Sezono apžvalga: Ispanijos čempionatas (VIDEO) © Eurofootball.lt
Ką tik pasibaigęs Ispanijos futbolo čempionato sezonas dar sykį patvirtino, kad šalyje akivaizdžiai dominuoja du klubai: Madrido "Real" ir "Barcelona", džiuginę aistruolius įspūdingais rekordais.

Šį sykį didesnė sėkmė lydėjo "Real", kuris po kelerių metų pertraukos įveikė katalonus ir iškovojo čempionų titulą. Be to, "Barcelona" naująjį sezoną pasitiks pasikeitusi: iš vyriausiojo trenerio pareigų pasitraukė Pepas Guardiola.

Pateikiame "UEFA.com" pastebėjimus apie sezono eigą.

Čempionas: Madrido "Real"

Sezono pradžioje abu favoritai prarado taškų, bet galiausiai įsibegėjo ir ėmė skinti pergales. Kurį laiką pirmavo "Real", bet kluptelėjimai mačuose su Bilbao "Athletic" ir "Getafe", taip pat pralaimėjimas namie "Real" vienuolikei gruodį paliko Jose Mourinho auklėtinius už "Barcelona" nugaros dėl geresnio įvarčių santykio.

Tačiau jau netrukus "Real" vėl pirmavo, mat laimėjo atidėtą mačą, o vėliau išvengė didelių duobių ir praktiškai užsitikrino titulą balandžio mėnesį 2-1 įveikdami "Barcelona" komandą jos pačios aikštėje.

Taurės finalas: Bilbao "Athletic" 0 - 3 "Barcelona"

Tai buvo paskutinysis Guardiolos mačas prie "Barcelona" vairo, pasibaigęs 26-uoju triumfu šalies taurės turnyre. "Blaugrana" jau pirmajame kėlinyje nokautavo varžovus, tad po pertraukos sutvarkė formalumus ir iškovojo 14-ąjį trofėjų nuo 2008 metų, kai darbo ėmesi Guardiola.

Vietos Europos taurių turnyruose:

Čempionų lygos grupių etapas: "Real", "Barcelona", "Valencia"

Atranka į Čempionų lygą: "Malaga"

UEFA Europos lygos grupių etapas: Madrido "Atletico"

"Levante", Bilbao "Athletic" - laukiama UEFA Europos lygos patvirtinimo.

Iškrito iš lygos: Santandero "Racing", Chichono "Sporting", "Villarreal"

Į lygą pakilo: La Korunjos "Deportivo", kiti realiausi pretendentai: Vigo "Celta", "Valladolid", "Hercules", "Alcorcon", "Cordoba"

Sezono žaidėjas: Cristiano Ronaldo ("Real")

2010-2011 metų sezono pabaigoje C.Ronaldo pripažino, kad bus sunku pagerinti tuomet pasiektą rekordą - 40 įvarčių per sezoną. Tačiau tai pavyko padaryti šįmet: per 38 mačus varžovų vartininkai buvo nuginkluoti net 46 kartus.

Nors Lionelis Messi įmušė dar keturiais įvarčiais daugiau, nėra jokių abejonių, kad portugalas buvo pagrindinis "Real" triumfo kalvis. Net 20 sykių puolėjas įmušė pirmąjį komandos įvartį, o keturiskart - išlygino rezultatą pirmaujant oponentams. 73 minutę jo tikslus smūgis "Camp Nou" stadione nokautavo "Barcelona" komandą ir iš esmės užtikrino pirmą vietą čempionate.

Perspektyva: Oscaras de Marcosas ("Athletic")

2009 metais iš "Deportivo Alaves" įsigytas futbolininkas iš pradžių neįsitvirtino pagrindinėje sudėtyje, tačiau sužibėjo komandai vadovaujant Marcelo Bielsai. Šio specialisto naudojama energinga, varžovus nuolatos spaudžianti taktika buvo viena žavingiausių šiame sezone, ir puikiai tiko saugui Marcosui. Techniškas ir portingas futbolininkas per 34 mačus įmušė keturis įvarčius.

Staigmena: "Levante"

Vieną mažiausių biudžetų lygoje turėjęs klubas kelio į pergales ieškojo pasitelkdamas veteranus bei jaunus, mažai žinomus futbolininkus. Manyta, kad ekipa kovos dėl išlikimo, tačiau su treneriu Juanu Ignacio Martinezu ir 36 metų veteranu kapitonu Sergio Ballesterosu priešakyje "Levante" įveikė "Real" ir net kurį laiką pirmavo turnyrinėje lentelėje. Sezonas baigtas šeštoje vietoje, tad iškovotas kelialapis į UEFA Europos lygą - pirmą kartą klubo istorijoje.

Rezultatyviausias žaidėjas: Messi ("Barcelona") - 50 įvarčių

Skaičius: 50

Nors "Real" pasiekė lygos rekordus ir įmušė 121 įvartį bei iškovojo 100 taškų, sunku pamiršti Messi, kurio įvarčių statistika - daugiau nei įspūdinga.

73 Messi įvarčiai šiame sezone visuose turnyruose:

Citata: Jose Mourinho

"Nebuvo lengva laimėti čempionatus Portugalijoje, Anglijoje ir Italijoje, tačiau Ispanijoje buvo sudėtingiausia. Todėl tikrai yra ką švęsti. Nuo šiol tęsiasi darbas, nes kitas sezonas bus ne ką mažiau sunkus."

Simbolinė vienuolikė:

Iker Casillas ("Real"); Dani Alves ("Barcelona"), Sergio Ramos ("Real"), Carles Puyol ("Barcelona"), Jordi Alba ("Valencia"); Mesut Ozil ("Real"), Santi Cazorla ("Malaga"), Xavi ("Barcelona"); Cristiano Ronaldo ("Real"), Lionel Messi ("Barcelona"), Falcao ("Atletico")

Turnyrinė lentelė

[table=3][/table]