Sirgalių mintys: "Premier" lygos apžvalga prieš sezoną © Eurofootball.lt
Rytoj I-ojo turo dvikovomis prasideda visų ilgai lauktas naujas stipriausiu nacionaliniu čempionatu tituluojamos Anglijos "Premier" lygos sezonas, tad [link="http://www.eurofootball.lt"]"EuroFootball.lt"[/link] rubrika "Sirgalių mintys" ir forumo narys Samir kviečia apžvelgti per vasarą įvykusius pasikeitimus, nuspėti būsimus pergalių kalvius bei komandų perspektyvas.

ARSENAL

Treneris: Arsene‘as Wengeras. Po šešto „tuščio“ sezono iš eilės pasitikėjimas prancūzu neišvengiamai ėmė smukti. Savo principams ištikimas „Profesorius“ kritikus nutildyti turės ne gražiu žaidimu, o taurėmis.

Atvyko: Gervinho (Lille), Alexas Oxalde-Chamberlainas (Southampton), Carlas Jenkinsonas (Charlton Athletic), Carlosas Vela (West Bromwich Albion), Armandas Traore (Juventus).

Išvyko: Gaelis Clichy (Manchester City), Denilsonas (Sao Paolo).

Vasara 2011: Šių metų repertuare klasikinę muilo operą „Ar Cescas grįš į Barcą?“ papildė naujas to paties pobūdžio kūrinys pavadinimu „Nasri dilema“. Realių darbų, savo ruožtu, buvo mažai – parduotas pagrindinis kairiojo krašto gynėjas Gaelis Clichy, išnuomotas vis mažiau vilčių teikiantis Denilsonas, o atakos grandis sustiprinta pernai Ligue 1 pirmenybėse žibėjusiu Gervinho.

Lyderis: Robinas van Persie. Įspūdinga greitošauda pasižymintis puolėjas galėtų būti vienu geriausių snaiperių Premier lygos istorijoje jeigu net vienas „bet“ – traumos. Per pastaruosius šešis sezonus olandas tik kartą peržengė 25 mačų lygoje ribą.

Vertas dėmesio: Kieranas Gibbsas. Komandą palikus Gaeliui Clichy šiam 21 metų futbolininkui teks užimti vietą starte kairiajame gynybos krašte.

Perspektyvos: Miglotos. Jei iki perėjimų lango pabaigos pavyktų išsaugoti Cescą Fabregasą ir Samirą Nasri, galima pasvajoti ir apie kovą dėl aukščiausių vietų. Priešingu atveju nebus lengva netgi apginti vietą pirmajame ketvertuke.

ASTON VILLA

Treneris: Alexas McLeishas. Iš amžinų varžovų Birmingham City perėjęs patyręs škotas sukėlė nemenką nepasitenkinimą antrajame Anglijos mieste. Visgi, jei šis buvęs gynėjas sugebės sustyguoti pernai labai jau neužtikrintai atrodžiusią Villos gynybos liniją, šio klubo sirgaliai greit užmirš trenerio sąsajas su mėlynąja miesto ekipa.

Atvyko: Charlesas N‘Zogbia (Wigan Athletic), Shay‘us Givenas (Manchester City), Stephenas Irelandas (Newcastle United).

Išvyko: Ashley Youngas (Manchester United), Stewartas Downingas (Liverpool), Bradas Friedelis, Kyle‘as Walkeris (abu – Tottenham Hotspur), Nigelas Reo-Cokeris (Bolton Wanderers), Michaelas Bradley (Borussia Monchengladbach), Robertas Piresas (atleistas).

Vasara 2011: Apibūdinti permainas Villa Parke žodžiu „revoliucija“ būtų kiek per skambu, tačiau naują sezoną komanda pradeda ženkliai atsinaujinusi. Pasikeitė ne tik treneris, bet ir komandos lyderiai. Ashley Youngas ir Stewartas Downingas persikėlė į didesnių ir stipresnių konkurentų gretas, pagrindinis vartininkas Bradas Friedelis pasibaigus kontraktui patraukė į sostinę, nepavyko išlaikyti ir pernai sužibėjusio gynėjo Kyle‘o Walkerio. Juos pakeitė vietą Manchester City starto sudėtyje praradęs Shay‘us Givenas ir ne tik talentu, bet ir kaprizais garsėjantis krašto saugas Charlesas N‘Zogbia.

Lyderis: Darrenas Bentas. Per pastaruosius devynis sezonus vienženkliu įvarčių lygos varžybose skaičiumi Bentui teko pasitenkinti vos kartą.

Vertas dėmesio: Marcas Albrightonas. Komandą palikus Ashley Youngui ir Stewartui Downingui atsakomybės teks imtis jaunesniems žaidėjams. Kad gali žaisti sėkmingai Albrightonas jau įrodė praėjusiame sezone. Dabar teks pademonstruoti dar ir stabilumą.

Perspektyvos: Vieta pirmajame dešimtuke neturėtų būti didele problema, tačiau patekti į UEFA Europos lygą veikiausiai nepavyks.

