Pasaulio čempionato apžvalga: E grupė © Eurofootball.lt
"Eurofootball.lt" tęsia apžvalgų ciklą, skirtą nenumaldomai artėjančiam pasaulio futbolo čempionatui.

Iki birželio 11 dieną startuosiančių pirmenybių apžvelgsime visas jose dalyvausiančias ekipas bei pamėginsime atspėti, kokių rezultatų iš jų galima tikėtis.

Šį kartą Jūsų dėmesiui - E grupė, kurioje grumsis Olandija, Japonija, Kamerūnas ir Danija.

Olandija

Totalinį futbolą demonstravusi Olandija nuostabiu žaidimu pasaulį stebino septintajame dešimtmetyje. Specialistai sutartinai tvirtina, kad 1974 metų rinktinė buvo bene stipriausia visų laikų komanda nelaimėjusi planetos pirmenybių. Jiems iššūkį gali mesti nebent vengrai, kurių puikų pasirodymą 1954 metais Šveicarijoje vykusiame čempionate finalo rungtynėse sustabdė Vakarų Vokietija.

Olandai dar nė karto neiškovojo svarbiausio tarptautinio futbolo turnyro trofėjaus. Geriausias jų pasiekimas po čempionato dalyvių skaičiaus padidinimo 1982 metais - pasiektas pusfinalis 1998 metais.

Kvalifikacija

Ar kelias į pasaulio čempionatą Olandijos rinktinei buvo sudėtingas? Priešingai. 8 rungtynės - 8 pergalės. Olandai pirmieji Europoje galėjo užsisakinėti bilietus į Pietų Afriką.

Stipriosios - silpnosios pusės

Robinas van Persie, Wesley Sneijderis, Arjenas Robbenas - trys atakuojančio plano futbolininkai, kuriuos savo sudėtyje norėtų matyti bet kuris treneris. Žaidimas varžovų aikštės pusėje neabejotinai yra stipriausia olandų pusė.

Nors per visą atrankos ciklą Berto van Marwijko auklėtiniai praleido vos du įvarčius, būtent gynyba yra laikoma olandų Achilo kulnu. Andre Ooijeris jau yra solidaus amžiaus, dėl savo žaidimo kritikos nuolat susilaukia Joris Mathijsenas. Taip pat svarstoma, ar kapitonu išrinktas Giovanni van Bronckhorstas vis dar yra vertas būti startinėje rinktinės sudėtyje.

Treneris

Bertas van Marwijkas apibūdinamas kaip tylus, konservatyvus treneris, iš kurio siurprizų pasaulio čempionate laukti neverta.

Po Euro 2008 Marco van Basteną pakeitusio 58 metų specialisto didžiausias pasiekimas - 2002 metais laimėta UEFA taurė su Roterdamo "Feyenoord" klubu.

Lyderis

Stulbinančiu greičiu bei pasakiška kamuolio valdymo technika oponentus į neviltį varantis krašto saugas Arjenas Robbenas. Jei Miuncheno "Bayern" lyderiui pavyks išvengti traumų, pirmu smuiku jis grieš ir Olandijos rinktinėje.

Tikslas

"Olandiška karštligė" šios rinktinės gausias gerbėjų gretas kiekvieną dieną artėjant pasaulio čempionatui apims vis labiau. Visos televizijos programos svarstys, ar Olandija jau subrendo triumfui planetos pirmenybėse, tačiau, kalbant realistiškai, pasiektas ketvirtfinalis būtų geras pasiekimas. Dar aukštesnę vietą būtų galima prilyginti maloniam netikėtumui.

Prognozė

1 vieta. Galime tikėtis ir įvarčių fiestos, mat varžovai neypatingai stiprūs.

Japonija

Ironiška, tačiau futbolas Japonijoje išpopuliarėjo 1992 metais, po "tragedijos Dohoje", kuomet šalies rinktinė lemiamose atrankos rungtynėse prieš Iraką per pridėtą teisėjo laiką praleido įvartį. Mačas baigėsi lygiosiomis, japonai prarado 2 taškus ir šansas pirmą kartą varžytis pasaulio čempionate nuplaukė. Taip pačiais metais startavo nacionalinė šalies futbolo lyga "J. League".

