Lietuvos rinktinės treneris Laszlo: "Nesu diktatorius, bet turiu savo taisykles" (VIDEO) © Eurofootball.lt
Lietuvos futbolo rinktinės vyriausiuoju treneriu paskirtas Csaba Laszlo pirmadienį savo oficialiame pristatyme žiniasklaidai teigė, jog didžiuojasi turėdamas galimybę treniruoti tokią komandą.

"Dirbti su nacionaline rinktine Europoje yra garbė kiekvienam treneriui. Tai be jokios abejonės žingsnis į priekį mano karjeroje", - sakė C.Laszlo. (teksto tęsinys - po vaizdo reportažu)



Garbė dirbti rinktinėje


Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius teigė tikintis, jog trenerio asmeninės savybės padės mūsų šalies rinktinei ir visam šalies futbolui.

„Trenerį pažįstu jau ne pirmus metus ir galėčiau apibūdinti kaip atsakingą žmogų ir gerą specialistą. Esame labai laimingi, kad jis sutiko atvykti pas mus ir dirbti Lietuvoje. Norime, kad tas darbas būtų ilgalaikis. Treneris mūsų šalyje jau ne pirmą savaitę. Tikiuosi, kad jam patiks dirbti su mumis ir kartu galėsime pasiekti pačių geriausių rezultatų", - kalbėjo LFF vadovas.

Sausio mėnesį naujuoju rinktinės strategu LFF Vykdomojo komiteto išrinktas C.Laszlo pažymėjo, kad didžiuojasi turėdamas galimybę atstovauti Lietuvai tarptautinėje futbolo arenoje.

"Esu du kartus išrinktas geriausiu treneriu Vengrijos ir Škotijos lygose, tačiau šis postas yra be jokios abejonės žingsnis į priekį mano karjeroje. Dirbti su nacionaline rinktine Europoje yra garbė kiekvienam treneriui", - sakė C.Laszlo - "Darbas rinktinėje bus mano pagrindinis ir vienintelis tikslas. Turime sutartį pagal formulę "2 plius 2", nes manau, kad bus gerai po dviejų metų aptarti atliktą darbą. Tačiau gerbiu savo sutartį ir iki tol manęs nedomina kiti pasiūlymai."

Iš arčiau susipažįsta su Lietuva ir jos futbolu


Rumunijoje gimęs vengrų tautybės specialistas pasakojo, kad su Lietuvos futbolu jau yra pažįstamas jau nuo darbo Edinburgo „Hearts" (Škotija) klube laikų, kur treniravo ne vieną mūsų šalies futbolininką, tačiau stengsis artimiausiais mėnesiais susipažinti dar giliau.

„Tikiuosi po pusmečio jau galėsiu pakalbėti ir lietuviškai. Po truputį pradėjau lankytis rungtynėse, kalbėtis su visų treneriais. Visi gerai žinome ir matome, kiek žaidėjų rungtyniauja užsienyje, tačiau mums taip pat svarbu surasti naujų žaidėjų rinktinėms ir čia. Nacionalinė rinktinė skirta visiems, ne tik legioneriams. Man svarbiausia ne vardai, o žaidimas", - kalbėjo C.Laszlo.

Treneris jau spėjo įvertinti didžiausius Lietuvos futbolo infrastruktūros projektus - Nacionalinę futbolo akademiją Kaune, Marijampolės „Arvi" stadioną ir maniežą, rekonstruojamąjį LFF stadioną.

„Malonu matyti, kad Lietuvos futbolo infrastruktūra žengia į priekį - LFF šiemet turės naują stadioną su nauja būstine. Jau turime vieną nacionalinę futbolo akademiją Kaune. Tikiuosi, kad panaši ateityje atsiras ir Vilniuje. Tik gaila, kad toks miestas kaip Kaunas neturės komandos aukščiausioje lygoje. Norime žengti pirmyn su rinktine, tačiau reikia, kad tobulėtų ir klubai, kad mąstymą keistų jų savininkai, visuomenė. Bet nežadu iš anksto skųstis. Esu nusiteikęs pozityviai ir stengsiuosi padaryti viską kas įmanoma", - įspūdžiais ir idėjomis dalijosi strategas.

Naujojo Lietuvos rinktinės vairininko nenustebino ir žvarbi lietuviška žiema bei kiti Lietuvos ypatumai.

„Oras manęs nenustebino, nes pats esu gimęs Transilvanijoje. Nors ir esu kilęs iš Rytų Europos, tačiau įgijau patirties ir Vakarų šalyse. Manau, tai man padėjo tapti geresniu treneriu, išmokti naujų kalbų ir susipažinti su skirtingu mentalitetu šiuose regionuose", - teigė vengras - "Žinau, kaip gyvenama ir šioje Europos dalyje, todėl manau prisitaikyti nebus sunku. Palikau savo šeimą Škotijoje, todėl dabar mano šeima - Lietuvos futbolas. Apsistojau čia gyventi, mano mintyse bus tik futbolas."

