Straipsnis. Atgimstantis PSG - naujas Prancūzijos futbolo vėliavnešys © Eurofootball.lt
Pristatome BBC korespondento Johno Sinnotto straipsnį apie atgimstantį Prancūzijos PSG klubą.

Istorija Paryžiui leido išgyventi ne vieną skambią revoliuciją. Šią vasarą - taip pat. Ji gal ir nepateks į istorijos vadovėlius, bet futbolo gerbėjams nepraslys pro akis: naują gyvavimo etapą pradėjo penktą dešimtmetį skaičiuojantis "Paris Saint Germain" klubas.

Priežastis paprasta: komandos valdymą perėmė 2005 metais susikūrusi bendrovė "Qatar Sports Investments", kuriai vadovauja Emyro sūnus ir Kataros sosto paveldėtojas Šeichas Tamimas bin Hamadas Al Thani. Įspūdingais turtais disponuojantys musulmonai įsigijo 70% PSG akcijų ir netrukus generaliniu vadybininku paskyrė garsų brazilą, buvusį Milano "Inter" trenerį Leonardo.

Dabar PSG potencialiai gali padaryti tą patį, ką "Man City" atliko Anglijoje: nublokšti visus konkurentus į šalį transferų rinkoje bei, nepagailėjus pinigų naujiems futbolininkams, tapti vienu pajėgiausių šalyje ar net Senajame žemyne.

Tokių intencijų įrodymas - akivaizdus. Netrukus Paryžiaus ekipa už 43 milijonus eurų įsigis "Palermo" saugą Javierą Pastore. Taip, tokios sumos prieinamos nebe tik Anglijos ar Ispanijos, bet ir šiam Prancūzijos klubui.

Neverta pamiršti ir to, jog kitiems žaidėjams jau išleista per 40 milijonų eurų. Galbūt jie nėra pirmo ryškumo žvaigždės, tačiau neabejotinai aukšto lygio futbolininkai, tokie kaip Jeremy Menezas, Blaise'as Matuidi, Momo Sissoko ir kiti.

"Manau, kad artimiausius penkerius ar dešimt metų PSG gali visiškai dominuoti Prancūzijoje,- teigė "Liverpool" futbolo direktorius, prancūzas Damienas Comolli.

Lakoniškai situacija komentavo Londono "Arsenal" skautas Gillesas Grimandi: "Dabar tai komanda iš kitos planetos."

Tačiau išlieka klausimas, kodėl ekipa, kuri paskutinį sykį šalies čempionate triumfavo dar 1994 metais, tiek ilgai nesusilaukė rimtesnio investuotojų dėmesio. Juk šis klubas - unikalus, mat didžiuliame Paryžiaus mieste yra vienintelis, skirtas profesionalams.

"Jeigu peržiūrėtume populiarių komandinių sporto šakų žemėlapį, turbūt nerastume tokio klubo, kuris 10-12 milijonų žmonių mieste yra savotiškas monopolininkas",- sakė Comolli.

Paryžiaus, kaip Prancūzijos sostinės, patrauklumas neabejotinai leis įsigyti dar ne vieną žaidėją, o 22 metų Pastore, anot Comolli, leidžia susidaryti įspūdį, kokios strategijos bus laikomasi.

"Javieras - labai talentingas žaidėjas. Neabejoju, kad jis bus nepaprastai svarbus PSG ekipoje ir apskritai Prancūzijos futbole",- kalbėjo futbolo ekspertas.

"Strategija pirkti jaunus futbolininkus, kurie gali tapti pasaulinėmis žvaigždėmis, yra teisinga, nes Anglija ar Ispanija yra patrauklesnės valstybės jau subrendusiems, gerai žinomiems žaidėjams",- pridūrė jis.

PSG iki šiol švaistė talentus į šalis - nors net 80% Prancūzijos rinktinės narių yra kilę iš sostinės, vienintelė klubinė komanda kol kas tuo pasinaudoti nesugebėjo.

"Juokinga - itin talentingi futbolininkai iš Paryžiaus atstovauja ne PSG, o "Rennes", "St Etienne" ar "Lyon". Pavyzdys - Hatemas Ben Arfa, kuris vilkėjo būtent pastarosios ekipos marškinėlius,- pasakojo Comolli.

PSG turėjo reputaciją kaip klubas, nesugebantis užauginti žaidėjų, nes jaunuoliai iš akademijos negaudavo šanso pagrindinėje komandoje. Tačiau praėjusį sezoną septyniolikmečiai ir devyniolikmečiai laimėjo savo čempionatus. Tiesa, tokių turnyrų tikslas nėra pergalės, o tobulėjimas, bet pasirinkta kryptis - teisinga."

Bet "Arsenal" atstovas Grimandi čia pat įspėja: "Dabar komandos vadovų laukai nelengva užduotis atrasti aukso vidurį tarp jaunų futbolininkų ugdymo bei aukščiausio lygio žaidėjų pirkimo."

Comolli sutinka, bet ateitį piešė šviesią: "Be abejo, laiko prireiks, bet jau šį sezoną PSG kovos dėl titulo ir, manau, prasimuš į Čempionų lygą be didesnių problemų. Tačiau tam, kad laimėtum Čempionų lygą, reikia išsiugdyti nugalėtojų mentalitetą, o tai užtrunka - prisiminkime "Chelsea".

Ir pridūrė: "Kyla klausimas: ar Prancūzijos lyga bus pakankamai konkurencinga, kad paruoštų PSG kovai dėl aukščiausių vietų prestižiškiausiame Europos turnyre?"

Baigdamas Comolli grėsmės "Liverpool" ir kitiems klubams neįžvelgė: "Manau, kad PSG pakeis Prancūzijos futbolą, tačiau ne Europos. "Liverpool" visada bus "Liverpool", Madrido "Real" visada bus "Real", o Milano "Inter" - "Inter".