BLACKBURN ROVERS

Treneris: Steve‘as Keanas. Tinkamu laiku tinkamoje vietoje atsidūręs škotas į rankas gavo Premier lygos komandos vairą, tačiau niekas pernelyg nenustebtų, jei jis taptų pirmuoju lygos treneriu, kuriam šį sezoną bus parodytos durys.

Atvyko: El Hadji Dioufas (Rangers), Davidas Goodwillie (Dundee United).

Išvyko: Philas Jonesas, Mame Biramas Dioufas (abu – Manchester United), Benjani Mwaruwari (atleistas).

Vasara 2011: Tyla ir ramybė. Svarbiausiu tarpsezonio įvykiu tapo komandos žaidėjų filmavimasis Venky‘s gruzdintos vištienos reklamoje.

Lyderis: Christopheris Samba. Fiziškai galingas vidurio gynėjas sulaukė ir gerokai pajėgesnių klubų dėmesio, tačiau kol kas lieka Blackburno nariu.

Vertas dėmesio: Davidas Goodwillie. Praėjusiame sezone puolėjas buvo pripažintas geriausiu jaunu Škotijos Premier lygos žaidėju.

Perspektyvos: Kova dėl išlikimo. Tiesa, veikiausiai su sėkminga pabaiga.

BOLTON WANDERERS

Treneris: Owenas Coyle‘as. 2010 m. sausį prie Boltono vairo stojęs škotas ėmėsi pertvarkyti komandą pagal savo viziją, pagal kurią komanda turi žaisti technišką, perdavimais grįstą futbolą, o ne remtis dar Samo Allardyce‘o įdiegta ilgų perdavimų taktika.

Atvyko: Nigelas Reo-Cokeris (Aston Villa), Chrisas Eaglesas, Tyrone‘as Mearsas (abu – Burnley), Darrenas Pratley (Swansea City).

Išvyko: Johanas Elmanderis (Galatasaray), Matthew Tayloras, Joey‘us O‘Brienas (abu – West Ham United), Danielis Sturridge‘as (Chelsea), Rodrigo Moreno (Benfica), Jlloydas Samuelis, Tamiras Cohenas (abu atleisti), Gavinas McCannas (baigė karjerą)

Vasara 2011: Vasaros permainos sudavė skaudų smūgį atakuojančiam Boltono potencialui – iš trijų rezultatyviausių praėjusio sezono futbolininkų šiame sezone „ristūnams“ atstovaus tik Kevinas Daviesas, kuriam jau 34-eri ir kuris, tenka pripažinti, įvarčių mašina niekada nebuvo. Optimizmo nepridėjo ir kūrybingojo Lee Chung Yongo trauma, išvedusi korėjietį iš rikiuotės iki pat pavasario.

Lyderis: Gary Cahillas. Sėkmingai pastaraisiais metais žaidžiantis vidurio gynėjas sulaukė dėmesio iš pajėgesnių klubų bei kvietimo į Anglijos rinktinę.

Vertas dėmesio: Fabrice‘as Muamba. Kartu su Nigelu Reo-Cokeriu aikštės viduryje jis gali sudaryti tokį atraminių saugų tandemą, kuris bus rimtas galvos skausmas dažnam varžovui.

Perspektyvos: Priežasčių dideliam optimizmui rasti sunku, tačiau ir į gilią depresiją Boltono fanams pulti nereikėtų – komandos sudėtis atrodo pakankamai gera tam, kad klubas be didesnių problemų liktų elitiniame divizione.

CHELSEA

Treneris: Andre Villas – Boas. Buvęs Jose Mourinho skautas kaip raketa įsiveržė į Europos futbolo elitą. Tam, kad į Stamford Bridge‘ą sugrąžintų 33 metų specialistą Chelsea Porto klubui atseikėjo net 13 mln. svarų ir, pažvelgus į pernykščius „drakonų“ pasiekimus, nėra sunku suprasti kodėl.

Atvyko: Romelu Lukaku (Anderlecht), Danielis Sturridge‘as (Bolton Wanderers), Oriolas Romeu (Barcelona), Gaelis Kakuta (Fulham).

Išvyko: Jurijus Žirkovas (Machačkalos Anži).

Vasara 2011: Vasarą Chelsea siekė įsigyti tokias žvaigždes kaip Luka Modričius bei Javieras Pastore, tačiau galiausiai turėjo pasitenkinti jaunesniais žaidėjais – komandą papildė kylanti Belgijos futbolo žvaigždė Romelu Lukaku, iš Boltono sugrįžo Danielis Sturridge‘as, prisijungė ir pernai Barcelonos dubleriams atstovavęs atraminis saugas Oriolas Romeu.

Lyderis: Frankas Lampardas. Jis ne ką jaunesnis už komandos vyriausiąjį trenerį, bet išlieka centrine figūra aikštės viduryje.

Vertas dėmesio: Joshas McEachranas. Anglijos U21 rinktinėje jau žaidžiantis aštuoniolikmetis saugas yra laikomas talentingiausiu Chelsea akademijos auklėtiniu nuo Johno Terry laikų.

