A lyga: Kas laimės Vakarų Lietuvos derbį? © Eurofootball.lt
Sekmadienį 18 valandą Gargždų miesto stadione "Banga" susitiks su Klaipėdos "Atlantu".

Vakarų Lietuvos derbis. Kaimyninių Gargždų ir Klaipėdos dvikova - tikriausiai vienas iš seniausių vis dar gyvuojančių derbių. Ne vieno futbolo klubo išnykimas iš Lietuvos futbolo žemėlapio nutraukė galbūt įspūdingesnių derbių istoriją, tuo tarpu gargždiškiai ir klaipėdiečiai, pirmą kartą susitikę 1994 metų rudenį, tęsia savo kovas. Aukščiausioje lygoje 1994-2000 metais komandos sužaidė 13 susitikimų - 10 kartų laimėjo "Atlantas", dvejos dvikovos baigėsi taikiai ir vieną kartą pajėgesnė buvo "Banga". Derbių istoriją dar papildė vienerios rungtynės 2007 metais, kai komandos susitiko LFF Taurės ketvirtajame etape. Klaipėdoje vykusį susitikimą 1:0 laimėjo "Atlantas".

Per pastaruosius keletą metų komandos apsikeitė vaidmenimis. 2009 metais "Atlantas" kartu su "Kaunu" sudalyvavo garsiajame "demarše" ir atsidūrė II lygoje, o "Banga" po ilgesnės pertraukos pakilo į A lygą. Akis į akį komandos vėl susidūrė tik praėjusiame sezone, kai į A lygą po dviejų metų pertraukos sugrįžo ir klaipėdiečiai. Tačiau, skirtingai nei XX amžiaus pabaigoje, jau "Banga" buvo pripažįstama tarpusavio susitikimų favoritu. Savo pranašumą gargždiškiai įrodė ir visose trijose dvikovose - kovo 20 dieną "Banga" įveikė "Atlantą" 2:1, birželio 10 dieną - 3:0, o rugpjūčio 26 dieną gargždiškiai tiesiog pažemino klaipėdiečius - 5:0.

"Atlantas". Metų pradžioje buvo skelbiama apie į "Atlantą" ateinančius naujus investuotojus, o komandą treniruoti ėmėsi pastaruosius dvejus metus su "Banga" dirbęs Arminas Narbekovas. Tačiau kuo labiau artėjo sezono pradžia, tuo tirštesnė migla gaubė uostamiesčio klubo ateitį. Keitėsi investuotojų vardai, o žaidėjai tai treniravosi, tai namie laukė gerų žinių iš V.Lekevičiaus. Galiausiai likus kelioms dienoms iki sezono pradžios buvo paskelbta apie tai, kad V.Lekevičius perleidžia "Atlanto" klubą savo bendražygiui Klaipėdos futbolo federacijos prezidentui, verslininkui Romualdui Jonaičiui.

Šiam teko nelengva užduotis - gana greitai suburti A lygoje rungtyniausiančią komandą, o ilgalaikėje perspektyvoje - ištraukti klubą iš bankroto liūno. Nepaisant to, kad nuo sezono pradžios praėjo beveik mėnuo, miglos virš "Atlanto" vis dar neišsisklaidė. Klaipėdiečiai subūrė gana pajėgius žaidėjus (vien žiūrint į pavardes), tačiau dalis jų (Ž.Banys, P.Šarūnas, M.Choruži, P.Leus) jau po antro turo pradėjo skirstytis.

Neliko vietos "Atlante" ir A.Narbekovui - vyriausiuoju treneriu tapo ir pernai su "Atlantu" dirbęs R.Norkus. Jam teko rimtas iššūkis - per trumpą laiką bandyti pašalinti chaotiško pasirengimo sezonui sukeltas problemas.

Klaipėdiečių sudėtyje įvyko nemažai pasikeitimų. Iš pernai itin nesėkmingai rungtyniavusios komandos liko tik keletas futbolininkų - K.Laukžemis, Ž.Kymantas, A.Babachin, K.Atutis. Tarp naujokų nemažai trijų subyrėjusių 2011 metų A lygos ekipų žaidėjų: D.Surblys ir E.Užkuraitis atstovavo "Mažeikiams", T.Jean Tratch ir J.Vilavičius - "Klaipėdai", E.Razulis ir D.Kapustas - FBK "Kaunui". Be to, prieglobstį Klaipėdoje rado ir gana dažnai klubus keičiantys D.Arlauskis ir V.Zubavičius (abu praėjusiais metais žaidė "Taure"). Nesusiklosčius karjerai "Žalgiryje" į "Atlantą" perėjo E.Mastianica. Dar vieną žaidėją - D.Gordėj - Vilniaus klubas klaipėdiečiams išnuomojo. Išnuomotas ir vartininkas G.Štreimikis ("Dainava").

Per pirmuosius tris turus "Atlantas" patyrė du pralaimėjimus - 0:3 prieš "Šiaulius" ir 0:7 prieš "Žalgirį" - ir sužaidė lygiosiomis 0:0 su "Dainava".

Prognozės. Prieš ketvirtąjį General Financing A lygos turą futbolo.tv pakalbino buvusį "Sūduvos" ir "Tauro" trenerį Gediminą Jarmalavičių. "Bangos" ir "Atlanto" dvikovoje treneris nemenką pranašumą teikia Gargždų ekipai (70 prieš 30 procentų). Pagiriamąjį žodį G.Jarmalavičius tarė ir Gargždų aistruoliams: "Žmonės nuoširdžiai palaiko. Kitur į stadionus ateina mačuose su lyderiais, bet už "Bangą" visi serga nuolat".

"Bangai" šiose rungtynėse teks verstis be Armando Dos Santos. Dvikovoje su REO iš aikštės pašalintas legionierius diskvalifikuotas vienerioms rungtynėms.