Japonijai tai jau ketvirtosios planetos pirmenybės iš eilės. Tik 2002 metais šiai Azijos šaliai pavyko išsikapstyti iš grupių etapo.

Kvalifikacija

Daugelis manė, kad japonams atrankos ciklas į planetos pirmenybes taps lengvu pasivaikščiojimu. Klydo. Nors bilietą į Pietų Afriką rinktinė užsitikrino turėdama dar dviejų rungtynių atsargą, tačiau net 3 kartus savų žiūrovų akivaizdoje sužaidė lygiosiomis ir nei karto nesugebėjo įveikti pagrindinių konkurentų - Australijos.

Stipriosios - silpnosios pusės

Kiekviename pasaulio čempionate Japonijos sudėtis išsiskiria puikia saugų grandimi (Hidetoshi Nakata, Shinji Ono). Tikslumas ir atsidavimas - dar dvi stipriosios rinktinės savybės.

Tačiau japonams trūksta jėgos puolime bei sunkiai sekasi pasipriešinti fiziškai stiprioms komandoms. Istorija taip pat byloja, kad Afrikos šalių rinktinės yra labai neparankūs varžovai Japonijai.

Treneris

Takeshi Okadai tai bus antrasis pasaulio čempionatas - 1998 metais strategas jau stovėjo prie Japonijos vairo, tačiau pralaimėjo visas 3 rungtynes - Argentinai, Kroatijai ir Jamaikai.

Lyderis

Shunsuke Nakamura - Japonijos atakų organizatorius, Nr.10. "Smagia" kairiąja koja pasižymintis 31 metų futbolininkas praėjusią vasarą persikėlė į Barselonos "Espanyol" ekipą, tačiau Ispanijoje neatsiskleidė ir sezono eigoje perėjo į Jokohamos "Marinos" klubą.

Nors Nakamuros svarba rinktinėje sulig melais mažėja, Pietų Afrikoje jis dar bus nepakeičiamas lyderis.

Tikslas

Okada teigia, kad komandos tikslas patekti į pusfinalį. Pabandyti, žinoma, galima.

Prognozė

Japonijai E grupės varžovai itin nepalankūs. 4 vieta.

Kamerūnas

Kamerūnas - daugiausiai kartų pasaulio čempionate dalyvavusi Afrikos valstybė, pirmą kartą į turnyrą prasimušusi 1982 metais. 1986 metais kamerūniečiai liko už borto, tačiau sugrįžo į planetos pirmenybes 1990 metais Italijoje ir tęsė savo sėkmingą pasirodymą iki 2006 metų, kuomet atrankos varžybose juos aplenkė Dramblio Kaulo Krantas ir Egiptas.

Šių metų Paulo Le Gueno surinkta komanda vadinama stipriausia visų laikų Kamerūno rinktine. Matyt ne be reikalo, nes ekipos branduolį sudaro puikiai Europoje žinomi Sebastienas Bassongas ir Alexandre Songas bei veikiausiai geriausias Afrikos futbolininkas Samuelis Eto'o.

Kvalifikacija

Ganėtinai lengvoje atrankos grupėje (Kamerūnas, Togas, Marokas, Gabonas) netikėtai iššovė Gabonas per pirmąsias dvejas rungtynes iškovojęs 6 taškus, kai tuo tarpu Kamerūnas surinko vos vieną.

Tuomet prie rinktinės vairo stojo Paulas Le Guenas, kamerūniečiai šventė pergales likusiuose 4 susitikimuose ir iškovojo kelialapį į Pietų Afriką.

Stipriosios - silpnosios pusės

Nors Kamerūnas turi bene geriausią visų laikų Afrikos puolėją Samuelį Eto'o, rinktinės stiprybė yra saugų grandis, kuri puikiai suriša puolimą su gynyba žaidžiant 4-3-3 ar 4-4-2 taktika.

Samuelio Eto'o pareiškimai apie galimą pasitraukimą iš rinktinės prieš pat pasaulio čempionatą dėl vietinės spaudos kritikos tikrai nepadeda kurti geros atmosferos komandoje. Kita problema - daugelis žaidėjų jau pasiekė solidų amžiau, tad rinktinei gali trūkti energijos.