Perspektyvos: Pastaruosius aštuonis sezonus Chelsea nenukrito žemiau trečiosios vietos ir mažai tikėtina, kad šiais metais kažkas pasikeis. Visgi iki čempionų titulo kelių taškų gali ir pristigti.

EVERTON

Treneris: Davidas Moyesas. Dešimtą sezoną Evertone pradėsiantis škotas yra vienas geriausių "transferų" specialistų lygoje, nuolatos „iš niekur“ atkapstantis komandą puikiai papildančius žaidėjus.

Atvyko: Yakubu Aiyegbeni (Leicester City), Josephas Yobo (Fenerbahce).

Išvyko: Niekas.

Vasara 2011: Nieko naujo. Chroniškos pinigų stokos kamuojamas klubas parduoti reikalingų žaidėjų nenorėjo, nereikalingų negalėjo, o pirkti neturėjo už ką.

Lyderis: Leightonas Bainesas. Kairiojo gynėjo reidai į varžovų aikštės pusę ir tikslūs perdavimai iš krašto yra vienas svarbiausių Everton žaidimo elementų.

Vertas dėmesio: Rossas Barkley. Everton akademijos perliukas atsigavo po pernai patirtos labai sunkios traumos ir labai sėkmingai pasirodė priešsezoninėse rungtynėse. Šiame sezone septyniolikmetis saugas kertiniu komandos žaidėju, žinoma, nebus, bet stebėti kaip jam seksis adaptuotis vyrų futbole bus neabejotinai įdomu.

Perspektyvos: Stabili sudėtis – stabilūs rezultatai? Pastaraisiais metais Everton nuolat užima vietas pirmajame šešetuke ar tuoj už jo, ir labai realu, kad šiame sezone padarys tą patį.

FULHAM

Treneris: Martinas Jolas. Į Angliją olandas grįžta po ketverių darbingų metų kontinente, per kuriuos jo vadovaujami Hamburger ir Ajax klubai gan sėkmingai pasirodė tiek vidaus varžybose, tiek ir Europos arenose.

Atvyko: Johnas Arne Riise (Roma), Pajtimas Kasami (Palermo), Marcelas Gecovas (Libereco Slovan), Csaba Somogyi (Rakospalotai).

Išvyko: Johnathanas Greeningas (Nottingham Forest), Johnas Pantsilas (Leicester City), Zoltanas Gera (West Bromwich Albion), Davidas Stockdale‘as (Ipswich Town), Gaelis Kakuta (Chelsea), Eiduras Gudjohnsenas (AEK), Pascalis Zuberbuhleris, (atleistas).

Vasara 2011: Pirmąsias oficialias rungtynes dar birželio mėnesį sužaidę Fulham futbolininkai poilsio turėjo ženkliai mažiau nei jų kolegos iš kitų lygos klubų, o Martinas Jolas komandos komplektavimą turėjo derinti su pasirengimu UEFA Europos lygos rungtynėms. Kardinalių permainų, reikia pasakyti, Londono ekipa išvengė ir naują sezoną pradeda išsaugojusi pastaraisiais metais itin sėkmingai žaidusį komandos branduolį.

Lyderis: Brede Hangelandas. Į šią norvegišką uolą pastaraisiais sezonais sudužo ne vieno varžovo atakų bangos.

Vertas dėmesio: Pajtamas Kasami. Šiam šveicarui dar tik devyniolika, tačiau jau praėjusiame sezone saugas gavo nemažai žaidimo laiko atstovaudamas Palermo ekipai.

Perspektyvos: Išsilaikyti pirmajame dešimtuke bus sunku, tačiau grėsmė iškristi atrodo gan tolima.

LIVERPOOL

Treneris: Kenny Dalglishas. Po 20 metų pertraukos į Anfieldą šių metų pradžioje grįžęs treneris iš savo pirmtakų paveldėjo krizėje atsidūrusią komandą. Iššūkį grąžinti Liverpoolį į elitą škotas priėmė rimtai ir vos daugiau nei per pusmetį komanda pasikeitė neatpažįstamai. Šiame sezone jokių pasiteisinimų dėl prastų rezultatų „Karalius Kenny“ ieškoti nebegalės – komanda suformuota pagal jo norus, o nemažus pinigus į šių norų tenkinimą investavę klubo savininkai norės matyti apčiuopiamą rezultatą.

Atvyko: Stewartas Downingas (Aston Villa), Jordanas Hendersonas (Sunderland), Charlie Adamas (Blackpool), Alberto Aquilani (Juventus), Emiliano Insua (Galatasaray), Doni (Roma).

Išvyko: Milanas Jovanovičius (Anderlecht).

Vasara 2011: Perėjimų rinkoje komandos vadovai darbavosi aktyviai, tačiau bent jau iš pirmo žvilgsnio ne itin sėkmingai. Žaidėjams įsigyti Merseisaido klubas išleido per 50 mln. svarų, tačiau nei vienas iš naujokų nėra pirmo ryškumo superžvaigždė, galinti sugrąžinti klubą į kovą dėl trofėjų. Dar blogiau, Liverpool sudėtis yra prastai subalansuota ir arba dalis futbolininkų turės rungtyniauti ne savo pozicijose, arba brangiai klubui atsiėję žaidėjai dienas leis ant atsarginių suolo.

