenybėse.

2008 metais treneris Ispanijos vairininko poste pakeitė Luisą Aragonesą ir iš karto startavo 13 pergalių iš eilės.

Neseniai V.del Bosque su šalies federacija pasirašė naują sutartį.

Europos čempionatų istorija

Dukart Europos čempionai (1964 ir 2008 m.) bei sykį sidabro medalių savininkai (1984 m.). Tamsiausi periodai - 1968-1976 m. ir 1992 metai, kai Ispanija net nepatekdavo tarp geriausių Europos nacionalinių komandų.

Subjektyvi prognozė:


1. Ispanija
2. Kroatija
3. Italija
4. Airija