Lietuvos rinktinės treneris Laszlo: svarbiausia - daug dirbti ir siekti ilgalaikių rezultatų © Eurofootball.lt
Lietuvos rinktinė pradeda naują etapą - trečiadienį futbolo federacijos Vykdomasis komitetas treneriu paskyrė vengrą Csaba Laszlo. Strategas džiaugėsi šiuo pasirinkimu, tačiau pripažino, kad laukia daug darbo.

"Džiaugiuosi, kad manimi buvo pasitikėta. Treniruoti Europos rinktinę yra didelis pripažinimas,- savo šalies žiniasklaidai kalbėjo Škotijoje gyvenantis Laszlo. - Sutarties dar nepasirašėme, tą padarysime iki vasario mėnesio, kuomet oficialiai pradėsiu eiti pareigas.

"Jau šį savaitgalį planuoju skristi į Sankt Peterburgą, kur stebėsiu Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę. Ten susitiksime su federacijos prezidentu."

Tikslas - darnus visų rinktinių žaidimas

Specialistas yra pasiryžęs dirbti ne tik su nacionaline komanda, bet ir talkinti jaunimo treneriams. Norima, kad visų amžių rinktinės demonstruotų to paties stiliaus žaidimą, taip palengvinant futbolininkų galimybes kilti karjeros laiptais.

"Būsiu atsakingas ne tik už pagrindinę rinktinę, bet ir kitas amžiaus grupes,- sakė jis. - Tad svarbiausia yra ilgalaikiai rezultatai. Lietuvos futbolas taip pat turi savo vertybes, tad būčiau arogantiškas, jei atvykęs iš užsienio jų negerbčiau. To tikrai nebus.

"Visiškai nesvarbu, kad dar nebuvau pristatytas Lietuvos žiniasklaidai. Noriu pamatyti jaunus futbolininkus, kurie galbūt įsilies į rinktinę. Kaip ir statant namą, svarbiausia yra pamatai, o tik po to - stogas."

Ir ironiškai pridūrė: "Pirmiausiai reikia dirbti su jaunimu, o po to kalbėti į mikrofoną spaudos konferencijoje."

Tikimasi didelių pergalių

Laszlo taip pat nebuvo nusivylęs atrankos į 2014 metų pasaulio čempionatą grupe, kurioje lietuviai kovos su Graikija, Slovakija, Bosnija ir Hercegovina, Latvija bei Lichtenšteinu.

"Laukia puikus iššūkis. Esame tokioje grupėje, kurioje pasiekti gerų rezultatų nėra neįmanoma,- tikino jis. - Ant popieriaus, be abejo, graikai, slovakai ir bosniai yra stipresni, tačiau būsime pasiryžę atimti taškus iš favoritų, o gal net ir nugalėti."

Kalbama, kad pagrindinis tikslas naujajam treneriui bus kelialapis į 2016 metų Europos čempionato finalinį etapą, kuriame varžysis nebe 16, o 24 komandos. Tiesa, sutartis bus sudaryta pagal principą 2+2 - dvejiems metams su galimybe pratęsti tokiam pat laikotarpiui.

Bendravimo svarba

Vengras pabrėžė, kad norint pasiekti rezultatų būtinas futbolininkų ir trenerio bendravimas. Jis neatmetė galimybės šiek tiek pramokti lietuvių kalbą, kuri leistų tiksliau duoti nurodymus žaidėjams.

"Svarbiausia, kad futbolininkai suprastų, ko reikalauju. Jeigu tai suvoksiu tik aš, būsime pasmerkti nesėkmei. Tuo jau įsitikinau per savo karjerą",- kalbėjo Laszlo.

Anot federacijos vadovų, vengras asistentų planuoja ieškoti tarp lietuvių specialistų. Be to, bus nuolatos palaikomas kontaktas su "A lygos" klubų strategais, jaunimo treneriais.

Tiesa, Laszlo pridūrė: "Trenerių štabe neabejotinai bus vietinis futbolo žmogus, bet kandidatų sąraše yra ir vengrų. Neklauskite pavardžių, nes tai yra derybų objektas."

Turėjo kitų pasiūlymų

Šių metų pradžioje Laszlo buvo sulaukęs pasiūlymo stoti prie Salonikų "Aris" klubo vairo, tačiau konkrečios derybos nevyko. Teigiama, jog to nepanoro pats treneris, laukęs atsakymo iš Lietuvos bei suabejojęs finansine situacija Graikijoje.

Rumunijoje gimęs, Vokietijos pilietybę turintis etninis vengras taip pat pabrėžė savo tautybę: "Turiu vokišką pasą, bet visur, kur gyvenau - Škotijoje, Ugandoje, Belgijoje,- sakiau ir sakysiu, kad esu vengras." Ir nusijuokė: "Rumunu mane laiko tik Budapešte."