Komentaras: mėlynųjų svajonės išsipildė Miunchene (FOTO) © Eurofootball.lt
Londono „Chelsea“ veteranų svajonės išsipildė. Ko nepavyko padaryti prieš ketverius metus Maskvoje, pavyko pasiekti Miunchene. Mėlynųjų trofėjų kolekciją pagaliau papildys taip ilgai siektas Čempionų lygos trofėjus. Londono ekipos vardo ant Čempionų lygos nugalėtojams teikiamos taurės dar nebuvo. Ne paslaptis, kad būtent to taip troško šimtus milijonų eurų į klubą investavęs rusas Romanas Abramovičius.



Tuo tarpu Miunchenas skendi ašarose. 2010 metais bavarai Madride pralaimėjo UEFA Čempionų lygos finalą Milano „Inter“ vienuolikei. Šeštadienį išleistas puikus šansas triumfuoti savų žiūrovų akivaizdoje. Išleistas apmaudžiai – Miuncheno ekipa žaidybine prasme atrodė tikrai pranašesnė ir neišnaudojo ne vienos puikios progos, ką jau kalbėti apie vėjais paleistą auksinį Arjeno Robbeno šansą pasižymėti nuo 11 metrų žymės. Miuncheno ekipa nepasinaudojo galimybe iškovoti penktą Čempionų lygos trofėjų ir pagal šį rodiklį pasivyti „Liverpool“ klubą.

Rungtynių herojus


Neabejotinai juo tenka pripažinti Londono ekipos vartininką Petrą Čechą, kuris ne tik pranoko savo kolegą Manuelį Neuerį baudinių serijoje, tačiau ir pratęsimo metu atrėmė A. Robbeno 11 metrų baudinį.

Į didvyrių gretas neabejotinai reikia įrašyti ir Dramblio Kaulo Kranto puolėją Didier Drogba, kurio puikus smūgis galva leido Londono ekipa išplėšti pratęsimą. Didier savo žaidimu pastaruoju metu tikrai įrodinėja R. Abramovičiui, kad „Chelsea“ ekipai jis yra reikalingas ir ateinančiame sezone.



Mačo nusivylimas

Juo būtų galima laikyti tą patį A. Robbeną, kuris komandą panašioje situacijoje paveda jau ne pirmą kartą. Prieš kiek daugiau nei mėnesį olandas Vokietijos čempionato principinėse varžybose su Dortmundo „Borussia“ mačo pabaigoje taip pat nesugebėjo realizuoti baudinio. Tas rungtynes „Bayern“ pralaimėjo rezultatu 0:1 ir praktiškai prarado galimybes kovoti dėl Vokietijos čempionų titulo.

Tačiau labiausiai nuvylusiu žaidėju veikiausiai reikėtų laikyti kitą bavarų žvaigždę Mario Gomezą. 12 įvarčių iki tol pelnęs puolėjas atrodė itin blankiai ir nesugebėjo realizuoti kelių gerų progų. Jei prieš rungtynes buvo akcentuojama, kad „Chelsea“ sėkmė didele dalimi priklauso nuo to, ar jiems pavyks iš žaidimo išjungti M. Gomezą, tai jau po mačo galime konstatuoti, kad Davidas Luizas ir Gary Cahillas savo užduotį įvykdė.

Su bičiuliais net juokavome, kad Londono futbolininkai veikiausiai stebėjo Pasaulio ledo ritulio čempionatą ir iš ten rungtyniavusių gynėjų mokėsi kamuolio blokavimo gudrybių. Juokas juokais, tačiau kamuoliui rasti kelią „Chelsea“ vartų link buvo itin sunku – dažniausiai jo kelyje pasipainiodavo Londono ekipos žaidėjas ir taip neutralizuodavo pavojų.

20:1

To nepasakysi apie Miuncheno gynėjus, kuriems buvo keliama panaši užduotis – susitvarkyti su D.Drogba. Per visas rungtynes „Bayern“ kėlė net 20 kampinių, tuo tarpu Londono ekipa – vos vieną. Tačiau būtent tas vienas ir tapo lemtingu, kai nuo Jerome‘o Boatengo atsiplėšęs D. Drogba puikiu smūgiu galva pasiuntė kamuolį į M. Neuerio vartus.

Kampinių skaičius nėra vienintelė įdomi statistika kalbant apie „Chelsea“ ekipą. Įdomu ir tai, kad per paskutiniuosius tris šios ekipos mačus Čempionų lygoje buvo atlikta 110 smūgių, iš kurių net 90 buvo būtent į Londono ekipos vartus. Tai aiškiai rodo, kad Mėlynųjų triumfas yra gynybinio futbolo pergalė.

Savo ruožtu Miuncheno ekipos įvarčio autorius Thomasas Milleris pareiškė, kad futbolas yra tokia sporto šaka, kurioje nebūtinai laimi geresnė komanda. Trumpai drūtai, pasak jo, geresnė komanda šeštadienį buvo „Bayern“. Jam pritarė ir ekipos generalinis vadybininkas Christianas Nerlingeris. Tačiau tai tėra žodžiai, o už juos taurės, kaip žinia, negausi.