Lyderis: Luisas Suarezas. Naujai iškeptas Pietų Amerikos čempionas turėtų būti tuo žmogumi, kuris perims lyderio vaidmenį iš vis vyresnio, vis lėtesnio ir vis dažniau traumas besigydančio Steveno Gerrardo.

Vertas dėmesio: Jordanas Hendersonas. Šis saugas Liverpool ekipai kainavo bemaž 20 mln. svarų ir sieks įrodyti, kad šie pinigai nebuvo išleisti veltui.

Perspektyvos: Patekti į UEFA Europos lygos varžybas Liverpool veikiausiai sugebės, tačiau vieta pirmajame ketvertuke neatrodo itin realus tikslas.

MANCHESTER CITY

Treneris: Roberto Mancini. Nors italas sulaukė nemažai kritikos už perdėm gynybinę taktiką, jis sugebėjo nutraukti 35 metus trukusį klubo titulų badą. Kita užduotis – įrodyti, kad City gali būti rimtas varžovas stipriausiems Europos klubams UEFA Čempionų lygoje.

Atvyko: Sergio Aguero (Atletico Madrid), Gaelis Clichy (Arsenal), Stefanas Savičius (Partizan), Emmanuelis Adebayoras (Real Madrid), Craigas Bellamy (Cardiff City), Nedumas Onuoha (Sunderland), Wayne‘as Bridge‘as (West Ham United).

Išvyko: Jerome Boatengas (Bayern), Shay‘us Givenas (Aston Villa), Patrickas Vieira (baigė karjerą), Michaelas Johnsonas (Leicester City).

Vasara 2011: Pinigais City šią vasarą taškėsi kukliau nei pernai ar užpernai, tačiau spaudos dėmesio centre dėl vienų ar kitų priežasčių atsidurdavo nuolat. Melodramą su leimotyvu „Mančesteryje aš nelaimingas“ klubui surengė kapitonas Carlosas Tevezas, nuobodžiauti bulvarinei spaudai neleido ir etatiniai kaprizų maišai Mario Balotelli bei Emmanuelis Adebayoras. Šiame kontekste kone nepastebėta liko tai, kad City už klubui rekordinę 38 mln. svarų sumą įsigijo Argentinos rinktinės žvaigždę Sergio Aguero, kuris, jei greitai adaptuosis Anglijoje, gali įnešti nemažai gyvybės į neretai perlenyg statišką komandos puolimą.

Lyderis: Yaya Toure. Nors atakuojančio saugo pozicijoje šis futbolininkas atrodo kaip dramblys porceliano krautuvėje, grakštumo stoką Toure kompensuoja drabštumu bei efektyvumu.

Vertas dėmesio: Mario Balotelli. Italas yra vienas talentingiausių futbolininkų visoje Premier lygoje, tačiau drauge ir bene pats aikštingiausias. Jei Roberto Mancini sugebės bent kiek apmalšinti per kraštus besiliejančias puolėjo emocijas, jis gali tapti vienu pavojingiausių City ginklų.

Perspektyvos: Vieni iš dviejų realiausių pretendentų nuversti United nuo čempionų sosto. Visgi siekiant aukščiausių tikslų teks žaisti labiau atakuojantį futbolą.

MANCHESTER UNITED

Treneris: Seras Alexas Fergusonas. Šio žmogaus pristatinėti nebereikia jau seniai.

Atvyko: Davidas de Gea (Atletico Madrid), Ashley Youngas (Aston Villa), Philas Jonesas (Blackburn Rovers), Danny Welbeckas (Sunderland), Tomas Cleverley (Wigan Athletic).

Išvyko: Edwinas van der Saras, Paulas Scholesas (abu baigė karjeras), Johnas O‘Shea, Wesas Brownas (abu – Sunderland), Owenas Hargreavesas (atleistas), Bebe (Besiktas)

Vasara 2011: Čempioniškoje sudėtyje neišvengta pasikeitimų – karjeras baigė pagrindinis vartininkas Edwinas van der Saras ir ilgametis aikštės vidurio generolas Paulas Scholesas, buvo atsisakyta traumų niekaip neišsigydančio Oweno Hargreaveso paslaugų, į Sunderlandą iškeliavo ant suolo sėdėti nebenorintys Johnas O‘Shea ir Wesas Brownas. Šiuos klubo „tie, kam per 30“ narius pakeitė jaunesni žaidėjai – vienu perspektyviausių Europos vartininkų vadinamas ispanas Davidas de Gea, Anglijos jaunimo rinktinėje žaidžiantis Philas Jonesas, po nuomos sutarčių į komandą grįžę Danny Welbeckas ir Tomas Cleverley bei Villos marškinėlius išaugęs Ashley Youngas.

Lyderis: Wayne‘as Rooney. Praėjęs sezonas futbolininkui nebuvo itin sėkmingas, tačiau klasė daro savo – komandos puolimas vėl bus konstruojamas aplink jį.

