Estų viltys žaisti Europos čempionate žlugo jau Taline (VISŲ MAČŲ VIDEO) © Eurofootball.lt
Penktadienį sužaisti pirmieji mačai dėl likusių keturių kelialapių į 2012 metų Europos čempionato finalinį etapą.

Istorinę galimybę patekti į pirmenybes praktiškai palaidojo Estija, namie net 0-4 pralaimėjusi Airijai. Nors antradienį laukia atsakomoji dvikova Dubline, mūsų kaimynai į ją vyks nuleistomis galvomis bei tikėdamiesi didelio stebuklo.

Nors šeimininkai gyvai pradėjo mačą - iš toli pavojingai smūgiavo Konstantinas Vassiljevas - pirmasis įvartis krito į jų vartus, kai 13 minutę galva pasižymėjo saugas Keithas Andrewsas. Netrukus vietos sirgaliams dar kartą teko griebtis už galvų - antrą geltoną kortelę prieš save už paskutinės vilties pražangą išvydo Andrejus Stepanovas.

Tuo airiai pasinaudojo po pertraukos - iš pradžių vėl galva įvartį įmušė Jonathanas Waltersas, o Robbie Keane'as pelnė trečią įvartį.

Tragiškas vakaras Estijai tuo nepasibaigė, mat iš aikštės buvo pašalintas taip pat du įspėjimus užsidirbęs Raio Piiroja, o paskutinę vinį į šeimininkų karstą įkalė Stepheno Hunto uždirbtą 11 metrų baudinį realizavęs Keane'as.

Kelialapį į Senojo žemyno pirmenybes praktiškai užsitikrino ir Kroatija, taip pat svečiuose 3-0 nugalėjusi ambicijų nestokojusią Turkiją.

Ivica Oličius išvedė koatus į priekį smūgiu iš arti, o Mario Mandzukičius prieš pertrauką padvigubino pranašumą. Trečią įvartį pasinaudojęs vangia šeimininkų gynyba įmušė Vedranas Corluka.

Kitame mače Bosnija ir Hercegovina namie sužaidė lygiosiomis 0-0 su Portugalija, o buvusi Lietuvos rinktinės varžovė Čekija Prahoje 2-0 palaužė Juodkalniją.

Rezultatai:

Bosnija ir Hercegovina 0 - 0 Portugalija




Turkija 0 - 3 Kroatija
2' [0 - 1] I.Olic
32' [0 - 2] M.Mandzukic
51' [0 - 3] V.Corluak




Čekija 2 - 0 Juodkalnija
63' [1 - 0] V.Pilar
90' [2 - 0] T.Sivok




Estija 0 - 4 Airija
13' [0 - 1] K.Andrews
67' [0 - 2] J.Walters
71' [0 - 3] R.Keane
88' [0 - 4] R.Keane (iš 11 m. baudinio)

34' iš aikštės pašalintas A.Stepanov (Estija)
77' iš aikštės pašalintas R.Piiroja (Estija)