Asistentai bus lietuviai


C.Laszlo asistentais nacionalinėje komandoje bus specialistai iš Lietuvos. „Ties šiuo klausimu dar dirbame. Turime kelis kandidatus ir manau, kad iki mėnesio pabaigos viską suderinsime. Galiu tik pasakyti, kad tai tikrai bus lietuviai. Noriu skirti dėmesį bendradarbiavimui su vietos treneriais, klubais. Esu atviras ir išklausysiu visų patarimų, tačiau sprendimus priimsiu pats", - teigė treneris.

Strategas atskleidė, kad savo darbe rinktinėje akcentuos psichologinį pasiruošimą ir drausmę. „Manau, kad kiekvieno žaidėjo tokiame lygyje jau nereikia ir nebėra kada mokyti futbolo elementų. Svarbiausia pasiruošti psichologiškai", - kalbėjo C.Laszlo - „Bandysime sulipdyti patirties ir jaunimo derinį. Neskirstau žaidėjus į senus ir jaunus. Svarbiausia, kad būtų komanda. Kai kas sako kad esu diktatorius, tačiau tiesiog turiu savo taisykles."

Žurnalistams pasiteiravus apie mėgstamą žaidimo stilių, C.Laszlo atsakė, kad stengsis pritaikyti ją prie turimos komandos sudėties ir situacijos.

„Nesu kažkurios konkrečios taktinės schemos šalininkas. Futbole bazinis išsidėstymas - 4-4-2, tačiau yra įvairių variantų. Ką rinksiuos, priklausys nuo to, ką turėsiu komandoje, taip pat nuo varžovų. Reikės išnaudoti savo stipriąsias puses. Noriu sukurti komandą, kuri sugebėtų įmušti daugiau įvarčių. Norėtųsi turėti gerą pagrindą gynyboje ir greitus, kūrybingus žaidėjus priekyje", - rinktinės viziją braižė treneris.

Paklaustas apie būsimą 2014 metų Pasaulio čempionato atrankos grupę, C.Laszlo pabrėžė, jog klaidinga ją būtų vadinti silpna.

„Grupė tikrai sudėtinga. Graikija yra Europos čempionato dalyvė, Slovakija žaidė paskutiniame Pasaulio čempionato finaliniame etape, Bosnija ir Hercegovina taip pat labai pajėgi. Nereiškia, kad bus lengva vien todėl, kad grupėje neturime grandų. Nepamirškime, kad Lietuvos rinktinei buvo nelengva įveikti ir mažesnes šalis", - dėstė treneris - „Niekas nenori likti paskutiniu, bet negaliu žadėti ir patekti į Pasaulio čempionatą. Kiekvienose rungtynėse žaisime dėl pergalės ir tik vėliau pamatysime, kurią vietą užimsime. Svarbiausia judėti į priekį ir siekti, kad šalis didžiuotųsi savo rinktine."

Įvertins žaidėjus Lietuvoje


Rinktinės treneris jau ėmėsi darbo ir kaip vieną pirmųjų užduočių turės suburti „B" rinktinę kitą antradienį vyksiančioms kontrolinėms rungtynėms su jaunimo U-21 rinktine.

Pasak C.Laszlo, ši dvikova pasirinkta įvertinus turimus realius variantus: „Turėjome du pasiūlymus „A" rinktinei - žaisti Melburne su Saudo Arabija arba su Bolivija išvykoje. Nemanau, kad būtų daug naudos iš rungtynių po 20 ar 30 valandų kelionės. Kartu nusprendėme, kad bus geriau pamatyti talentingiausius Lietuvos žaidėjus gyvai, pabendrauti su klubų treneriais. Laiko dar turime daug, sužaisime kelias rungtynes gegužę ir birželio mėnesį. Deramės dėl draugiškų rungtynių rugpjūtį namuose ir dvikovos lapkritį."

Gegužės 29 dieną Lietuvos nacionalinė rinktinė planuoja sužaisti draugiškas rungtynes su Rusijos reprezentacine komanda. Birželio 1-3 d. lietuviai dalyvaus Baltijos taurės varžybose Taline, o birželio 8 d. Minske numatoma žaisti su Baltarusijos rinktine.

Pasaulio čempionato atrankos turnyrą Lietuvos futbolininkai pradės rugsėjo 7 dieną rungtynėmis su Slovakija namuose ir rugsėjo 11 d. su Graikija išvykoje.