Straipsnis. Bjornas Kuipersas - žymiausias praėjusios savaitės Europos teisėjas (FOTO, 5 VIDEO) © Eurofootball.lt
"EuroFootball.lt" siūlo "Goal.com" publikuotą straipsnį apie praėjusią savaitę Čempionų lygoje išgarsėjusį teisėją Bjorną Kuipersą

***

Jei praėjusios savaitės antradienio ryte būtumėte paklausę eilinio futbolo gerbėjo, ar jis yra girdėjęs teisėjo Bjorno Kuiperso pavardę, atsakymas veikiausiai būtų neigiamas. Tačiau paklausę to paties kitą rytą dažniausiai išgirstumėte "taip" - šis arbitras išgarsėjo dėl kontraversiškų sprendimų Čempionų lygos ketvirtfinalio atsakomajame mače tarp "Barcelona" ir "Milan" klubų.

Po lygiųjų 0-0 pirmajame susitikime italai vyko į Barseloną su viltimis eliminuoti turnyro favoritą, tačiau pralaimėjo 1-3.

Ir mažai kas galėtų protestuoti dėl sprendimo skirti 11 metrų baudinį į "Milan" vartus po to, kai Luca Antonini prasižengė prieš Lionelį Messi. Tačiau olandas 41 minutę dar kartą leido katalonams mušti baudinį: Alessandro Nesta baudos aikštelėje prieš keliant kampinį tempė už marškinėlių Sergio Busquetsą.

Kalbų apie šį 39 metų arbitro švilpuką netrūko. Bet ar pažįstate Kuipersą ir žinote, kas jis toks? Kodėl jis dirba svarbiausių Čempionų lygos rungtynių metu?

Kuipersas yra teisėjo sūnus, todėl visuomet buvo susijęs su futbolu. Iš pradžių jis mėgino rungtyniauti pats ir atstovavo mėgėjų klubui "Quick '20". Galiausiai praradęs viltį išgarsėti kaip žaidėjas jis pasekė tėvo pėdomis.

Tiesa, olandas tam neskyrė viso savo gyvenimo: jis įgijo aukštąjį išsilavinimą verslo administravimo srityje, yra kelių didelių parduotuvių bendrasavininkis, taip pat valdo kirpyklą gimtajame mieste Oldenzalyje.

Visgi pagrindinė Kuiperso veikla yra teisėjavimas - jis yra vienas žymiausių arbitrų Nyderlanduose. Sužibėjęs gimtinėje, specialistas patraukė UEFA dėmesį - aukščiausiame Europos lygyje jis dirba nuo 2009 metų pradžios.

"Nuostabu, kad UEFA taip vertina Bjorną, nes teisėjai yra paskiriami dėl savo pasirodymų ir lygio. Sprendimas skirti jį tokiam mačui kaip "Barcelona" - "Milan" daug ką pasako,- kalbėjo Nyderlandų federacijos teisėjų koordinatorius Dickas van Egmondas.

Ir tęsė: "Arbitrai dirba pagal intensyvią programą, kuri moko susitaikyti su
padarytomis klaidomis. Todėl Bjornas ir yra tokiame lygyje. Skamba banaliai, tačiau tik keliems pavyko taip aukštai pakilti."

Kontraversiškų epizodų Kuipersas neišvengė ir anksčiau. 2010 metų lapkričio mėnesį vykusiame Nyderlandų grandų mūšyje tarp Amsterdamo "Ajax" ir Eindhoveno PSV jis nepastebėjo, kaip Luisas Suarezas įkando Otmanui Bakkalui, nors stovėjo tiesiai priešais. PSV žaidėjams teliko lieti įniršį.

Po pusės metų jis už ne itin grubią pražangą parodė raudoną kortelę PSV saugui Orlando Engelaarui, Eindhoveno ekipa pralaimėjo "Feyenoord" 1-3 ir praktiškai palaidojo viltis kovoje dėl šalies čempionų titulo.

Paskutinį sykį arbitras dėmesio centre
atsidūrė 2012 metų sausio mėnesį, kuomet "Feyenoord" 4-2 nugalėjo "Ajax". Kuipersas skyrė 11 metrų baudinį už pražangą prieš Johną Guidetti, nors Janas Vertonghenas jo net nelietė. Negana to, teisėjas per pertrauką į persirengimo kambarį įsileido žurnalistus ir tiesioginiame eteryje paaiškino savo sprendimo motyvūs.


Dramos netrūko ir Europos turnyruose - apkalbos liejosi po 2010 metų mačo tarp "Stuttgart" ir "Barcelona" ekipų (1-1), taip pat šio sezono Čempionų lygos aštuntfinalio pirmosios dvikovos tarp CSKA ir "Real" (1-1).

Bet UEFA Kuipersą visuomet palaikė, o sprendimas skirti jį ketvirtfinalio rungtynėms tą puikiai iliustruoja. Olandas yra įsitikinęs, kad tai vyksta ne šiaip sau.

"Tai, kad kiti arbitrai mane palaiko, daug pasako. Mano telefonas skamba be pertraukų ir visuomet sulaukiu tik pagyrų",- po trečiadienio sakė jis.

Kuipersas išties garsėja gebėjimu valdyti įvykius aikštėje, būti įvykių centre ir nepasiduoti sirgalių, trenerių ar futbolininkų spaudimui. O iššūkių karjeroje netrūks - jis yra vienas iš dvylikos teisėjų, dirbsiančių vasarą prasidėsiančiame Europos čempionate Lenkijoje ir Ukrainoje.