]Vertas dėmesio: Davidas de Gea. Vartininko sugebėjimais traukti „mirtinus“ smūgius niekas neabejoja, tačiau nuo to, kaip jaunasis ispanas sugebės susidoroti su psichologiniu spaudimu ir styguoti komandos gynybą didele dalimi priklauso United rezultatai.

Perspektyvos: Nors „ant popieriaus“ United atrodo kiek silpnesnė nei praėjusiame sezone, komanda lieka favorite apginti pernai iškovotą čempionų titulą.

NEWCASTLE UNITED

Treneris: Alanas Pardew. Pernai metais prie komandos vairo stojusiam specialistui teks įrodyti, kad jis yra kažkuo geresnis už savo pirmtaką Chrisą Hughtoną.

Atvyko: Demba Ba (West Ham United), Yohanas Cabaye (Lille), Sylvainas Marveaux (Stade Rennais), Xisco (Deportivo).

Išvyko: Kevinas Nolanas (West Ham United), Stephenas Irelandas (Aston Villa), Solas Campbellas, Shefqi Kuqi (abu – atleisti).

Vasara 2011: Daugelis komandos gerbėjų tikėjosi, kad ekipos stiprinimui bus panaudoti už Andy Carrollo pardavimą gauti milijonai. Visgi vasarą atkeliavęs pastiprinimas yra gan kuklus. Demba Ba ir Yohanas Cabaye yra geri žaidėjai, tačiau tarpsezoniu „šarkos“ prarado kapitoną Keviną Nolaną, susipyko su Joey‘umi Bartonu, miglota ir bene geriausio komandos gynėjo Jose Enrique ateitis.

Lyderis: Cheickas Tiote. Darbštus, kietas ir patikimas atraminis saugas, praėjusiame sezone puikiai cementavęs šarkų žaidimą aikštės viduryje.

Vertas dėmesio: Shane‘as Fergusonas. Praėjusiame sezone kairiojo gynėjo bei kairiojo saugo pozicijas užimti galintis futbolininkas sėkmingai debiutavo pagrindinėje „šarkų“ komandoje ir jau šiame sezone gali gauti kur kas daugiau žaidimo laiko.

Perspektyvos: Nekokios. Geriausia, ko galima tikėtis, – vieta turnyrinės lentelės viduryje. Blogiausia – nervų tąsymas siekiant išvengti iškritimo.

NORWICH CITY

Treneris: Paulas Lambertas. 2009 m. prie Norwich City vairo stojęs škotas sulaukė tiesiog žaibiškos sėkmės. Jo vadovaujamos „kanarėlės“ 2009/10 m. sezone laimėjo League One pirmenybes, šį pavasarį užėmė antrą vietą Championshipe ir šiais metais jau grumsis su pajėgiausiais Anglijos klubais.

Atvyko: Steve‘as Morrisonas (Millwall), Jamesas Vaughanas (Crystal Palace), Kyle‘as Naughtonas (Leicester City), Ritchie Da Laetas (Portsmouth).

Išvyko: Henri Lansbury (Arsenal).

Vasara 2011: Jokios grandiozinės permainos Carrow Roado šią vasarą nedrebino. Atsisveikinę su vienu praėjusio sezono lyderių Henri Lansbury, Norwich vadovai netrukus į komandą priviliojo keletą žaidėjų, sėkmingai rungtyniavusių Championshipe, tačiau turinčių mažai patirties Premier lygoje.

Lyderis: Grantas Holtas. 2009 m. „kanarėlių“ gretas papildęs puolėjas ne tik tapo komandos kapitonu, bet ir du sezonus iš eilės buvo pripažintas geriausiu Norwich City futbolininku.

Vertas dėmesio: Jamesas Vaughanas. Prieš keletą metų šis puolėjas buvo laikomas itin perspektyviu, tačiau nuolatinės traumos jam neleido įsitvirtinti pagrindinėje Evertono sudėtyje. Šio žaidėjo įsigijimas susijęs su tam tikra rizika, tačiau jei naujoje aplinkoje jis sugebės atskleisti savo talentą, tai gali tapti nemenku komandos koziriu kovoje dėl išlikimo.

Perspektyvos: Neabejotina šio sezono Premier lygos pelenė. Išlikimas elitiniame divizione būtų daugiau nei puikus pasiekimas.

QUEENS PARK RANGERS

Treneris: Neilas Warnockas. Šis treneris nėra itin mėgstamas dėl tiesmukų ir kartais net kiek stačiokiškų išsireiškimų spaudoje, tačiau toks patyręs ir tvirto charakterio specialistas pastaruoju metu gan chaotiškai valdomam QPR tapo tikru išsigelbėjimu ir iš pretendentų kristi į League One Londono komandą pavertė stipriausia Championshipe.

Atvyko: Jay‘us Bothroydas (Cardiff City), Kieronas Dyeris, Danny Gabbidonas (abu – West Ham United), DJ Campbellas (Blackpool).

Išvyko: Georgios Tofas (Anagennisi Dherynia), Pascalis Chimbonda (atleistas).

