Straipsnis: L.van Gaalo filosofija veda "Bayern" į pergales © Eurofootball.lt
Jei ant Louiso van Gaalo miegamojo sienos dar yra laisvos vietos, ji turėtų būti užpildyta mačo su Leverkūzeno "Bayer" taktine schema. Nors dvikova baigėsi lygiosiomis 1-1, "Bayern" išliko pirmoje vietoje turnyrinėje lentelėje ir artėja link to šalies čempionų titulo.

Nors Miuncheno ekipa galėjo padidinti pranašumą prieš artimiausią persekiotoją Gelzenkircheno "Schalke" iki keturių taškų, net ir to nepavykus padaryti van Gaalas turi pagrindo džiaugtis - jo auklėtiniai taktiškai sužaidė kone idealias rungtynes.

Sistema priklauso nuo žaidėjų

Pats treneris savo futbolininkų žaidimą pavadino "darniu orkestro darbu".Disciplina, struktūra ir organizacija: šie trys atramos taškai yra svarbiausi van Gaalo futbolo filosofijoje ruošiantis kiekvienai dvikovai.

Faktas, kad "Bayern" vis dar tęsia kovą dėl trofėjų trijuose turnyruose, nors iki sezono pabaigos teliko mėnuo, rodo, kad specialisto iš Olandijos metodai veikia. Tai - praktiškai neatremiamas argumentas kritikams, kurie, ypač sezono pradžioje, negailėjo aštrių žodžių van Gaalo atžvilgiu, pažymėdami jo susižavėjimą taktine schema 4-3-3.

Dar dirbdamas Alkmaro AZ klube treneris sakė: "Tai labiau filosofija, o ne sistema, kuri visuomet priklauso nuo žaidėjų."

Futbolininkai žavisi van Gaalu

Ar tai būtų formacija 4-3-3 (naudota dirbant Amsterdamo "Ajax"), ar 2-3-2-3 ("Barcelona"), ar net 4-4-2 (AZ ir "Bayern"), van Gaalas pažymi, kad vienoks ar kitoks išsidėstymas nėra svarbiausia, jei nežaidžiama protingai.

"Kiekvienam futbolininkui ypatingai svarbu repetuoti taktiką, pozicijas bei bėgimo trajektorijas",- sako van Gaalas.

Auklėtiniai jo klauso nedrįsdami prieštarauti. Mario Gomezas, vienas iš klubo vasaros pirkinių, sakė: "Treneris paaiškina savo filosofiją, o mes turime futbolininkus, galinčius ją įgyvendinti. "Barcelona" yra geras pavyzdys - jie dominuoja kiekviename mače, o tai labai svarbu, norint iškovoti pergalę. To paties mes siekiame čia."

Kamuolio kontrolė

Barselonos ekipos dominavimas kiekvieno mačo metu laikosi ant ilgo kamuolio kontrolės pamato - katalonai atlieka daug perdavimų, versdami varžovus jį gainioti.

Nors pagal kamuolio kontrolės laiką "Bayern" bent kol kas negali prilygti "Barcelona" komandai, vokiečiai sugebėjo pagerinti kamuolio lietimo statistiką.

Dažniausiai kamuolį per rungtynes Miuncheno ekipoje liečia Bastianas Schweinsteigeris, Philippas Lahmas ir Holgeris Badstuberis.

Atraminis saugas Schweinsteigeris ir du krašto gynėjai yra bene svarbiausios pozicijos moderniame futbole. Todėl van Gaalas suteikia jiems daug svertų kontroliuoti "Bayern" žaidimą.

Be to, Vokietijos klubas vadovaujant treneriui iš Olandijos kur kas tiksliau atlieka perdavimus. 83% perdavimų "Bundesliga" pirmenybėse pasiekia savo tikslą, o varžovų vaikštės pusėje - 76%. Tai - geriausi rezultatai lygoje. Šioje kategorijoje žiba Schweinsteigeris, oponentų aikštės dalyje tiksliai atiduodantis 4 iš penkių perdavimų.

Disciplina

Dar viena svarbi sėkmingo "Bayern" žaidimo priežastis - disciplinuota gynyba. Bavarai gavo mažiausiai geltonų kortelių, praleido mažiausiai įvarčių po standartinių situacijų, ir vos vieną kartą sezone leido varžovams įmušti du įvarčius - tą dar III ture pavyko pasiekti "Mainz".

Duodamas interviu dienraščiui "Munchner Merkur", klubo sporto direktorius Christianas Nerlingeris sakė: "Van Gaalas turi filosofiją, kurią puikiai įgyvendina. Nėra daug trenerių pasaulyje, kurie turėtų tokių gebėjimų kaip jis."

To ir tereikia, kad atsinaujinęs "Bayern" vėl skintų pergales. O tuomet van Gaalas ant savo sienos galėtų pasikabinti ir nuotrauką, kurioje kelia dar vieną iškovotą taurę.