Treneris

Paulą Le Gueną Kamerūno rinktinės futbolininkai labai gerbia, tačiau 46 metų specialistas neturi jokios darbo Afrikoje patirties. Geras pasirodymas Pietų Afrikoje treneriui gali iškovoti ir rinktinės gerbėjų simpatijas.

Lyderis

Kritikai tvirtina, kad Samuelis Eto'o rinktinėje žaidžia daug prasčiau nei klube. Prancūzijoje ir Korėjoje puolėjas buvo labai jaunas, tad Pasaulio čempionatas gimtojoje Afrikoje Milano "Inter" žvaigždei bus puiki proga užčiaupti savo kritikus vieną kartą ir visiems laikams.

Tikslas

Tikimasi išeiti iš grupės, tad tikslas - ketvirtfinalis.

Prognozė

3 vieta, nors iš karto nurašyti Kamerūno futbolininkų tikrai neverta.

Danija

Danija į pasaulio pirmenybes įsiveržė 1986 metais. Tuomet dėl savo avantiūriško ir patrauklaus akiai žaidimo Seppo Pionteko vedama rinktinė buvo praminta "Danišku dinamitu". Sprogstamasis užtaisais neteko galios aštuntfinalyje - danai 5-1 pralaimėjo Ispanijai.

1998 metais danai pagerino savo praėjusį pasirodymą pasaulio čempionate Meksikoje patekdami į ketvirtfinalį, kuriame 3-2 nusileido brazilams.

Dar po ketverių metų Daniją aštuntfinalyje sustabdė anglai, tačiau rinktinės fanai galėjo didžiuotis pergale rezultatu 2-0 prieš pasaulio čempionus prancūzus.

Kaip pasirodys danai 2010 metais? Sužinosime birželio mėnesį.

Kvalifikacija

Įspūdinga. 6 pergalės, 3 lygiosios ir tik 1 pralaimėjimas. Danai užėmė pirmąją vietą atrankos grupėje palikdami už nugaros Portugaliją ir Švediją.

Stipriosios - silpnosios pusės

Pagrindinis rinktinės ginklas - stipri saugų grandis, neleidžianti varžovams dažnai grasinti Thomaso Sorenseno ginamiems vartams.

Tačiau rinktinei trūksta daugiau aukštos klasės atakuojančio plano futbolininkų. Iškritus iš rikiuotės Nicklasui Bendtneriui nei Sorenas Larsenas, nei Jonas Dahlis Tomassonas nesugeba tinkamai pakeisti Londono "Arsenal" ekipos puolėjo.

Treneris

102 kartus Danijos nacionalinės rinktinės marškinėlius vilkėjęs Mortenas Olsenas gimtosios šalies komandai vadovauja nuo 2000 metų, tad yra sukaupęs didžiulę patirtį.

Skelbiama, kad Olseno kontraktas su Danijos federacija baigiasi po pasaulio čempionato ir jis norėtų vėl treniruoti klubą, tačiau DBU jau išreiškė norą pasirašyti naują sutartį su 60 metų specialistu.

Lyderis

Vos 22 metų Nicklasas Bendtneris rinktinei atstovavo jau daugiau nei 30 kartų ir sugebėjo pasižymėti 1/3 visų rungtynių.

Tikslas

Pakartoti 1998 metų pasiekimą - patekti į ketvirtfinalį. Geresnis rinktinės rezultatas būtų prilyginamas stebuklui.

Prognozė

2 vieta. Sunku, tačiau įmanoma.

Ankstesnės apžvalgos:

[link="http://eurofootball.lt/index.php?page=news&id=19450"]Pasaulio čempionato apžvalga: A grupė[/link]
[link="http://www.eurofootball.lt/index.php?page=news&id=19471"]Pasaulio čempionato apžvalga: B grupė[/link]
[link="http://www.eurofootball.lt/index.php?page=news&id=19495"]Pasaulio čempionato apžvalga: C grupė[/link]
[link="http://www.eurofootball.lt/index.php?page=news&id=19524"]Pasaulio čempionato apžvalga: D grupė[/link]