Vasara 2011: Pinigais QPR vasarą nesišvaistė ir į komandą pakvietė kelis patyrusius laisvus agentus, kurie gal ir netaps ekipos lyderiais, bet ir vaizdo gadinti neturėtų. Ne mažiau svarbu Londono klubui buvo ir tai, kad pavyko išsaugoti ryškiausią komandos žvaigždę Adelį Taarabtą, kuriuo rimtai domėjosi Paris Saint-Germain klubas.

Lyderis: Adelis Taarabtas. Praėjusiame sezone marokietis buvo visa galva geresnis už likusius Championshipo futbolininkus ir dabar bandys savo talentą įrodyti aukščiausioje lygoje.

Vertas dėmesio: Matthew Connolly. Arsenalo akademijos auklėtiniui tai bus pirmas sezonas aukščiausioje lygoje ir 23 metų gynėjas sieks įrodyti, kad jam nebaisios akistatos ir su ryškiausiomis žvaigždėmis.

Perspektyvos: Komandos gynyba yra pakankamai solidi ir rezultatai labiausiai priklauso nuo to, kaip greitai prie elitinio diviziono prisitaikys atakuojančios komandos žvaigždės Adelis Taarabtas bei Jay‘us Bothroydas.

STOKE CITY

Treneris: Tony Pulisas. Po to kai Blackburn Rovers atleido Samą Allardyce‘ą, Pulisas liko ištikimiausiu seno gero jėgos futbolo šalininku Premier lygoje.

Atvyko: Jonathanas Woodgate‘as (Tottenham Hotspur).

Išvyko: Abdoulaye Faye, Johnas Carew (abu – West Ham United), Ibrahima Sonko (atleistas).

Vasara 2011: Vasarą „puodžiai“ neslėpė ambicijų sustiprinti sudėtį, kad ši galėtų sėkmingai grumtis ne tik Premier lygos, bet ir UEFA Europos lygos kovose, tačiau gerais norais viskas kol kas ir apsiribojo. Vieninteliu komandos naujoku tapo patyręs, tačiau traumų iškamuotas gynėjas Jonathanas Woodgate‘as.

Lyderis: Matthew Etheringtonas. Solidus krašto saugas, perdavimais nuolat „maitinantis“ aukštaūgius komandos puolėjus.

Vertas dėmesio: Marcas Wilsonas. Šis atraminio saugo bei gynėjo pozicijose žaisti galintis airis šių metų pradžioje debiutavo nacionalinėje rinktinėje.

Perspektyvos: Tony Puliso vadovaujamos komandos niekada neiškrenta į žemesnį divizioną ir nepanašu, kad ši statistika galėtų būti sugadinta šiais metais. Veikiausiai laukia vieta turnyrinės lentelės viduryje.

SUNDERLAND

Treneris: Steve‘as Bruce‘as. Pirmuosius du trenerio sezonus Sunderlande paženklino ilgos nesėkmingų mačų serijos, neleidusios komandai pakovoti dėl vietų Europos turnyruose. Patyrusiais žaidėjais papildęs komandos sudėtį Bruce‘as tikėsis, kad tokios gilios duobės šiais metais nepasikartos.

Atvyko: Johnas O‘Shea, Wesas Brownas (abu – Manchester United), Connoras Wickhamas (Ipswich Town), Craigas Gardneris, Sebastianas Larssonas (abu – Birmingham City), Davidas Vaughanas (Blackpool), Keirenas Westwoodas (Coventry City), Ji Dong Wonas (Chunnam Dragons).

Išvyko: Jordanas Hendersonas (Liverpool), Steedas Malbranque‘as (Saint-Ettiene), Danny Welbeckas (Manchester United), Christianas Riverosas (Kayserispor), Nedumas Onuoha (Manchester City), Sulley Muntari (Inter), Johnas Mensah (Lyon), Boudewijnas Zendenas (atleistas).

Vasara 2011: Daug veiksmo ir abejotinas viso to rezultatas. Brangiai pardavęs vieną lyderių Jordaną Hendersoną ir į savo klubus išsiuntęs išsinuomotus žaidėjus, susidariusias spragas Steve‘as Bruce‘as užpildė keletu Premier lygos vidutiniokų bei dviem jaunais puolėjais – pernai Ipswiche žibėjusiu aštuoniolikmečiu Connoru Wickhamu bei Pietų Korėjoje atrastu pora metų vyresniu Ji Dong Wonu.

Lyderis: Asamoah Gyanas. Šiam žaidėjui teks nutraukti tą įvarčių sausrą, kurią Sunderland išgyveno antroje praėjusio sezono pusėje po to, kai komandą paliko Darrenas Bentas.

Vertas dėmesio: Connoras Wickhamas. Praėjusiame sezone šis puolėjas buvo išrinktas geriausiu jaunu Championshipo žaidėju.

Perspektyvos: Steve‘as Bruce‘as veikiausiai patyliukais pamąsto ir apie vietą UEFA Europos lygoje, tačiau tikėtina, kad Sunderland sezoną baigs lentelės viduryje.

SWANSEA CITY

Treneris: Brendanas Rodgersas. Vienas iš įdomiausių jaunosios kartos specialistų Anglijos futbole, kurio vadovaujamas Swansea City praėjusiame sezone demonstravo ne tik puikius rezultatus, bet ir akiai patrauklų trumpais perdavimais grįstą futbolą.

