Likimo skriaustas, bet nepalaužtas Andrejus Aršavinas © Eurofootball.lt
Rusijos rinktinės kapitonas, su Sankt Peterburo „Zenit“ laimėjęs beveik visus įmanomus titulus, brangiausias Londono „Arsenal“ įsigytas futbolininkas. Visi šie nuopelnai ir pasiekimai tenka atakuojančiam saugui Andrejui Aršavinui, tačiau gegužės 29 dieną 31- ąjį gimtadienį švenčiančio žaidėjo karjeros ir gyvenimo vingiai ne visada išvengė duobių.

Futbolininkas gimė Sankt Peterburge ir augo futbolininko mėgėjo šeimoje. Mažametis Andrejus pateko į eismo įvykį, kuriame jį partrenkė mašina ir jis tik per plauką išvengė mirties. Likimas A. Aršavinui nebuvo gailestingas ir vėliau. Sulaukęs 12-os jis sužinojo, kad jo tėvai skiriasi.. Būsimam futbolininkui mamos bute tekdavo miegoti ant grindų, o jo profesionalia karjera tikėjo tik jo tėvas.

A. Aršavinas įstojo į „Zenit“ futbolo akademiją ir visą dėmesį skyrė treniruotėms. Jis pats prisipažįsta, kad mokykloje nebuvo geriausias vaikas ir mokytojai su juo turėdavo problemų. Sykį jis suplėšė dienyną ir vos išvengė išmetimo. Visgi „laukinis vaikas“ sugebėjo nusiraminti, baigė mokyklą, o vėliau ir drabužių dizaino studijas.

Aukščiausioje Rusijos futbolo lygoje jis debiutavo 19-os. 2000-aisias A. Aršavinas pradėjo ginti gimtojo miesto „Zenit“ komandos garbę ir jos marškinėlių nenusivilko iki pat 2008 metų. Per tą laikotarpį jis varžovus baudė 76 kartus, 107 kartus įvarčiai buvo pelnyti po jo perdavimų. Savo laimėjimų kolekciją rusas pildė Rusijos čempionato ir taurės nugalėtojų, UEFA Europos taurės ir super taurės trofėjais. Individualių įvertinimų kraitis taip pat gausus – daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekančio futbolininko titulai Rusijoje, Europos čempionate, taip pat apdovanojimai Anglijoje į kurią saugas persikėlė 2008 metais. Rusas papildė Londono „Arsenal“ sudėtį.

Anglijoje rusas turėjo tenkintis nuo atsarginių suolo kylančio žaidėjo vaidmeniu, tačiau ir tai jam nesutrukdė pelnyti svarbius įvarčius ir sėkmingai skirstyti kamuolius komandos draugams. Jis nekartą buvo renkamas geriausiu mačo žaidėjų, keletą kartų jis buvo išrinktas ir geriausiu mėnesio futbolininku. 2009-aisiais A. Aršaviną paskelbė naudingiausiu „Premier“ lygos žaidėju. Per 98 rungtynes „kanonieriams“ jis pelnė 23 įvarčius. 2012 metais Londono klubas saugą paskolino „Zenit“ komandai. Teigiama, kad to norėjo pats futbolininkas. Šiam sprendimui įtakos turėjo artėjantis Europos čempionatas ir pasiruošimo etapas.

Rusijos rinktinės sudėtyje A. Aršavinas debiutavo 2002-aiais. Visgi tų metų pasaulio ir 2004 metų Europos čempionatuose jis dar nedalyvavo. Vėliau per 58-ias rungtynes 17 įvarčių pelnęs saugas tapo vienu svarbiausių nacionalinės komandos žaidėjų. 2008 metų Senojo žemyno pirmenybėse Austrijoje ir Šveicarijoje futbolininkas startavo tik nuo trečiųjų grupės rungtynių, nes prieš tai buvo diskvalifikuotas. Nepaisant to, paskutinėse rungtynėse jis nuginklavo Švedijos vartininką ir padėjo rusams žengti į kitą etapą.

Įspūdingą žaidimą jis pademonstravo ir ketvirtfinalyje. Prieš Olandijos rinktinę laimėjusiems rusams jis pelnė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą. Deja pusfnalyje Ispanijos futbolininkų palaužti nepavyko. 2010-aisias pasaulio čempionato atrankos cikle A. Aršavinas pelnė tris įvarčius, tačiau jo pastangų neužteko. Į Pietų Afrikos Respubliką rusai neišvyko pralaimėję slovėnams.