Trenerių dvikova

Kalbant apie abiejų komandų strategų akistatą, tenka pripažinti, kad Juppas Heinckesas padarė kelias esmines klaidas. Visų pirma kiek per anksti buvo pakeistas vienintelio Miuncheno ekipos įvarčio autorius Thomasas Milleris, o vietoje jo išleistas gynėjas Danielis van Buytenas. Miuncheno futbolininkai kiek labiau atsitraukė į gynybą ir būtent tuomet „Chelsea“ uždirbo savo vienintelį kampinį, pasibaigusį įvarčiu.

Galiausiai didelis klaustukas kabo ir ties sprendimu suteikti galimybę Francko Ribbery uždirbtą baudinį realizuoti A. Robbenui. Rungtynėse su „Borussia“ jis suklydo. Tuomet net Franzas Beckenbaueris viešai reiškė mintis, kad olandas baudinio smūgiuoti neturėjo. Čempionų lygos pusfinalio antrosiose varžybose Ikerui Casillasui pritrūko labai nedaug, kad atremtų Arjeno smūgį. Tuo tarpu tiek per pusfinalyje vykusią baudinių seriją, tiek per seriją finale A. Robbenas apskritai nesmūgiavo. Aišku po laiko kritikuoti visada yra lengviausia, tačiau galbūt baudinį dvikovoje su „Chelsea“ turėjo realizuoti Philippas Lahmas?

J. Heinckesui nepadėjo ir tai, kad stadione jo komandą palaikė trenerio šeimai priklausančios dešrelių gamyklos darbuotojai. Teigiama, kad už ložę, skirtą šiems darbuotojams, pats treneris iš savo kišenės sumokėjo 53 tūkst. eurų.

Tuo tarpu Roberto di Matteo, kuriam gerų žodžių prieš susitikimą negailėjo tas pats J. Heinckesas, pasirinko optimalią taktiką. Kalbant futbolo žargonu, „Chelsea“ žaidė antru numeriu, pagrindinis jų uždavinys buvo griauti ir, esant galimybei, bandyti surengti ataką. Pavyko, nors kelis kartus atrodė, kad „Chelsea“ tuoj tuoj palūš.

Spragų kamšytojai

Žinia, prieš šias rungtynes abi komandos turėjo nemenkų nuostolių, kuriuos reikėjo kamšyti atsarginiams žaidėjams. Vienas jų Ryanas Bertrandas tapo pirmuoju futbolininku Čempionų lygos istorijoje, kurio debiutas įvyko finalo rungtynėse. R. Bertrandas niekuo per daug neišsiskyrė ir antrajame kėlinyje užleido vietą žymiai labiau patyrusiam Florentui Malouda.

Pagyrimo verti ir Londono ekipos vidurio gynėjų grandį sudarę Davidas Luizas bei G. Cahillas. Būtent jų gniaužtuose užstrigo M. Gomezas, o Johno Terry ir Branislavo Ivanovičiaus netektis buvo menkai jaučiama.

Labiau jautėsi saugų Raulio Meireleso ir ypač Ramireso netektis. Būtent šių futbolininkų nebuvimas privertė R. di Matteo rinktis labiau gynybinę taktiką, o ir pats „Chelsea“ puolimo arsenalas neteko ryškaus kūrybinio impulso.

„Bayern“ gretose dėl kortelių nežaidusius futbolininkus pakeitę Anatolijus Timoščiukasir Diego Contento vaizdo aikštėje taip pat negadino.

Iššvaistyti trofėjai

Dar visai neseniai Miuncheno ekipa galėjo svajoti apie trimis trofėjais apvainikuotą sezoną. Tačiau Bundesligos pirmenybės buvo praloštos varžovams iš Dortmundo. Būtent „Borussia“ pastojo kelią Miuncheno vienuolikei ir Vokietijos taurės finale, kuriame „Bayern“ buvo tiesiog pažemintas rezultatu 5:2. Galiausiai ir Čempionų lygos trofėjus nuplaukė iš panosės ir atiteko Londono komandai.

„Chelsea“ savo ruožtu šiame sezono džiaugiasi dubliu – iškovota Anglijos Futbolo Asociacijos taurė ir stipriausios Europos komandos vardas. Šie pasiekimai yra rimtas bonusas treneriui R. di Matteo, kuris vis dar nežino, ar liks prie komandos vairo kitais metais.

Londonas džiaugiasi, Londonas liūdi

Ne visas Londonas šeštadienį džiaugėsi „Chelsea“ triumfu. Itin atidžiai finalą sekę kitos šio miesto ekipos „Tottenham“ fanai turėjo likti nusivylę, nes „Chelsea“ triumfas kainavo šiai ekipai vietą kitų metų Čempionų lygoje, o kartu ir nemažus pinigus, kurie gaunami už dalyvavimą šiame turnyre. Taip įvyko todėl, kad „Chelsea“ Anglijos čempionate finišavo šešta, tačiau bilietą į stipriausių Europos klubinių komandų turnyrą iškovojo triumfuodama finale. Tačiau vienai šaliai Čempionų lygoje negali atstovauti daugiau nei keturios ekipos, tad „Chelsea“ kitų metų turnyre dalyvaus būtent ketvirtą vietą „Premier“ lygoje užėmusio „Tottenham“ klubo sąskaita.