Atvyko: Danny Grahamas (Watford), Leroy‘us Lita (Middlesbrough), Jose Moreira (Benfica), Stevenas Caulkeris (Bristol City), Wayne‘as Routledge‘as (Newcastle United), Michelas Vormas (Utrecht).

Išvyko: Fabio Borini (Parma), Dorus de Vries (Wolverhampton Wanderers), Darrenas Pratley (Bolton Wanderers), Albertas Serranas (AEK Larnaca), Cedricas van der Gunas (atleistas).

Vasara 2011: Vasarą komanda prarado tokius pergalių Championshipe kalvius kaip vartininkas Dorus de Vries bei puolėjas Fabio Borini, tačiau pamaina šiems žaidėjams buvo rasta. Velso klubą papildė rezultatyviausias praėjusio sezono Championshipo žaidėjas Danny Grahamas, į Olandijos rinktinę kviečiamas vartininkas Michelas Vormas, greitakojis krašto saugas Wayne‘as Routledge‘as ir itin perspektyviu laikomas gynėjas Stevenas Caulkeris.

Lyderis: Scottas Sinclairas. Praėjusiame sezone krašto puolėjas buvo rezultatyviausias „gulbių“ futbolininkas, o Championshipo atkrintamųjų varžybų finale įmušė net tris įvarčius į Readingo vartus.

Vertas dėmesio: Stevenas Caulkeris. Iš Tottenham Hotspur komandos pasiskolintas vidurio gynėjas pernai labai sėkmingai žaidė Bristol City klube, o dabar mėgins savo talentą įrodyti ir Premier lygoje.

Perspektyvos: Pastumdėle ši komanda nebus, tačiau kova dėl išlikimo laukia ilga ir sunki.

TOTTENHAM HOTSPUR

Treneris: Harry Redknappas. Praėjusiame sezone kartais atrodydavo, kad Redknappui futbolas įdomus tiek pat, kiek prijuosčių paroda, tačiau į pensiją patyręs futbolo specialistas dar nesitraukia.

Atvyko: Bradas Friedelis, Kyle‘as Walkeris (abu – Aston Villa), Davidas Bentley (Birmingham City), Robbie Keane‘as (West Ham United)

Išvyko: Stipe Pletikosa (Maskvos Spartak)

Vasara 2011: Komanda sugebėjo išlaikyti vieną lyderių Luką Modričių, kuriuo labai aktyviai domėjosi Chelsea, tačiau siekti kitų tikslų sekėsi sunkiau. Nepavyko nei atsikratyti nereikalingo, tačiau solidžias algas gaunančio balasto, kurį įkūnija buvęs kapitonas Robbie Keane‘as bei Davidas Bentley, nei privilioti bent vieną iš esmės komandą sustiprinti galintį naujoką.

Lyderis: Luka Modričius. Nors kroato santykiai su klubo vadovybe gan smarkiai pašlijo, jis nelyginant širdis kraują varinėja kamuolį Tottenhamo atakų arterijomis.

Vertas dėmesio: Kyle‘as Walkeris. Praėjusiame sezone šis dešiniojo krašto gynėjas buvo nuomojamas QPR bei Aston Villa klubams ir ten žaidė taip, kad Harry Redknappui nekilo nė minties jį kažkur išsiųsti šiais metais. Priešingai, žinant Tottenhamo problemas dešiniąjame gynybos krašte, reikia manyti, kad šis jaunas futbolininkas turėtų būti pagrindinės vienuolikės narys.

Perspektyvos: Komanda bus netoli pirmojo ketvertuko ir, pasinaudojusi konkurentų klaidomis, gali iškovoti teisę žaisti UEFA Čempionų lygoje.

WEST BROMWICH ALBION

Treneris: Roy‘us Hodgsonas. Praėjusio sezono viduryje perėmęs komandos vairą Hodgsonas ją nuvedė į aukščiausią poziciją lygoje per tris dešimtmečius. Treniruoti aukščiausio lygio klubą darbas gal ir ne jam (jei netikite, paklauskite Liverpool sirgalių), tačiau WBA kalibro ekipai rasti labiau tinkamą specialistą nebūtų lengva.

Atvyko: Benas Fosteris (Birmingham City), Martonas Fulopas, Garethas McAuley (abu – Ipswich Town), Zoltanas Gera (Fulham), Billy Jonesas (Preston North End).

Išvyko: Scottas Carsonas (Bursaspor), Gilesas Barnesas (Doncaster Rovers), Abdoulaye Meite (Dijon), Gianni Zuiverloonas (Real Mallorca), Deanas Kiely (baigė karjerą)

Vasara 2011: WBA vadovai nusprendė pakeisti visą vartininkų korpusą – išvykusius Scottą Carsoną ir Boazą Myhillą pakeitė Benas Fosteris ir Martonas Fulopas. Kiti pasikeitimai sudėtyje yra labiau kosmetiniai ir į pergales aikštėje komandą turės vesti tie patys lyderiai.

Lyderis: Chrisas Bruntas. Naujasis komandos kapitonas yra ir pagrindinė jos jėga aikštės viduryje.

Vertas dėmesio: Billy Jonesas. Šio labai universalaus žaidėjo atstovaujama Preston North End ekipa praėjusiame sezone iškrito iš Championshipo, tačiau individualus 24 metų futbolininko žaidimas patraukė Premier lygos komandos dėmesį.

Perspektyvos: Pastaraisiais metais komanda nuolat važinėjosi liftu tarp Premier lygos ir Championshipo, bet prieš šį sezoną tarp realiausių pretendentų iškristi ji nebepatenka.

WIGAN ATHLETIC

Treneris: Roberto Martinezas. Vasarą ispaną į savo gretas viliojo Aston Villa, tačiau vienas jauniausių Premier lygos trenerių nusprendė likti ištikimas Wiganui.

Atvyko: Davidas Jonesas (Wolverhampton Wanderers).

Išvyko: Charlesas N‘Zogbia (Aston Villa), Tomas Cleverley (Manchester United), Stevenas Caldwellas (Birmingham City).

Vasara 2011: Klubui pavyko iš Bolton Wanderers perpirkti pagrindinio vartininko Ali Al Habsi kontraktą, tačiau čia visa sėkmė ir baigėsi. Wiganui teko parduoti naujo kontrakto pasirašyti nenorintį lyderį Charlesą N‘Zogbia, į Manchester United pasibaigus nuomos sutarčiai grįžo sėkmingai rungtyniavęs Tomas Cleverley. Jokia pamaina išėjusiems žaidėjams kol kas nerasta, ir prisiminus, kad pernai Premier lygoje Wigan išliko tik per plauką, komandos gerbėjų nuotaika vargu ar yra labai gera.

Lyderis: Hugo Rodallega. Komandą palikus Charlesui N‘Zogbia, Rodallega liko bene vienintelis individualiu meistriškumu išsiskiriantis žaidėjas Wigano priekinėje linijoje.

Vertas dėmesio: Jamesas McCarthy. Šiam saugui praėjusį sezoną apkartino trauma, tačiau dvidešimtmetis futbolininkas jau kviečiamas į Airijos rinktinę ir šiame sezone veikiausiai bus vienu Wigano lyderių.

Perspektyvos: Septintą sezoną Premier lygoje Wiganas pradeda septintą kartą iš eilės būdamas tarp realiausių kandidatų užimti vietą apatiniame trejete. Iki šiol pesimistines prognozes paneigti pavykdavo, bet visos pasakos kažkada juk baigiasi, tiesa?

WOLVERHAMPTON WANDERERS

Treneris: Mickas McCarthy. Šio trenerio reputacija gal ir nėra pati geriausia, tačiau su faktais nepasiginčysi – jo vadovaujamas Wolverhamptonas išgyvena geriausią laikotarpį per maždaug tris dešimtmečius ir pradeda jau trečią sezoną iš eilės Premier lygoje.

Atvyko: Rogeris Johnsonas (Birmingham City), Dorus de Vries (Swansea City).

Išvyko: Michaelas Mancienne‘as (Hamburger), Davidas Jonesas (Wigan Athletic), Adriano Basso (Hull City), Marcusas Hahnemannas (atleistas).

Vasara 2011: Jokių grandiozinių permainų vasarą „vilkai“ nesiėmė, tačiau atliko porą reikalingų ėjimų rinkoje. Visų pirma klubas iš Tottenhamo perpirko pernai labai solidžiai atrodžiusio Jamie O‘Haros kontraktą, antra, laiku pasinaudojo situacija ir gynybą sustiprino Birmingham City gretose puikiai žaidusiu Rogeriu Johnsonu.

Lyderis: Matthew Jarvisas. Praėjusiame sezone šis krašto saugas buvo išrinktas komandos metų futbolininku ir tapo pirmuoju „vilkų“ atstovu Anglijos rinktinėje per du dešimtmečius.

Vertas dėmesio: Adamas Hammillas. Buvusi Barnsley žvaigždė pradės savo pirmą pilną sezoną Premier lygoje. Krašto saugo pozicijoje konkurencija komandoje nemenka, tačiau vietą starte 23 metų futbolininkas iš gerokai labiau patyrusio Stepheno Hunto atkovoti gali.

Perspektyvos: Realių vilčių atsidurti pirmąjame dešimtuke nėra, o leidžiant dienas apatinėje lentelės pusėje karšta būna visada ir viena blogesnė atkarpa svarbiu metu gali išsiųsti klubą į žemesnį divizioną. Visgi, jei reiktų prognozuoti, labiau tikėtina kad „vilkai“ tarp trijų nelaimėlių neatsidurs.


Pastaba: Futbolininkų atvykimai - išvykimai surašyti pagal perėjimus įvykusius iki rugpjūčio 9 dienos.



Norite prisidėti prie šios rubrikos? Visą reikiamą informaciją apie dalyvavimą "Sirgalių mintyse" sužinosite paspaudę [link="http://www.eurofootball.lt/forum/viewtopic.php?f=15&t=3534"]čia[/link].